Hopp til innhold

Pluto med «spektakulært farvel»

Romsonden New Horizons bilder på vei bort fra Pluto viser det romfartsorganisasjonen NASA kaller et «spektakulært farvel», samtidig som det viser et overraskende tykt lag dis rundt planeten.

Pluto fotografert fra New Horizons

Pluto fotografert fra New Horizons. Bildet ble tatt 15. juli, men ble først sendt tilbake til jorden i går og offentliggjort i dag.

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Dislag rundt Pluto

Detaljer av dislagene rundt Pluto. Innfelt falske farger av dislagene som viser hvordan de har forskjellige strukturer.

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Bildet som ble offentliggjort av NASA i dag er tatt mens romsonden New Horizons var på vei bort fra Pluto, sju timer etter at den hadde passert dvergplanetens nærmeste punkt.

Bildet ble tatt i en avstand på 360.000 kilometer, eller litt lenger en avstanden fra Jorden til Månen. Det ble tatt 15. juli, men ble først mottatt hos NASA i går.

Bildet er tatt i en avstand mens Solen ligger rett bak Pluto og lyser den opp bakfra.

– Haken min var nede på bakken da jeg først så dette bildet. Det minner oss om at oppdagelser kan gi oss mer enn bare utrolige oppdagelser – det gir oss utrolig skjønnhet, sier den ledende forskeren for New Horizons-prosjektet, Alan Stern, i en uttalelse på NASAs hjemmeside.

Se NASA-video som illustrerer disen.

Ikke bare vakkert

Bildet er ikke bare vakkert, baklyset fra solen viser også at Pluto er omsluttet av et langt tykkere lag med dis enn man hittil har visst.

En foreløpig analyse av bilde viser at dvergplaneten har to separate lag med dis. Det ene er rundt 50 kilometer over Plutos overflate og det andre rundt 80 kilometer over.

Foreløpige modeller viser at dislagene er dannet av iskrystaller som er dannet av hydrokarbongasser som faller gjennom Plutos atmosfære.

– Disen som ble oppdaget i disse bildene er et nøkkelelement i dannelsen av de komplekse hydrokarbon-sammensetningene som gir Plutos overflate den rødlige tonen, sier en annen av forskerne i New Horizons-teamet, Michael Summers.

Isbreer på Pluto

I det nordlige delene av den sletten som kalles Sputnik Planum ser man hvordan mørke og lyse virvelmønstre tyder på at hvordan islag har flytt rundt hindre og ned i senkninger, på samme måte som isbreer på jorden.

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Har funnet «isbreer»

NASA offentliggjorde også i dag at det er funnet spor av nylig geologisk aktivitet, noe vitenskapsmennene hadde håpet å finne, men ikke trodde på.

– Vi har bare sett slike overflater på aktive verdener som jorden og Mars. Jeg smiler virkelig, sier forskeren John Spencer fra Southwest Research Institute.

De nye nærbildene viser detaljer fra en slette der en plate med nitrogen-is ser ut til å ha beveget seg på samme måte som isbreer gjør det på jorden.

Se NASA-video som simulerer en overflyging av Pluto.

Fortsetter videre i verdensrommet

New Horizons fortsetter nå videre utover i Kuiperbeltet, en region av solsystemet utenfor planetene.

Det består for det meste av smålegemer eller rester fra solsystemets dannelse.

Etter planen vil det i august bli klart hva som skal være sondens neste mål.

Valget skal etter planen stå mellom to legemer – såkalte Kuiperbelteobjekter – med en diameter på mellom 40 og 80 kilometer.

SISTE NYTT

Siste nytt