Hopp til innhold

Frykter rasespørsmålet kan blusse opp igjen og splitte USA

(SANFORD) Drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i Sanford i Florida splitter folket. De svarte innbyggerne i byen frykter at drapet kan ha hatt rasistiske overtoner, mens hvite naboer avviser rasisme.

Ekteparet Land and Randy Melton

Ekteparet Land and Randy Melton oppsøkte drapsstedet for å vise Trayvon Martin respekt. De mener det eksisterer en rasistisk overtone i USA.

Foto: Jon Gelius / NRK

Jon Gelius, USA

På en fortauskant i Sanford står et svart ektepar og diskuterer med en hvit mann. De står der Trayvon Martin ble skutt og drept for halvannen måned siden.

Et hvitt trekors er påmontert et bilde av 17-åringen. På billedarket står det skrevet «Rettferdighet for Trayvon Martin».

Rundt korset ligger det tøybamser, noen amerikanske fotballer, blomster, tegninger og flagg.

Våknet av skuddene

Trayvon Martin

Drapet av Trayvon Martin har opprørt mange i USA.

Foto: Ap

Drapet på den ubevæpnede tenåringen har opprørt hele USA. Trayvon Martin var på vei hjem fra nærbutikken etter å ha kjøpt godterier da han ble skutt og drept av den frivillige vaktmannen George Zimmerman som patruljerte nabolaget.

Zimmerman er siktet for forsettlig drap og er nå varetektsfengslet frem til slutten av mai.

Kevin Muspada bor like ved åstedet.

Han våknet av skuddene og sto opp for å sjekke hva som hadde skjedd.

– Jeg hørte skudd utenfor og gikk på utsiden i bare trusa. Jeg skjønte ingen ting og hadde aldri trodd at det skulle skje et drap her, sier han til NRK.

Kevin Muspada fnyser av folk som mener drapet smaker av rasisme, og at Trayvon Martin ble mistenkeliggjort fordi han var svart og gikk med hettegenser.

Kors for Trayvon Martin

Det hvite trekorset med påskriften Rettferdighet for Trayvon Martin er reist på stedet han ble skutt.

Foto: Jon Gelius / NRK

Han tror ikke at skytingen var rasistisk motivert.

– Nei, det tror jeg ikke. Dette var ikke en sak om svarte eller hvite. Det er folk i New York og Philadelphia som blir skutt hele tiden. Det som er trist her, er at det var en 17-åring, sier han.

Rasistiske overtoner

Det svarte ekteparet Land og Randy Melton føler derimot at hudfarge kan ha spilt inn i tragedien. Ektemannen synes saken har rasistiske overtoner.

– Jeg mener saken har noen overtoner som folk har spilt på. Det er en tragedie. Vi opplever at det fortsetter med drap på svarte. Det må vi få satt en stopper for, sier han til NRK.

Hans kone Randy Melton jobber til daglig som lærer. Hun sier alt virker meningsløst og at ungdom i dag ikke synes å verdsette livet.

– Det virker som om ungdommen er mer opptatt av å slåss og ta hevn. Det er blitt en del av deres levemåte og tankesett. Det må vi gjøre noe med, fordi de er rollemodeller, sier Melton.

En lang vei å gå

Over hele USA har det vært demonstrasjoner med krav om at George Zimmerman måtte arresteres og stilles for retten. Men det skulle ta 45 dager før så skjedde.

Da politiet her i Florida først bestemte seg for ikke å pågripe ham, var det med henvisning til den kontroversielle loven som tillater folk i selvforsvar å bruke våpen dersom man føler seg truet på livet eller i fare for å bli alvorlig skadd.

Men onsdag denne uken, halvannen måned etter drapet og med et voksende folkelig opprør, snudde påtalemyndigheten seg rundt, pågrep Zimmerman og siktet ham for forsettlig drap.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

George Zimmerman i retten i Sandford, Florida

George Zimmerman under fremstilling i retten i Sandford på torsdag.

Foto: POOL / Reuters

Trayvon Martins foreldre takket Gud og det amerikanske folk for at gjerningsmannen ble arrestert og siktet.

Moren Sybrina Fulton minnet om at fargen på hjertet er rødt – og verken svart eller hvitt.

– Vi ønsket en arrestasjon, og vi fikk det. Jeg takker Gud for det. Og så vil jeg si fra hjerte til hjerte – vi må vise omsorg. Hjertet er ikke svart eller hvitt, det er rødt, sa hun kvelden pågripelsen var et faktum.

På pressekonferansen etter at siktelsen ble kjent, ga faren Tracy Martin uttrykk for at det fortsatt ville være en lang marsj frem før rettferdigheten vil seire.

– Dette er bare begynnelsen. Vi har en lang vei å gå. Men vi har vår tro og vi vil fortsette å holde hverandre i hendene og marsjere og marsjere inntil rettferdigheten skjer, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tracy Martin og Sybrina Fulton sammen med sønnen Jahvaris Fulton

Foreldrene Sybrina Fulton og Tracy Martin sammen med Trayvons bror Jahvaris.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Blinker ut svarte ungdommer

Noen timer etter foreldrenes følelsladede pressekonferanse, lot den siktedes bror seg intervjue av CNN. Robert Zimmerman avviste at broren er en kaldblodig rasistisk drapsmann, men hevdet at han skjøt i selvforsvar.

– Vi som familie ser det slik at vår bror kunne ha vært død. Vår bror ble tvunget til å ta et liv for å sikre sitt eget liv. Og det er en situasjon som ingen noensinne ønsker å havne i, understreket han.

På fortauskanten leser ekteparet Land og Randy Melton de siste hilsninger til drapsofferet. De er bekymret for fremtiden og frykter at rasespørsmål igjen kan blusse opp i USA.

Randy Melton

Randy Melton, som er lærer, føler at hudfarge kan ha spilt inn i tragedien. Hun frykter at rasespørsmål kan blusse opp igjen i USA.

Foto: Jon Gelius / NRK

Gaver for å hedre avdøde Trayvon Martin

Mange har lagt ned tøybamser, amerikanske fotballer, blomster, tegninger og flagg på drapsstedet.

Foto: Jon Gelius / NRK
– Ja, jeg er lei for å si det, men det fortsetter å blusse opp. Det virker som det har vært borte en stund, men så kommer det til syne igjen, sier Randy.

– Så du mener det finnes en rasistisk overtone?

– Ja, jeg mener det eksisterer en slags overtone. Jeg har ikke noen sønner selv, men det virker på meg som om svarte ungdommer er blinket ut, særlig i sør, sier hun til NRK.

Presidentens kommentarer

Den 28 år gamle nabovakten George Zimmerman er varetektsfengslet frem til slutten av mai. Da blir det kjent hva slags tiltale han risikerer. Siktelsen lyder på forsettlig drap.

President Obama har kalt det hele en tragedie og sa at «dersom han hadde hatt en sønn, så ville han ha sett ut som Trayvon».

Uten det enorme folkelige engasjementet og presidentens kommentarer, er det få som tror påtalemyndigheten ville ha snudd.

En plakat på fortauet med tegningen av to pistoler med kryss over og påskriften «stopp å drepe», er også en klar melding til lovmakerne bak den kontroversielle selvforsvarsloven i Florida.

SISTE NYTT

Siste nytt