Puigdemont: – Verste angrep på Catalonia siden Francotiden

Catalonias president Carles Puigdemont talte til folket i Barcelona i kveld. Han sier den spanske regjeringens handlinger de siste dagene er de verste angrepene mot Catalonia siden Francotiden, melder Reuters.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont talte til folket i Catalonias hovedstad i kveld.

Foto: RUBEN MORENO GARCIA / AFP

Han varslet i talen at han vil samle regionforsamlingen for å diskutere et svar på avgjørelsen som ble fattet i Madrid tidligere på dagen.

De spanske myndighetens avgjørelse om å oppløse Catalonias regjering er «et kupp», sier parlamentspresident Carme Forcadell i kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

 Carme Forcadell

Catalonias parlamentspresident Carme Forcadell sier katalanerne vil fortsette kampen for uavhengighet.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

En demonstrasjon til støtte for katalansk uavhengighet samlet 450.000 personer i Barcelona. De protesterte etter at Spania oppløste regionens regjering.

Det er politiet i Barcelona som oppga tallet på demonstranter i gatene i Catalonias største by.

Omstridt artikkel

Den spanske regjeringen har besluttet å ta i bruk artikkel 155 overfor Catalonia. De fratar dermed katalanerne store deler av deres selvstyre inntil videre. I Barcelona reageres det med sinne.

Parlamentspresidenten i Catalonia, Carme Forcadell sier kampen for uavhengighet vil fortsette.

Demonstrasjon i Barcelona for katalansk uavhengighet

Demonstrasjonen i Barcelonas gater samlet 450 000 mennesker i dag.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Siktet for oppvigleri

Demonstrantene krever også at de katalanske separatistlederne Jordi Sanchez og Jordi Cuixart løslates. De er varetektsfengslet, siktet for oppvigleri etter å ha kjempet for et uavhengig Catalonia.

Regjeringen i Madrid besluttet på et regjeringsmøte tidligere i dag å starte prosessen med å overstyre Catalonias selvstyre ved å oppløse regionregjeringen og lyse ut nyvalg innen seks måneder.

– Den katalanske regjeringens handlinger strider mot loven, sa Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy presiserer at regjeringen ikke har ønsket å bruke makt mot selvstyret i Catalonia, men at de nå føler seg tvunget til det.

Statsministeren manet deretter til ro i befolkningen slik at en normaltilstand kan gjeninnføres.

Myndighetene i Catalonia har hele tiden nektet derimot å etterkomme regjeringens krav og truer med å fortsette planen med erklæring av uavhengighet dersom regjeringen ikke går med på forhandlinger.

Delt på midten

Meningsmålinger har vist at Catalonia er delt omtrent på midten i synet på uavhengighet, men innbyggerne støtter opp om selvstyret i den velstående nordøstlige regionen.

Årene under den fascistiske diktatoren Francisco Franco da regionens selvstyre ble annullert, er fortsatt et sårt minne hos mange.

Madrids beslutning i dag kan derfor vekke motstand også hos dem som er negative til katalansk uavhengighet.

– Rajoy har fjernet selvstyret i Catalonia som så mange har kjempet for. Et alvorlig angrep på alles rettigheter og frihet, skriver Barcelona-ordfører Ada Colau på Twitter.

SISTE NYTT

Siste nytt