Normal

Palin besto testen

84 prosent av TV-seerne mente visepresidentkandiat Sarah Palin gjorde det bedre enn ventet under nattens debatt. Men de kåret Joe Biden som vinner.

Sarah Palin og Joe Biden
Foto: POOL / REUTERS

Visepresidentkandidatdebatten i St. Louis, Missouri, er ventet å bli den mest sette debatten i et presidentvalg i USAs historie.

De som hadde ønsket en revolverduell ble skuffet, begge holdt en svært sivilisert tone, og Joe Biden lot småfeilene til Palin fare pent og pyntelig forbi.

Temaene dreide seg om alt fra utenrikspolitikk, økonomi, finanskrise til egne meritter.

Debattlederen Gwen Ifill fra TV-kanalen PBS hadde selv valgt spørsmålene som ikke var forhåndsgodkjent. Debatten som ble holdt på Washington University, varte i 90 minutter og hver kandidat fikk 90 sekunder til sitt første svar og deretter var det 2 minutter til å følge opp.

De to kandidatene hadde hver sine mål:

 • Palin: Forsvare seg selv og vise at hun ikke er noen katastrofe som visepresidentkandidat.
 • Biden: Klistre John McCain til president Bush sine åtte år og vise at han ikke er så uavhengig republikaner som spiller på. Samt ikke bryte Palin ned, slik at hun fremsto som et offer.

Måtte bevise

Etter noen katastrofale TV-opptredener var det Sarah Palin som hadde presset på sine skuldre.

Dommen fra amerikansk media er enstemmig. Palin bestod testen.

- Hun klarte seg uten å gjøre stor skade på det republikanske presidentalternativet. Ved å klare seg mot Joseph Biden og få formidlet sine kvalifikasjoner, kan hun ha gjort McCains valgkamp en tjeneste, ved at den nå kan fokusere på noe annet, konkluderer New York Times.

Som slår fast at debatten ikke ble et vendepunkt verken for den ene eller andre.

- Til tross for to uker med kritikk, var Palin alt annet enn defensiv, skriver Washington Post.

- Sarah Palins strategi var å forsvare Sarah Palin, og reparere sitt ødelagte image. Og jeg synes hun gjorde en utrolig god jobb med det, sier Paul Begala, som er blant strategene i Det demokratiske parti og deltaker i CNNs valgpanel.

- Hun var bra i første halvdel når det gjaldt innenrikspolitiske spørsmål, litt mer usikker på del nummer to som handlet om utenrikspolitikk, samt at hun får kritikk for at hun flere ganger ikke svarte på hva spørsmålene handlet om, men stadig trakk frem områder gang på gang som hun var sikker på, var dommen fra CNNs ekspertpanel.

Med Biden var det ikke ventet at den drevne politikeren ville bli noen katstrofe - så lenge han passet den berømte tungen som tidvis skaper krøll både for seg selv og andre. Han er både beundret og beryktet for svært ærlig men brutale kommentarer.

Noen hadde ønsket han skulle bruke sluggerevnene sine, andre mente han hadde mer å vinne på å kjøre en forsiktig stil.

Sist gang en kvinne og en mann debatterte i en visepresidentduell var i 1984, da Geraldine Ferraro og George W. H. Bush møttes. Da ble Bush beskyldt for å behandle Ferraro nedlatende. Den fella ville tydeligvis ikke Demokratene risikere å falle i. I tillegg er Palin nykommer. Så Biden hadde tatt på seg silkehansker for kvelden.

Video nsps_upload_2008_10_3_7_28_18_193.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Palin besto testen

- Det mest overraskende med Biden var hvordan han la bånd på seg - og klarte til og la være å korrigere henne når hun brukte feil navn. Han kunne tatt henne på flere ting, men holdt fokuset på å ta John McCain - noe han lyktes fullt og helt med.

- Dette var hans beste debatt noensinne. Han hadde en overlegen kunnskap, rett og slett glimrende i debatten som helhet, sier David Gergen til CNN.

- Han virker trygg og sikker, og folk føler de kan stole på ham, var den felles konklusjonen.

Les Bjørn Hansens analyse: Biden vant, Palin bedre enn ventet

Og TV-seerne var enige i dommen. Et stort flertall mente Palin gjorde det bedre enn ventet. Men Biden ble kåret som vinner av debatten med solid margin.

Målingen til CNN/Opinion viser følgende konklusjon:

 • Hvem vant debatten
 • Biden: 51 prosent
 • Palin: 36 prosent
 • Bidens innsats
 • Bedre enn ventet: 60 prosent
 • Verre enn ventet: 14 prosent
 • Som ventet: 20 prosent
 • Palins innsats:
 • Bedre enn ventet: 84 prosent
 • Verre enn ventet: 7 prosent
 • Som ventet: 8 prosent

Uavgjort

Blant analytikerne er ikke meningene om vinneren like entydig. Mange mener det ble svært jevnt, og enkelte holder en knapp på Sarah Palin.

Hun scorer på en friskere stil fremhever noen, hun brukte trikset med å henvende seg direkte til seerne, hun smilte og blunket og snakker et enkelt språk som når frem. Hun spilte på sine efaringer som mor, borgermester, guvernør og små bedriftseier.

Hun la an en forsonende tone, og åpnet med "Kan jeg kalle deg Joe" da hun for aller første gang møtte ham ved debattens åpning, og hun lyktes med å få Biden til å erklære seg enig med seg.

Men Palin klarte også å vri seg unna relativt mange av spørsmålene og tok heller opp emner som hun ønsket å snakke om - uten at debattlederen grep inn.

Les: Dette var temaene i nattens debatt

Biden så i enkelte øyeblikk, da Palin fikk holde på med sitt, relativt oppgitt ut men han holdt seg i skinnet.

Da en gang konfronterte Palin med og fikk støtte av debattlederen, at hun ikke svarer på spørsmålet, svarte hun.

- Det er mulig jeg ikke svarer på den måten Biden og debattlederen ønsker, men jeg vil snakke rett til folket og fortelle hva jeg gjorde som ordfører, sa hun skiftet rett og slett til et annet tema.

Men da Palin - under teamet utenrikspolitikk, forsøkte seg med at Barack Obama kan bli en svært farlig president utenrikspolitisk sett, med det Republikanerne kaller farlig naivitet, falt det mer eller mindre på steingrunn på grunn av Bidens velfunderte svar og statsmannserfaringen han lyktes å fremstå med.

Biden tok følelsene

En helt annen ting, er Bidens argument at han vil stå i spissen for forandring. Der sitter han i samme saks som John McCain, etter tiår sammen i Kongressen.

Men overraskende nok vant han hos TV-seerne også her - så han lyktes med å få linket John McCain og George W. Bush.

 • Hvem er best til å skape endring
 • Biden: 53 prosent
 • Palin: 42 prosent

Målinger fra valgkampen har vist at Joe Biden anses som en troverdig "commander in chief" i tilfelle han må tre inn i presidentposisjonen. Det ble også konklusjonen etter nattens seanse:

 • Kvalifisert til å overta som president
 • Biden: 87 prosent
 • Palin: 46 prosent

Palins lave oppslutning, bør kanskje være en tankevekker for Republikanerne.

Demokratenes visepresidentkandidat har vært betraktes som "mindre likandes" enn Sarah Palin.

Men selv om Palin stadig refererte til sin familie, både ektemann, barn og foreldre i eksempler på at hun er en del av det vanlige USA, var det Joe Biden - kanskje overraskende - som endte opp med å vekke følelsene hos seerne.

Biden skulle forsvare at han - til tross sine 35 år som senator, vet hva som røer seg på grasrota like godt som Palin.

- Er det bare fordi jeg er mann jeg ikke kan vite det, det å oppdra barn og ha barn man ikke vet hva fremtiden bringer.

- Med all respekt guvernør. Jeg har vært enslig foreldrer for to gutter, som i tillegg var hardt skadet. Jeg vet hva det vil si å oppdra dem på egen hånd, med de bekymringer det medfører.

- Jeg hadde en far som ikke fikk seg jobb, og som sa til meg da han flyttet fra Pennsylvania til Delware; jeg henter deg når jeg har penger, sa Biden og måtte et øyeblikk ta seg sammen for å fortsette.

Det er først i denne valgkampen han har begynt å snakke om den store ulykken som i så mange år satte sitt preg.

Bidens første kone og en datter ble drept i en trafikkulykke da de var på vei til å kjøpe juletre. Føreren av den andre bilen var beruset. De to guttene ble hardt skadet, og han ble innsverget som senator ved deres seng på sykehuset. Hver arbeidsdag siden har han prioritert å dra hjem fra Washington til Wellington i Delaware.

Og han gikk rett hjem. Et seerpanel var utstyrt med mentometerknapper, og grafen gikk rett til værs.

Les: Dette var temaene i nattens debatt

Les Bjørn Hansens analyse: Biden vant, Palin bedre enn ventet

Etter debatten var det storsamling på scenen. Sarah Palins store famlie troppet opp sammen hennes foreldre. I tillegg kom Joe Bidens familie også på scenen og debatten endte like gemyttelig som den begynte.

Joseph Biden med familie hilser på Sarah Palins foreldre

Joseph Biden og kona Jill hilser på Sarah Palins foreldre i etterkant av debatten.

Foto: DON EMMERT / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt