Hopp til innhold

Protesterer mot trening av ukrainske soldater

Russland er kritiske til at amerikanske fallskjermsoldater skal trene den ukrainske nasjonalgarden. Det amerikanske nærværet vil ikke løse konflikten i regionen, mener russisk regjeringstalsmann.

Amerikanske kjøretøy ved grensen mellom Polen og Ukraina

Store mengder militært, amerikansk utstyr er de siste dagene transportert til Ukraina via Polen. Her fra grenseovergangen Krakovets i Polen

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

-Amerikanske fallskjermsoldater har ankommet Vest-Ukraina for å trene sammen med den ukrainske nasjonalgarden, bekrefter den amerikanske hæren ifølge BBC.

Russisk advarsel

- Manøveren kan føre til en alvorlg destabilisering av situasjonen, advarer Dmitry Peskov, som er talsmann for den russike presidenten Vladimir Putin. -Det amerikanske nærværet vil langt fra bidra til en løsning av konflikten. sier talsmannen ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

USA og NATO har anklaget Russland for å sende soldater og våpen til separatistene i Øst-Ukraina. Russlands president benektet igjen dette torsdag da han sa at det er inngen russiske tropper i Ukraina.

Nato-støtte til Ukraina

Selv om Ukraina ikke er NATO-medlem, har vestlig militærpersonell vært på plass i landet siden den Moskva-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet for ett år siden.

Ukraina har blant annet fått bistand i form av etterretning, instruktører, sanitet og logistikk.

Blir i seks måneder

De 300 amerikanse soldatene fra den 173. luftbårne brigade skal trene opp tre bataljoner ved en base nær Yavoriv i Lviv-regionen vest i Ukraina. Soldatene skal være i regionenen de neste seks månedene, ifølge amerikanske talsmenn.

Brigaden var også i Ukraina i september i fjor, da de deltok på i en internasjonal militærøvelse.

SISTE NYTT

Siste nytt