De fleste kandidatene innser at slaget er tapt før dagens presidentvalg i Polen

WARSZAWA (NRK): I dag går polakkene til valgurnene for å stemme frem ny president. Nåværende president Bronislaw Komorowski blir utfordret både av en rockestjerne og en fotomodell, men han blir trolig sittende.

Polens president Bronislaw Komorowski

Polens president Bronislaw Komorowski vinker til sine tilhengere under årets presidentvalgkamp.

Foto: Alik Keplicz / Ap

– Vår president er en stor polakk. Han er kompetent, god på dialog. Han er den beste av kandidatene, sier Anolzrej Tyburczy til NRK. Han driver valgkamp for Komorowski på gata i Warszawa.

Trolig er det også Komorowski som blir gjenvalgt. Presidentvalget i Polen er likevel ikke helt uten spenning.

Polsk presidentkandidat Andrzej Duda

Andrzej Duda fra Lov- og rettferdighetspartiet er trolig mannen Komorowski møter hvis det blir en andre valgomgang.

Foto: Alik Keplicz / Ap

For det første kan det gå mot en andre valgomgang den 24. mai, dersom ingen kandidat får over halvparten av stemmene. Meningsmålingene før valget har vist at Lov- og rettferdighetspartiets (Pis) kandidat Andrzej Duda trolig blir mannen Komorowski møter i neste runde.

For det andre vil dagens valg sette tonen for hvordan parlamentsvalget blir til høsten. Sentrum-høyrepartiet Borgerplattformen (PO), som støtter den partiløse presidenten Komorowski, har hatt makten siden 2007 men er i stadig rivalisering mot konservative Pis.

Rockestjerne

Presidentkandidat i Polen Pawel Kukiz

Pawel Kukiz. Tidligere rockestjerne. Nå presidentkandidat i Polen.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Polakkene kan i dag velge mellom hele elleve presidentkandidater. De fleste kandidatene innser imidlertid at slaget er tapt mot Komorowski og har brukt valgkampen for å promotere seg mot parlamentsvalget til høsten istedenfor.

Likevel er det noen som har gjort seg mer bemerket enn andre. På tredjeplass etter de to nevnte kandidatene ligger Pawel Kukiz med rundt syv prosent oppslutning på siste meningsmåling.

Den 51-år gamle tidligere rockestjernen appellerer til velgere som er lei av de store partiene og mantraet hans gjennom valgkampen har vært at Polen sliter med de samme problemene som de har gjort de siste nitti årene.

Etter ham på meningsmålingene kommer Janusz Korwin-Mikke fra Nye Høyre med 4,5 prosent oppslutning på siste meningsmåling. 72-åringen er medlem av Europaparlamentet og er den av kandidatene som er mest aktiv på sosiale medier.

Den politiske ringreven har deltatt i fem presidentvalg tidligere. Og tapt alle sammen. Han utmerker seg som svært liberal og har tatt til orde for avskaffelse av skatt.

Fotomodell med doktorgrad

Polsk presidentkandidat Magdalena Ogorek

Magdalena Ogorek. Tidligere fotomodell og tv-stjerne med doktorgrad. Nå presidentkandidat i Polen.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Magdalena Ogorek, som støttes av den Demokratiske Venstrealliansen (SLD), er en annen kandidat som har fått mye oppmerksomhet fra alt fra Playboy til Financial Times.

36-åringen er tidligere fotomodell, såpeoperaskuespiller og nyhetsoppleser. I tillegg har hun en doktorgrad i historie, og fra 2012 til 2014 jobbet hun som konsulent for Polens nasjonalbank.

Uten politisk erfaring, ble hun valgt til SLDs presidentkandidat rett før valget, og hun har kun fått rundt tre prosent oppslutning på meningsmålingene.

Det er imidlertid ikke lenger siden enn 2001 at SLD fikk over 40 prosent av stemmene i det polske valget. Men etter en rekke skandaler og splittelser, har partiet mistet nærmest all innflytelse.

Ikke maktesløs

Det er regjeringen i Polen, ledet av statsminister Ewa Bożena Kopacz fra Borgerplattformen (PO), som har mest makt i Polen. Likevel er ikke presidenten maktesløs.

– Den polske presidenten kan blant annet blokkere lovforslag som kommer fra parlamentet og han utnevner også dommere. I tillegg utpeker han to av fem styremedlemmer i det nasjonale kringkastingsbyrået. Han har en reell innflytelse på makta, sier visedirektør Olgierd Annusewicz ved politisk institutt ved Universitetet i Warszawa til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt