Paven: Katolikker bør ikke formere seg som kaniner

Pave Frans ber foreldre opptre ansvarlig. Gode katolikker bør ikke formere seg som kaniner, slår den katolske kirkens overhode fast.

Pave Frans møtte pressen etter Manila-besøk.

Pave Frans maner til måtehold.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

Paven forsvarer imidlertid kirkens lære som motsetter seg bruk av prevensjonsmidler. Men han hevder det ikke betyr at kristne bør få det ene barnet etter det andre.

Fem dager på Fillipinene

Pave Frans kom med formeringsformaningen da han vendte hjem til Vatikanet etter et fem dager langt besøk på Fillipinene, som har en stor andel katolikker.

På flyet fortalte paven journalistene i følget om en sjubarnsmor han en gang hadde møtt. Alle barna var født med keisersnitt, og paven spurte kvinnen som var gravid med sitt åttende barn om hun ønsket å etterlate seg sju foreldreløse unger.

– Hun sa: Jeg stoler på Gud. Men Gud ga oss evnen til å opptre ansvarlig. Noen tror, unnskyld uttrykket, at for å være gode katolikker må de oppføre seg som kaniner, sa den religiøse lederen for verdens 1,2 milliarder katolikker mandag.

Paven om prevansjon

Forsvarer fortsatt prevensjons-nei

Under sitt besøk i Manila kom paven med et sterkt forsvar av forgjengeren pave Paul VIs forbud fra 1968 mot kunstig prevensjon for katolikker.

– Sentralt i kirkens lære står ansvarlig foreldreomsorg. Og hvordan oppnår vi det? Gjennom dialog. Kirken har ekteskapsgrupper, eksperter og pastorer, sa pave Frans da han argumenterte mot bruk av midler som kondomer og p-piller.

Pave Frans har tidligere skapt en viss oppstandelse etter uttalelser om at den katolske kirken ikke bør la forbudene mot prevensjon, abort og homoekteskap dominere kirkens lære. Han har ved flere anledninger tatt til orde for en mer åpen og forstående holdning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt