Hopp til innhold

Hongkong: Dette er paraplyrevolusjonens bakmenn

Tre godt voksne aktivister har sammen med studenter ledet an i demonstrasjonene som har satt Hongkong ut av spill. Det gjør dem til helter og til hatobjekt.

Grunnleggerne av "Occupy Central bevegelsen" i Hong Kong.

Grunnleggerne av Occupy Central fikk hodene sine barbert i et ritual tidligere denne måneden, for å vise at de mener alvor med å ofre mye i kampen for et demokratisk Hongkong.

Foto: Vincent Yu / Ap

– Jeg visste at så snart jeg ble med i denne bevegelsen, så ville jeg bli angrepet og behandlet som en fiende, sier Chan Kin-man til Reuters.

Han er professor ved Det kinesiske universitetet i Hong Kong, men sa nylig fra seg stillingen fordi han fryktet arbeidsplassen kunne bli rammet av represalier for hans engasjement.

Chan har mottatt en haug med brev der drapstruslene er skrevet med kinesiske tegn.

Professoren er en av tre menn som i begynnelsen av september barberte hodene sine for å vise at de mener alvor med kravene om et demokratisk Hongkong innen 2017, og at de vet at det vil koste.

– Med kjærlighet og fred

Sammen står de bak aksjonen «Occupy Central med kjærlighet og fred.» Central er både Hongkongs forretningsområde og regjeringens lokale hovedkvarter.

Aksjonen ble lansert i januar i fjor, men skjøt fart da den kastet seg på studentenes initiativ.

Noen studenter mente at «Occupy Central» kuppet de unges demonstrasjon, og dro hjem. Andre mener at demokratiforkjemperne uansett står sterkere sammen. Deres felles mål er å fritt kunne velge Hongkongs leder, uten at Beijing trekker i trådene.

Adressert til djevelen

Jusprofessoren Benny Tai fra Hongkong-universitetet er den andre av bevegelsens trekløver. Også han har fått drapstrusler. Noen brev er adressert til djevelen. En konvolutt inneholdt et barberblad.

– Jeg tror det vil være viktig for Beijing å beskytte meg, for om jeg får problemer er det nettopp Beijing som får skylden, sier Benny Tai.

Verken Tai eller Chan har meldt drapstruslene til politiet. Tai fortalte at han ikke trodde han kunne bli sporet opp, og Chan sier han fikk råd fra Tai om ikke å blande inn politiet.

Lederen er prest

Lederen av «Occupy Central» er baptistpresten Chu Yiu-ming. Han er kjent for å ha hjulpet demonstranter i sikkerhet da protester på Den himmelske freds plass i Beijing utviklet seg til et blodbad i 1989.

Chu har mange kontakter i aktivistmiljøet, der kravet om demokrati innen 2017 står sterkt.

Fem akademikere sier til Reuters at de har blitt truet på grunn av sin aktivisme. Tai sier at flere sentrale personer takket for seg. Han tror det skjedde på grunn av trusler, og fordi de risikerte å miste sine forretningskontakter. Det er ikke klart hvem som står bak truslene.

Tai er av den oppfatningen at pro-kinesiske hongkongkinesere ville vinne frem med sin kandidat i et åpent valg, men med liten margin.

Myndighetene i Beijing slår raskt ned på opptøyer i moderlandet og dersom demonstrantene når frem med sine krav sender det signaler om at protester aksepteres og har kraft.

Umulig å dra til moderlandet

Ingen av akademikerne som er involvert i bevegelsen har mistet sine jobber som straff for sitt engasjement, men en av støttespillerne har fått avbrutt undervisningen ved at pro-Beijing grupper stormet lokalet.

Professor i politikk, Joseph Cheng blir beskyldt for plagiat og for ikke å ha oppgitt ekstra inntekt, men avviser anklagene. Han er fått sin datamaskin hacket, har problemer med å få økonomisk støtte til sine prosjekter og er stengt ute fra databaser.

Sosiologprofessoren Chan mener at det er umulig for ham å dra tilbake til moderlandet.

– Mine venner advarte meg om at dersom jeg drar tilbake så vil jeg bli offer for skitne triks. At jeg vil bli truffet av en bil eller at de vil sende en kvinne til mitt hotellrom, sier Chan.

SISTE NYTT

Siste nytt