Putin beordrer stor militærøvelse i nord

Vladimir Putin har beordret den russiske marinen til å sette i gang en stor militærøvelse i Arktis. – Svært bekymret for Nato-øvelsene i Nordøst-Europa, sier visestatsminister.

Russia Putin Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin har ikke vist seg offentlig siden 5. mars, men skal etter planen møte Kirgisistans president mandag ettermiddag.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

– Nye utfordringer og trusler mot den militære sikkerheten krever at de væpnede styrkene må forsterke sin militære kapasitet ytterligere. Strategiske formasjoner i nord er spesielt viktige, sier Sjojgu ifølge nyhetsbyrået RIA.

Ministeren har ikke utdypet hva han mener med nye utfordringer, men det har vært et stadig mer tilspisset forhold mellom Russland og Vesten de siste månedene, på grunn av situasjonen i Ukraina.

– Bekymret for Nato-øvelser i Norden

Russlands visestatsminister, Alexei Meshkov, legger til at de er spesielt bekymret for situasjonen i Norden, og Nato-øvelser som foregår der.

– Russland er veldig bekymret for det økende antallet Nato-øvelser nær våre grenser. Det er spesielt overraskende at dette skjer i Nordøst-Europa, som er den mest stabile regionen på vårt kontinent, og kanskje også hele verden. Slike Nato-øvelser fører til destabilisering av situasjonen og økende spenninger i Nordøst-Europa, sier Meshkov til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Det er blant annet gjennomført en Nato-øvelse i Russlands naboland Latvia, og i 2018 blir det storstilt øvelse i Norge.

Når det gjelder den varslede russiske øvelsen på Kolahalvøya, så skal det ifølge RIA være nærmere 40.000 soldater, 41 krigsskip, 15 ubåter og 110 fly som skal delta i øvelsen. Målet er å teste beredskapen, opplyser forsvarsminister Sjojgu.

Øvelsen skal vare i en dag, i forbindelse med oppbyggingen av den russiske nordflåten.

Russland er i ferd med å modernisere forsvaret for flere tusen milliarder kroner, og har økt den militære tilstedeværelsen i nordområdene.

Skal møte presidentkollega mandag

Putin møter i dag Kirgisistans president Almazbek Atambajev i St. Petersburg. Og det var første gang på 11 dager at Putin viste seg offentlig. I forkant av møtet sa en talsmann for den kirgisiske regjeringen at møtet skal gjennomføres som planlagt, og nettstedet Flightradar24 kan melde om at presidentens fly hadde landet.

Møtet setter sannsynligvis en stopper for de, til dels, ville spekulasjonene som har versert de siste dagene.

Kreml har ikke oppgitt noen grunn for Putins fravær, men avviser at han er syk. Det har ført til rykter om alt fra kuppforsøk til at presidenten er død eller har fått slag.

Putins pressetalsmann så seg nylig nødt til å rykke ut for å avvise at presidenten er syk. Han måtte også benekte påstander om at Putin har vært i Sveits fordi kjæresten hans har født et barn.

Mandag opplyser Kreml at Putins planlagte besøk i Kasakhstan, som skulle ha funnet sted i forrige uke, er flyttet til 20. mars. Det oppgis ingen grunn.

SISTE NYTT

Siste nytt