Hopp til innhold

PLO vil ikke love å holde seg unna straffedomstolen

– Vi kan ikke love at vi ikke vil få Israel stilt for den internasjonale straffedomstolen, hvis vi får status som observatørland i FN. Det sier PLOs talskvinne Hanan Ashrawi. Dermed vil britene avstå fra å stemme.

Hanan Ashrawi

I morgen skal FNs medlemsland stemme over om de palestinske selvstyremyndighetene, her representert av Hanan Ashawi, skal bli observatørland i FN.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

– Vi har ikke gitt etter for press og vi har ikke gitt noen løfter. Men det er ikke slik at vi har bestemt oss for at «dagen etter vi blir akseptert av FN, går vi til straffedomstolen», sa Ashrawi da hun møtte pressen på Ramallah onsdag.

Hun sa at de palestinske selvstyremyndighetene var utsatt for et massivt press for å avgi slike løfter.

Hvis de palestinske selvstyremyndighetene blir en observatørstat i FN, betyr det at de vil kunne søke medlemskap i flere FN-organisasjoner, også i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Den kan tiltale folk for folkemord, krigsforbrytelser og andre brudd på menneskerettighetene.

Det er først og fremst denne domstolen som bekymrer Israel. Det kan åpne for at ICC-aktoratet begynner å undersøke israelske aksjoner på Gazastripen og Vestbredden.

– Storbritannia vil avstå fra å stemme

– Blant andre har Storbritannia gjort et kraftig forsøk på å få moderert teksten i søknaden for å få forsikringer og forpliktelser, sa Ashrawi.

Utenriksminister William Hague sa onsdag ettermiddag at landet vil avstå fra å stemme, hvis ikke palestinerne forplikter seg til umiddelbare forhandlinger med israelerne.

Tyskland vil stemme mot, mens mange europeiske land har sagt at de vil stemme for søknaden til palestinerne.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide sa til NRK onsdag morgen at palestinerne kommer til å få norsk støtte.

– Håper trusselen er nok

Den spanske utenriksministeren Jose Manuel Garcia-Margallo jobber for en felles europeisk uttalelse som skal være klar til etter avstemningen i FN.

– Der skal det blant annet stå en oppfordring til palestinerne om å vise forsiktighet med å bruke en juridisk utvei i konflikten, fordi det kan stenge døren til forhandlinger, sa Garcia-Margallo til den spanske nasjonalforsamlingen.

Ashrawi sier at hun håper trusselen om straffedomstolen vil være nok til at Israel vil tenke seg om to ganger når det gjelder aksjoner mot palestinerne.

– Det er vår rett å delta i internasjonale organisasjoner. Vi forbeholder oss retten til å bestemme når og hvordan vi best skal forvalte våre egne interesser, sa Ashrawi.

To tredeler for

Til nå har to tredeler av FNs medlemsland sagt at de vil anerkjenner Palestina som egen stat.

I tillegg til Norge har Frankrike, Danmark og Spania har sagt at de kommer til å stemme for. Det har også Portugal, Sveits og Østerrike gjort.

Utover dagen meldte også Russland seg på og kommer til å støtte forslaget, melder AFP.

Det er ventet at Kina og India også kommer til å si ja, ifølge nyhetsbyrået AP.

USA har hele tiden sagt at de er i mot, det samme er Tyskland, mens Nederland mest sannsynlig også stemmer nei.

I tillegg til Storbritannia vil trolig også Australia avstå fra å stemme.

SISTE NYTT

Siste nytt