Hopp til innhold

New Horizons overlevde Pluto-passering

I natt skjedde det både NASA og astronomientusiaster har ventet på i nesten ti år: Romsonden New Horizons overlevde passeringen av Pluto.

Pluto

Dette bildet av Pluto ble tatt av New Horizons-romsonden mandag, da sonden var 768.000 kilometer fra dvergplanetens overflate. Mer detaljer om Pluto åpenbarer seg når de første nærbildene av passeringen kommer senere i dag.

Foto: NASA / Reuters/NTB Scanpix

Den amerikanske romsonden New Horizons passerte Plutos overflate tirsdag ettermiddag. Men først natt til onsdag mottok NASA de etterlengtede signalene om at sonden overlevde passeringen.

Det brøt ut jubel og applaus i kontrollrommet til NASA da de like før klokken 3 i natt fikk bekreftelse på at New Horizons har kommet seg trygt forbi dvergplaneten.

– Vi har et romfartøy ved god helse, sa driftsleder Alice Bowman ved NASA like etterpå.

Nærbilder av Pluto

New Horizons har ikke bare tatt bilder av Pluto og månene dens, den lille sonden har sju instrumenter med seg. De måler blant annet kjemisk tetthet og sammensetning av atmosfæren, overflatetemperaturen, og hvilke gasser som siver ut av overflaten.

Bildene og målingene vil gi detaljer om Pluto som aldri tidligere er sett i romfartshistorien. Sonden får imidlertid ikke sendt bilder i natt. Den er konstruert slik at den ikke kan sende bilder mens den observerer.

De første nærbildene av passeringen kommer senere i dag. For øyeblikket er sonden på vei mot baksiden av Pluto.

Romsonden New Horizons overlevde passeringen av Pluto natt til onsdag.

Forskerne ved Johns Hopkins Applied Physics-laboratoriet i Laurel, Maryland jubler etter at New Horizons-sonden fløy forbi Pluto på sitt nærmeste planlagte punkt.

Pluto større enn vi trodde

Allerede er det blitt klart at dvergplaneten er langt større enn det man tidligere har trodd. Pluto har en diameter på 2370 kilometer, noe som er omtrent 80 kilometer større enn det vi tidligere har trodd.

I forrige uke viste bilder fra sonden noe som ligner et hjerte på Plutos overflate, og de siste dagene har vi fått sett bilder av kratre på både Pluto og månen Charon.

Sendt opp i 2006

Tirsdag klokken 13.49 norsk tid var New Horizons kun 12.500 kilometer fra den forhenværende planeten.

Av tekniske årsaker har ikke sonden kontakt med Jorda under nærpassasjen, så vi måtte vente til i natt for å få vite hvordan det gikk.

Romsonden ble sendt opp for ni år siden, den 16. januar 2006, og blant dens viktigste oppgaver er å foreta vitenskapelige observasjoner av Pluto. Samme år som sonden ble skutt opp i 2006, mistet Pluto sin planetstatus.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt