– Minner om dekkoperasjon rundt Putin

– Det som skjer i Kreml nå minner om en dekkoperasjon rundt Russlands president Vladimir Putin. Det sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt om Putins fravær fra offentligheten.

Valdimir Putin og Dmitrij Peskov

INGEN KOMMENTAR: President Vladimir Putin og hans pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Den russiske presidenten har ikke vært å se offentlig eller i direkte fjernsynssendinger på over en uke. Det har ført til feberaktige spekulasjoner i russiske medier.

– Spekulasjonene rundt president Putin har aldri tidligere vært så voldsomme som nå, understreker Bukkvoll. Han påpeker at presidenten har vært borte fra den offentlige scene før også, men det har ikke ført til en liknende rykteflom i medier og på internett.

Ingen kommentar

Den russiske presidentens pressetalsmann Dmitrij Peskov vil i dag ikke komme med nye opplysninger til den russiske tv-kanalen Dozhd. Han vil ikke si om Putin har vært borte fra Moskva de siste dagene. Dozhd hevder at presidenten de siste dagene har vært på en av sine residenser i Novgorod-regionen.

Dermed gjør ikke talsmannen mye for å dempe rykteflommen rundt det russiske statsoverhodet.

Dekkoperasjon

Forsker Tor Bukkvoll ved FFI

DEKKOPERASJON: – Det har aldri tidligere vært så voldsomme spekulasjoner rundt president Putin, sier forsker Tor Bukkvoll ved FFI.

– Det ser absolutt ut som noe er på gang i Moskva, men det er nesten umulig å si hva det er, påpeker forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han mener at det som skjer kan minne om en dekkoperasjon.

– Den siste tiden har vi ikke sett noen tegn til at en palassrevolusjon skulle være i gang, understreker Bukkvoll. Han sier at det mest sannsynlige er at Putin er rammet av sykdom, selv om alt blir spekulasjon akkurat nå.

Les mer: Putin benekter at han har blitt far igjen

Les mer: Spekulasjoner i russiske medier om Putins helse

Siste video?

Putin viser seg

SISTE VIDEO?: Russiske medier viste Putin i en video sist fredag.

Sist fredag viste russiske medier president Putin i et videoopptak. Det ble sagt at bildene var fra residensen utenfor Moskva, og at han møtte lederen for russisk høyesterett for å drøfte juridiske reformer i Russland.

Men videoen har ikke vært tilstrekkelig til å dempe spekulasjonene, noen mener at opptaket kan ha vært gjort tidligere.

Ville rykter

Noen av ryktene går ut på at presidenten er utsatt for et kupp, Andre hevder at Putin ikke lenger er i live, mens sykdom også er en av mulighetene.

Men den mest pikante spekulasjonen er at en tidligere russisk rytmisk gymnast skal ha født hans barn på en klinikk i Sveits.

På en tidligere pressekonferanse har Putin sagt at han har funnet kjærligheten igjen etter skilsmissen fra kona Ludmila i 2013, men det har aldri blitt bekreftet offisielt at det er gymnasten.

I en uttelse fra Kreml fredag, heter det at presidenten skal delta på et offisielt møte i St. Petersburg i morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt