Hopp til innhold

Protesterer mot frifinnelsen av Zimmermann

I flere byer i USA har det i natt vært demonstrasjoner mot at George Zimmermann ble frikjent for å ha skutt og drept en ung, svart gutt.

Demonstrasjon mot Zimmermann-dommen

Rasende demonstranter markerte sin motstand mot frifinnelsen av George Zimmermann. Her fra Los Angeles.

Foto: JONATHAN ALCORN / Reuters

George Zimmerman

Lørdag ble George Zimmerman frifunnet for drapet på Trayvon.

Foto: POOL / Reuters
Trayvon Martin

17 år gamle Trayvon var på vei hjem fra kiosken da han ble konfrontert av George Zimmermann.

Foto: Ap

Zimmermann jobbet som selverklært borgervernsvakt i et inngjerdet nabolag i Sanford i Florida. Han kjørte rundt i nabolaget på eget initiativ for å «patruljere gatene», da han oppdaget 17 år gamle Trayvon Martin som var på vei hjem fra nærbutikken.

Han ringte politiet som ba ham holde seg i ro, men i stedet begynte han å følge etter gutten. Vitner har forklart at de to begynte å krangle, og kort tid etter ble Martin drept av en kule i brystet.

Handlet i selvforsvar

Saken har vakt stor oppmerksomhet i USA. Aktivister har omtalt rettssaken som et avgjørende øyeblikk i borgerrettighetskampen i USA.

Og engasjementet rundt saken ble ikke mindre da Zimmermann i helga ble frikjent for drapet fordi juryen mente han handlet i selvforsvar.

I løpet av det siste døgnet har det vært demonstrasjoner i Los Angeles, San Francisco, Chicago, Denver, Baltimore, New York og flere andre steder, ifølge CNN.

– Bare hvite liv er beskyttet i USA, ropte en demonstrant utenfor Det hvite hus i Washington DC mens en gruppe meddemonstranter sang «Amazing grace».

Maner til ro og refleksjon

President Barack Obama gikk søndag ut og manet til rolig refleksjon etter dommen.

– I kjølvannet av dommen vet jeg at følelsene kan bli enda sterkere, sa Obama som oppfordret til å reflektere over hva som kan gjøres for å få bukt med våpenkriminialiteten i landet..

Med unntak av noen få rapporter om skadeverk har demonstrasjonene forløpt fredelig over hele USA. I Los Angeles strømmet et hundretalls demonstranter ut på motorveien og sperret trafikken.

Borgerrettighetsforkjemperen Jesse Jackson har oppfordret demonstrantene til å holde fram med protestene og til å opptre fredelig.

– Det vil bli flere protester, men det må gjennomføres med verdighet og disiplin. La ingen handlinger sverte minnet om Trayvon Martin, sa Jackson til CNN.

Minnet i kirken

Frifinnelsen av Zimmermann har også vært tema under gudstjenestene i flere amerikanske kirker søndag.

Trayvon-protest i USA

Det ble en periode trafikale problemer på Times Square i New York da demonstranter samlet seg i protest mot dommen.

Foto: MARIO TAMA / Afp

I Ebenezer Baptist Church i Atlanta ble alle kirkegjengere under 18 år kalt fram for å hylle Trayvon Martin.

– Verden trenger deres stemme. Ikke la noen fortelle dere at dere ikke betyr noe. Vi elsker dere og stoler på dere, sa pastoren til de unge.

I kirken hvor Treyvor Martin er medlemmer var også søndagens gudstjeneste preget av saken.

– Denne situasjonen har ikke paralysert oss, den har ikke traumatisert oss, men den har mobilisert oss, sa pastor Arthur Jackson II og oppfordret lokalsamfunnet til å engasjere seg.

Flere pastorer iførte seg også hettegenser under søndagens gudstjeneste, det samme plagget Trayvon Martin var iført da han ble skutt, ifølge Huffington Post.

Mulig føderal rettssak

USAs justisdepartement har sagt at de vil undersøke bevismaterialet i saken for å se om det er grunnlag for å reise føderal sak på bakgrunn av mistanke om brudd på Martins borgerrettigheter.

Ifølge ABC News vurderer Martins familie å gå til sivilt søksmål mot Zimmermann.

Zimmermanns advokat sier hans klient nå vil tilbake til hverdagen, men at han trolig må å gå i dekning på ubestemt tid fordi han frykter for livet.

– Denne dommen har ingenting med borgerrettigheter å gjøre. Disse rettighetene må snakkes om, men ikke i forbindelse med George Zimmermann, sa advokat Mark O'Mara etter at juryen hadde kommet med sin kjennelse lørdag.

Demonstrasjon for Trayvon Martin

Politiet arresterte flere demonstranter som tok seg ut på motorveien i Los Angeles for å demonstrere.

Foto: ROBYN BECK / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt