Hopp til innhold

Libya: Protesterer mot forslag om selvstyre for østlige provinser

Tusenvis av mennesker protesterte i Libyas to største byer i dag i for å vise sin motstand mot forslaget om selvstyre i det oljeproduserende øst-Libya.

Protester i Libya

Med et gigantisk flagg protesterte tusenvis i Benghazi i dag mot forslag fra regioner øst i landet om løsrivelse fra Tripoli-styret.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Flere politiske ledere i den østlige byen Benghazi sa tidligere denne uken at de ville trosse regjeringen i Tripoli og kreve selvstyre i enkelte regioner i landet.

Advarte mot oppsplitting

På fredagsbønnen i Benghazi og Tripoli advarte muslimske ledere om at selvstendigetsplanene kan føre til en oppsplitting av Libya. Senere samlet folkemengder seg i begge byene for å uttrykke sin motstand mot forslaget.

– Vi ønsker å være ett land, sier 18 år gamle Taha, en av om lag 5000 mennesker som deltok i demonstrasjonen på Martyr-plassen i Tripoli.

– Dette er hva vi kjemper for. Vi kommer til å stå sammen og si nei til føderalisme, sier hun.

På Benghazis egen Tahrirplass sluttet mellom 3000 og 4000 mennesker seg til protestene mot selvstendighetsplanene, som tar sikte på å gjenskape Libyas grunnlov fra 1950 da landet ble delt inn i tre semi-autonome provinser.

Protest mot løsrivelse

Flere kvinner i Benghazi tok del i protestene mot flere regioner øst i Libyas ønske om løsrivelse fra resten av landet.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Oppretter provinsråd

Protestene i dag noen var av de største i Libya på flere måneder.

Politiske ledere i Benghazi erklærte tirsdag opprettelsen av et provinsråd for å styre Cyrenaica, den historiske provinsen som går fra grensen mot Egypt i øst til midtveis på Libyas middelhavskyst.

Libyas største oljefelt er i denne provinsen, og det nye rådet kan føre til komplikasjoner for internasjonale oljeselskapene, dersom det får noe reell makt, mener protestantene.

Cyrenaica hadde sin storhetstid i 1950 da det nøt beskyttelse fra Libyas kongefamilie. Men etter Gaddafi kom til makten ved et kupp i 1969, forfalt provinsen og ble nektet sin andel av landets oljerikdom.

Etter opprøret som tvang bort Gaddafi, forventet mange i øst en umiddelbar tilførsel av penger og utvikling. De er frustrert over det langsomme tempoet i endringene som styres av den midlertidige regjeringen i Tripoli.

Ikke enighet i øst

Men selv i øst, er det ingen enighet rundt planene om selvstendighet fra resten av Libya.

– Vi er imot ideen om et føderalt system og vi vil beskytte den libyske staten med våre liv, sa Hakim Abdulrahman Hamad, leder av bystyret i byen Tobruk, øst i Libya.

– Vi støtter frihet for de libyske folket, men ikke ved å splitte opp landet, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

– Valget om hvilken type regjering bør tas av parlamentet, gjennom demokratiske midler, la han til.

SISTE NYTT

Siste nytt