NRK Meny
Normal

– Døde russiske soldater i Øst-Ukraina blir statshemmelighet

I Russland har president Vladimir Putin i dag bestemt at det blir forbudt å opplyse om militære tap i spesialoperasjoner i fredstid, melder nyhetsbyrået AFP. Dermed blir antallet døde russiske soldater i Øst-Ukraina en statshemmelighet.

Putin øker hemmelighold

ØKT HEMMELIGHOLD: President Putin har bestemt at militære tap i fredstid skal være en statshemmelighet.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

– Det er helt sikkert at Russland har spesialstyrker inne i Øst-Ukraina, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt til NRK.

Forsker Tor Bukkvoll ved FFI.

INNSTRAMMING: President Putin vil at den russiske befolkningen skal vite minst mulig om militære tap i Øst-Ukraina, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han understreker at slik aktivitet er en av hovedoppgavene til den militære russiske etterretningen.

Hensikten med president Vladimir Putins siste dekret er å skjule de militære tapene i Øst-Ukraina for sin egen befolkning, sier forskeren.

Mer hemmelighold

De russiske lederne har konsekvent hevdet at det ikke finnes russiske soldater inne i Øst-Ukraina.

De russerne som kjemper sammen med separatistene er frivillige som ikke har noe å gjøre med den russiske hæren, blir det sagt.

Men sivile organisasjoner i Russland har samlet inn informasjon som viser at et høyere antall soldater enn normalt dør i tjenesten etter at konflikten brøt ut i Øst-Ukraina.

Russiske militære kjøretøy nær grensa til Ukraina

MILITÆR AKTIVITET: Russiske militære kjøretøy fraktes i grenseområdet mot Ukraina.

Foto: - / Afp

Risikerer straff

– Det er umulig å holde større militære tapstall hemmelige over tid, sier forsker Tor Bukkvoll.

Men han tror likevel at den nye bestemmelsen om hemmelighold kan skremme noen fra å offentliggjøre slik informasjon. De som likevel gjør det, risikerer å bli stilt for retten.

Flere tiltak

For noen dager siden undertegnet president Putin en ny lov som gir russiske myndigheter lov til å forby og straffe ikkestatlige organisasjoner som truer Russlands sikkerhet.

I praksis kan myndighetene dermed forby alle de organisasjonene som de ikke liker.

Tildligere har det blitt bestemt at ikke-statlige organisasjoner som får økonomisk støtte fra utlandet, må registrere seg som «utenlandske agenter».

Les også: Merkel fordømmer Russlands nye lov mot brysomme grupper

Les også: Stoltenbergs bredside mot Russland

Mer kontroll

– Tendensen i Russland er klar, myndighetene vil ha stadig mer kontroll over det som formidles av informasjon i politisk betente spørsmål, sier Bukkvoll.

Han mener det ikke er tilfeldig at det siste dekretet kommer nå. Det er bare noen dager siden ukrainske styrker tok til fange to russere som de hevder er russiske soldater.

Fra russisk side blir det benktet at de to tjenestegjør i den russiske hæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt