NRK Meny
Normal

Vitne: – Det var galskap

– Jeg så døde folk i tunnelen. Andre var i live men bevisstløse. Andre igjen gråt. Slik beskriver et øyenvitne katastrofen i Duisburg.

Video Amatørvideo fra Love parade-ulykken

Det brøt ut vill panikk blant publikum da mange av de 1.4 millioner publikumerne som skulle inn på tekno-messen Love Parade i Duisburg stod i inngangstunnelen.

– Jeg så døde folk i tunnelen. Andre var i live men bevisstløse. Andre igjen gråt, sier Anneke Kuypers fra New Zealand til nyhetsbyrået AFP.

Hun var én av publikumerne som slapp fra katastrofen med livet i behold.

Trampet ihjel

– Jeg har livreddningserfaring og forsøkte å hjelpe til så godt det lot seg gjøre. Folk led av dehydrering, noen hadde tatt for mye narkotika eller alkohol... Det var galskap, fortsetter Kuyper.

Katastrofen var et faktum da det brøt ut panikk i inngangstunnelen til festivalen. Da politiet til slutt fikk kontroll over situasjonen var 19 døde. 340 andre var skadet, ti av dem alvorlig.

– Folk fikk ikke luft. Jeg så døde folk der. Én person var helt blek og jeg ville gi ham litt vann, men en hjelpearbeider sa det ikke ville hjelpe ham. Han var allerede borte, sier Kevin Krausgartner (21) til den britiske avisen Telegraph.

Kaos under Love Parade i Duisburg

19 mennesker døde under Love Parade i Duisburg.

Foto: Ap

Flere av festivaldeltakerne skal ha varslet politiet i forkant om at tunnellen var både trang og farlig så sent som en time før katastrofen.

Til ingen nytte.

– Det var for mange gjerder. Det var rett og slett for smalt. Flere jenter kollapset på grunn av varmen. Det var galskap, sier Alexis fra Wuppertal.

Han var inne i tunnellen da panikken brøt ut.

Kritiserer arrangørene

Det tyske politiets fagforening retter sterk kritikk mot sikkerheten på Love Parade-arrangementet.

– Det er meget farlig å sperre et massearrangement av denne typen nesten fullstendig inne, sier nestleder i fagforeningen GdP i Berlin, Michael Reinke, til nyhetsbyrået DPA.

Ved det tilsvarende arrangementet i Berlin har det siden 2006 vært store, åpne utgangsområder i den sentrale parken Berlin Tiergarten.

En tunnel som eneste utgang og fluktvei førte i Duisburg til katastrofe.

– Der føler man seg innestengt i utgangspunktet. Ved panikk oppfører massen seg som en reinsdyrflokk, sier Reinke.

Evakuerte ikke området

For å unngå ytterligere panikk, valgte redningsmannskaper og politi ikke å evakuere området etter ulykken. De frytet at det kunne føre til ytterligere panikk og trengsel.

Det vanskeliggjorde også redningsarbeidet på stedet.

– Unge mennesker kom for å feste. I stedet endte det i død og skader. Ofrene og deres pårørende får mine kondolanser og sympati, sa forbundskansler Angela Merkel rett etter at katastrofen var et faktum.

Arrangørene valgte å fortsette festivalen etter hendelsen.

Grunnleggeren av Love Parade, Dr Motte, sa følgende til magasinet Focus etter ulykken:

– Det er de som organiserer festivalen som må ta skylden. De har ikke vist noe som helst ansvar i forhold til menneskene som gjestet festivalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt