Pelosi USAs mektigste kvinne

Den tredje mektigste politikeren i USA heter Nancy Pelosi. Hun blir "speaker" i Representantenes hus og er den første kvinnen i den posten.

Demokratiske ledere gratulerer Nancy Pelosi
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP

Republikanerne har styrt Kongressen i USA sammenhengende de tolv siste årene, med et unntak på 20 måneder for Senatet.

Nå venter demokratene utålmodig på å ta styringen, og den nye sterke kvinnen i amerikansk politikk blir Nancy Pelosi, en 66 år gammel fembarnsmor fra San Fransisco i California, gift med en rik forrretningsmann.

 

Nancy Pelosi
Foto: NICK WASS / AP

 

Madame Speaker

Pelosi blir "speaker" i Representantenes hus, underhuset i Kongressen, og  i den jobben vil hun etter grunnloven ta over jobben til president George W. Bush hvis han og visepresident Dick Cheney faller fra.

Det var et poeng republikanerne ikke lot gå upåaktet hen i valgkampen. De advarte mot å la en liberal kvinne fra San Fransisco bli nummer tre i arverekken.

De advarte også mot Pelosi som et farlig venstre-spøkelse, men  California lot seg ikke skremme, og Pelosi har allerede planene klare for de 100 første timene.

 - Jeg er beredt, forsikrer hun.

- Jeg vil ikke påstå at jeg er tøff, men jeg er besluttsom, legger hun til, og åpner dermed for langt større motstand mot Bush i Kongressen.

 

Jubel blant demokratene, i midten Nancy Pelosi
Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Erfaren 

Hun er født inn i politikken. Faren var borgermester og kongressmann i Baltimore, der hun vokste opp. Selv var hun nesten 50 da hun for alvor gikk inn i politikken, men hun har sittet i Representantenes hus siden 1987, og i disse nesten 20 årene har hun målbevisst arbeidet seg opp i Kongressen og var før valget minoritetsleder i Representantenes hus.

Under hennes ledelse har demokratene opptrådt mer samlet. Hun vet hvordan man skaper enighet i partiet. Dessuten er hun en erfaren strateg, og under valgkampen var hun en av av demokratenes største magneter både når det gjaldt stemmer og penger, og dét ikke bare i  California.

Hun var heller ikke særlig omstridt. Kanskje syntes liberale grupper at hun kunne vært mer radikal,  og hun er blitt kritisert for ikke å ha kjempet nok for homofiles rett til å gifte seg, men den liberale profilen er klar nok.

Krigen

Og i motsetning til mange andre demokrater har Pelosi hele tiden vært imot krigen i Irak, noe som hjalp henne mye i årets antikrigsvalg.

Hun ser også helst at de amerikanske styrkene forlater landet i løpet av neste år. - Presidentens Irak-politikk har vært en sørgelig mislykket, hevder hun i dag. Men hun er en realpolitiker som vet at det fortsatt er Bush som er øverstkommanderende for hæren og bestemmer når troppene skal trekkes ut, og da krigen først var i gang, stemte hun selv for nye bevilgninger.

Landet kan ikke svikte sine egne soldater, mente hun, og selv om Kongressen kan blokkere bevilgninger til krigen gjennom budsjettbehandlingen, har bevilgninger til det militæret tradisjonelt vært den budsjettposten det har vært kranglet minst om på Capitol Hill.

Komitene

Noe Pelosi derimot kan gjøre noe med, er innflytelsen i komiteene, og ifølge USA Today har hun signalisert at hun vil gjøre demokratiske veteraner som har levd under republikanernes flertall i 12 år til komitéledere, noe som kan bety fire afroamerikanske, en latinamerikansk og en åpent homofil komitéleder i tillegg til en kvinnelig flertallsleder, mens alle komitéledere i dag er hvite, heterofile menn.

Hun åpner også for flere høringer, og for at Kongressen etter hvert kan bli en arena for en alternativ politikk, noe som kan få betydning for presidentvalget i 2008.

Det blir også påpekt at hun i de kommende to årene kan gjøre Bush til "en lam and", og  hun bestrider ikke dette. - Det var nettopp det som var målet vårt under valgkampen, smiler hun. 

Minstelønn

En annen viktig sak for henne under valgkampen var minstelønn.

- Det er skammelig at mennesker skal leve på det nåværende minstenivået, mente hun, og gikk inn for å heve dagens nivå på 5,15 dollar (det vil si rundt 40 kroner) i timen til  7,26 dollar, eller rundt 55 kroner.

Hun har også gjort seg til talsmann for å  halvere studielånsrenten, gi føderale myndigheter rett til å forhandle fram lavere priser på medisiner til pensjonister og bevilge føderale penger til stamcelleforskning.

Dessuten vil hun etter de mange skandalene knyttet til korrupsjon og sex i amerikansk politikk  innføre en ny etisk standard i Kongressen, og de som tror at dette bare er fagre ord, kan ta feil.

 - Jeg går ut fra at alle vet hvem de har å gjøre med og oppfører seg etter det, sier hun selvbevisst.

  En ny retning, sier Pelosi

 

SISTE NYTT

Siste nytt