NRK Meny
Normal

- Cockpit-opptak avslører press mot Smolensk-piloter

Flygerne om bord i flyet som styrtet i Russland for fem år siden, kan ha vært utsatt for sterkt press. Opptak fra cockpiten viser at flere personer snakket til pilotene, og ba dem gjennomføre landingen. Om bord var også den polske presidenten.

POLAND-RUSSIA-ACCIDENT-POLITICS-JUSTICE-FILES

Vraket av Tupolev-flyet utenfor Smolensk.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Opptakene som nå er gjort kjent via den polske radiostasjonen RMF FM, skal stamme fra en opptaker i cockpiten på det polske flyet som styrtet utenfor den russiske byen Smolensk 10. april 2010. Opptakene ble funnet i vrakrestene, men man trodde først at de var så ødelagt at det var umulig å tyde dem. Nå skal imidlertid polske etterforskere ha brukt en ny teknikk for å tyde dem, og det er utskriftene fra disse som den polske radiostasjonen har offentliggjort deler av.

Sterkt press

Opptakene bekrefter det som allerede tidligere har vært kjent om at det var et sterkt press for å få flyet med den polske presidenten Lech Kaczynski fram til Smolensk.

POLAND-RUSSIA-ACCIDENT-AIR-FUNERAL 98444360

Den polske presidenten Lech Kaczynski omkom i ulykken.

Foto: PAWEL SUPERNAK / Afp

Der skulle det denne dagen være en minnehøytidelighet for de mellom 15.000 – 20.000 polakkene som ble drept av det hemmelige sovjetiske politiet NKVD i 1940. Det som i dag er kjent som Katyn-massakren.

LES MER: Militærtopp var ruset i cockpiten

LES MER: Kapteinen mottok drapstrusler minutter før flystyrten

Vurderte å snu

Ifølge utskriften skal sjefen for protokollavdelingen i det polske utenriksdepartementet ha gitt pilotene beskjed om å forsøke å lande "helt til de klarte det". Før dette hadde pilotene vurdert om det var riktig å snu på grunn av den tette tåken som lå over flyplassen.

Drakk øl i cockpit

Sjefen for det polske flyvåpenet, Andrzej Blasik, skal ha sagt til pilotene at de "lett kommer til å klare landingen". Ifølge opptakene skal pilotene flere ganger ha bedt personer som kom inn i cockpiten om "å forlate den". Det kommer også fram av opptakene at flere av dem som var innom drakk øl mens de snakket med pilotene.

Skulle hedre ofre

Katyn-massakren har i mange år ligget som en mørk skygge over de polsk-russiske forbindelsene, og det var først Russlands tidligere president Boris Jeltsin som på 1990-tallet innrømmet at det var det hemmelige sovjetiske politiet og Sovjetunionens diktator Josef Stalin som var direkte ansvarlig for massakren på polakkene i 1940.

POLAND KATYN MASSACRE

Polakker ved minnestedet som er reist etter ofrene for Katyn-massakren i 1940.

Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / Ap

Foruten den polske presidenten Lech Kaczynski og hans kone Maria mistet 94 mennesker livet i ulykken ved Smolensk for fem år siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt