NRK Meny
Normal

Presidentvalget i Østerrike annulleres

Høyrepopulisten Norbert Hofer får en ny sjanse til å bli Østerrikes statsleder. Presidentvalget i landet er erklært ugyldig etter at Forfatningsdomstolen har fastslått at stemmeopptellingen ikke ble gjennomført på riktig måte.

Hofer eller Van der Bellen?

I presidentvalget i mai sto det mellom Norbert Hofer og Alexander Van der Bellen.

Foto: Ronald Zak / Ap

– Valg er fundamentet for demokratiet vårt, sa lederen for Forfatningsdomstolen, Gerhart Holzinger, da han erlærte at valgresultatet blir slettet og at det blir utlyst nyvalg.

I minuttene før beslutningen skulle annonseres var stemningen til å ta og føle på, skriver Die Presse.

Før valget i mai lå Frihetspartiets (FPÖ) kandidat Norbert Hofer an til å vinne.

Hofer og motkandidaten, De grønnes Alexander Van der Bellen, hadde fått 50 prosent hver etter at alle stemmene som var avgitt på selve valgdagen i mai, var talt opp. Dermed ble de 740.000 forhåndsstemmene avgjørende for resultatet.

Knapp margin

Hofer tapte med knapp margin for Van der Bellen. Det skal ha vært så lite som 31.000 stemmer som skilte mellom de to, Van der Bellen fikk 50,3 prosent av stemmene, Hofer 49,7 prosent.

I løpet av de to ukene høringen har vart i Forfatningsdomstolen har rundt 90 vitner blitt forklart seg. Der har det kommet fram at titusener av poststemmene ikke ble riktig håndtert. Enten fordi de ble telt opp for sent eller fordi de ble telt opp av folk som ikke var autorisert til å gjøre det.

Ifølge Frihetspartiet ble stemmesedler i 94 av 117 distrikter ulovlig håndtert, mens advokaten til Van der Bellen har omtalt manglene som «ubetydelig for resultatet».

Det er ventet at ny-valget blir i september eller oktober, melder AP.

Symbolsk makt

Fram til nå har presidenten i Østerrike hatt symbolsk makt, men i valgkampen sa Hofer at han ønsker mer makt til embetet.

Hofer truet blant annet med at han ville oppløse koalisjonsregjeringen mellom sosialdemokratene i SPÖ og det kristendemokratiske partiet ÖVP hvis de ikke gjør en bedre jobb.

45 år gamle Hofer er våpenentusiast, EU-skeptiker og kritisk til innvandring. Han er utdannet flyingeniør, men gikk inn i politikken etter en kort karriere i det nå nedlagte flyselskapet Lauda Air Line.

Van der Bellen (72) har tidligere vært partileder for De grønne og er pensjonert økonomiprofessor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt