Hopp til innhold

Polen sto stille for ofrene

Hele Polen sto stille da flyulykken der president Lech Kaczynski og hele landets maktelite omkom, ble markert med to minutters stillhet søndag.

To minutters stillhet utenfor presidentpalasset i Warsawa

Utenfor presidentpalasset i Warsawa sto tusenvis av mennesker stille da flyulykken i Smolensk ble markert med to minuttes stillhet søndag.

Foto: Petr David Josek / AP

Markeringen ble innledet med sirener, før hele landet sto stille klokken 12 søndag.

President Lech Kaczynski og hans kone Maria, som begge omkom i ulykken, var på avisenes forsider

President Lech Kaczynski og hans kone Maria, som begge omkom i ulykken, var på avisenes forsider i Polen dagen etter flyulykken der 96 personer omkom.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Trafikken stanset også opp. Sjåfører og passasjerer gikk ut av biler, busser og trikk da klokken slo 12, melder nyhetsbyrået AFP.

Tusenvis av mennesker strømmet ut i gatene i Warsawa og andre byer for å sørge sammen over ulykken der 96 personer omkom da Tupolev Tu-154-flyet de satt i styrtet under landing ved Smolensk i Russland lørdag morgen.

Om bord var Polens president Lech Kaczynski, hans kone og en rekke politikere, representanter fra den militære ledelsen, kirken, samfunnstopper og pårørende, som var på vei for å markere at det var 70 år siden massakren på 22.000 polske soldater, offiserer og intellektuelle i Katynskogen i 1940.

Konstituert president Bronislaw Komorowski (t.v.),talsmann i Senatet,Bogdan BorusewiczogDonald Tusk

Konstituert president Bronislaw Komorowski (t.v.), talsmann i Senatet, Bogdan Borusewicz og statsminister Donald Tusk tente lys utenfor presidentpalasset i Warsawa søndag.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Sammen i sorgen

Plassen utenfor presidentpalasset har blitt stedet der polakkene samler seg i sorgen. Et voksende hav av blomster og et teppe av tente lys brer seg utenfor.

Folk ber, synger den polske nasjonalsangen, holder det hvite og røde polske flagget, melder nyhetsbyrået AFP.

– Hjertet mitt ba meg om å komme hit, sier Anna Ciostek (45), som søkte til plassen sammen med datteren og moren sin.

Havet av blomster og teppet av tente lys vokser stadig utenfor presidentpalasset i Warsawa

Havet av blomster og teppet av tente lys vokser stadig utenfor presidentpalasset i Warsawa, der Polens befolkning samler seg i sorgen.

Foto: Petr David Josek / AP

Putin tilbake på ulykkesstedet

Russlands statsminister Vladimir Putin reiste søndag tilbake til åstedet i Smolensk der flyet til den polske delegasjonen styrtet, for å delta i en minnemarkering for ofrene.

Putin var til stede da kisten med Lech Kaczynski ble sendt med fly fra Russland og hjem til Polen, melder AFP.

Etterforskningen av ulykken er i full gang både på polsk og russisk side. Putin, som er leder for den russiske granskningskomiteen, forsikrer om at de skal gjøre alt for å finne årsaken.

– Vi må gjøre alt vi vi kan for finne årsaken bak denne tragedien

, på kortest mulig tid, sa Putin lørdag etter at han besøkte ulykkesstedet i Smolensk.

Video Kister blir fraktet til Polen

SE VIDEO: Kister blir fraktet til Polen.