NRK Meny
Normal

Pave Johannes pisket seg selv

Pave Johannes Paul II, som døde i 2005, pisket seg selv regelmessig for å etterlikne Jesu lidelser, går det frem av en biografi som utgis i disse dager. Han praktiserte også askese.

Pave Johannes Paul II
Foto: Scanpix/Reuters

Selvpining

Pave Johannes Paul II skrev under et hemmelig dokument hvor han lovet å gå av hvis han ble uhelbredelig syk, sies det i boken: "Why he is a Saint -The Real John Paul II" (Hvorfor han er en helgen - Den virkelige Johannes Paul II).

Den er skrevet av Slawomir Oder i Vatikanet.

Det å påføre seg selv smerte, kalles i kristen sammenheng mortifikasjon. Selvpiningen skal bringe den troende nærmere Gud.

- Både i Krakow og i Vatikanet pinte Karol Józef Wojtyła seg selv, skriver Oder i sin bok.

Les: Pavens begravelse

Pisket seg med belte

Han pisket seg med et belte han hadde hengende i skapet. Han drev også med askese for å styrke det åndelige livet. I Krakow sov han ofte på et nakent gulv.

Paven var alvorlig syk i flere perioder og hadde vært svært svekket før han døde. Han ble også nesten drept i et attentat i 1981. Pave Johannes II gjennomgikk flere operasjoner. Han hadde kreft, og han led av Parkinsons sykdom i over 10 år.

Både mens han var syk og mens han var frisk drev han med selvpining.

Kan bli helgen

Det har lenge vært arbeidet for å erklære pave Joahannes for helgen. I forrige måned ble det tatt enda et skritt i den retning. Da skrev pave Benedikt 16. under et dokument om å helgenerklære forgjengeren.

Saligkåringsprosessen av Johannes Paul II begynte bare en måned etter hans død 2. april 2005.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt