NRK Meny
Normal

Dette var temaene i nattens debatt

Sarah Palin og Joe Biden ble spurt om utenriks, økonomi, finanskrise, oljepolitikk, klimaendringer og visepresidentents rolle.

Debatten mellom Sarah Palin og Joe Biden
Foto: DON EMMERT / AP

Her er svarene fra hovedtemaene i debatten.

Økonomi

Rådene til Palin på forhånd gikk at hun burde klare å være seg selv - for å finne de kvalitetene hun tok USA med storm med de første ukene.

Og Palin gikk rett på.

I sitt første svar på spørsmålet om velgerne har sett det beste eller verste av Washington den siste uken, svarte hun rundt de formelle prosessene og unnlot å karakterisere politikerne i Kongressen.

- Men spør du fotball-foreldre som skal på kamp på søndag, vil du fra sidelinjen høre mange bekymringer. Du få høre frykten for fremtiden, har vi råd til å gi barna den utdanningen vi ønsker, klarer vi oss gjennom en krisen, hvordan går det med investeringene vi har gjort, sa Palin og så rett i kameraet, henvendt til dem mange der hjemme.

Og forstatt på neste spørsmål om hvem var å klandre for dagens krise.

- Vi må si til Wall Street "aldri mer" - det er budskapet fra "hockey-mammaer" og "fotball-foreldre". Og jeg vil gjenta hva våre foreldre sa til oss, før vi fikk vårt første kredittkort: ikke lev over evne og bruk ikke penger du ikke har.

På videre spørsmål om økonomisk politikk så Palin så rett i kameraet og fremhvet sin økonomiske politikk fra Alaska - og sin erfaring som en vanlig amerikaner.

Hun understreket at myndighetene må slutte å straffe innbyggerne med nye skatter og hevdet Barack Obama 94 ganger har stemt for å øke skattene.

- McCain har stemt for det 477 ganger, repliserte Biden.

Palin hadde følgende beskjed til Biden - som har uttrykt at borgerne bør være for skatteøkninger fordi det er patriotisk:

– Folk er lei, de vil ha regjeringen og myndighetene ut av sin vei. La innbyggerne blomstre og la næringslivet blomstre, sa hun.

Biden begynte på sin side med å refse Bush-administrasjonens politikk.

– De siste åtte årenes økonomiske politikk er den verste økonomiske politikken vi har hatt, understreket Biden.

Han langet videre ut mot John McCain som i starten av finanskrisen hevdet at den amerikanske økonomien er grunnleggende sterk.

– Klokken 9 sa han at økonomien var sterk. Klokken 11 sa han at vi hadde en økonomisk krise. Det viser at han har mistet grepet, sa Biden.

Video nsps_upload_2008_10_3_9_8_51_8.jpg

Video: Vil stanse korrupsjonen på Wall Street.

Valgløfter

På debattantlederens spørsmål om hvilke valgløfter de har lovet amerikanerne, som de nå må kutte ut på grunn av den økonomiske krisen og nedgangstider, var begge debattørene svært vage.

- Vel, hvor lenge har jeg vært med i dette, rundt fem uker. Jeg har vel ikke lovet så mye på denne tiden, sa Palin lurt og høstet lattermild respons fra salen.

- Og John McCain har ikke lovet et eneste løfte han ikke klarer å holde, sa hun.

Hun trakk i stedet frem at det var viktig å stoppe grådigheten på Wall Street og kopiere Alaska.

- Jeg gikk imot de nye bestemmelsene om skattekutt for oljeselskapene, selv om de kom fra vår egen regjering. Som guvernør i en oljeproduserende stat måtte jeg forsvare våre interesser og sendte i stedet pengene til innbyggerne av Alaska, sa Palin.

Alaska-sjekken, hvor oljepengene deles ut en gang i året, er viden kjent.

Og hun unnlot ikke å gjøre TV-seerne oppmerksomme på at Barack Obama hadde stemt for lovreformen som hun var imot.

Biden var svært konkret i første delen av sitt svar til spørsmålet om hva han ville droppe.

- De store skattelettelsene som John McCain er for.

Derretter besto resten av hva som ikke kunne kuttes ut.

- Bedre utdanning, helsereform og planen for ny energi. Men vi vil bekjempe sløsing - og postkasseselskaper som fører pengene ut av landet, la han til for å pense seg innpå igjen.

Les: Palin vant på stil, Biden på innhold

Olje og energi

Palin er på hjemmebane når det gjelder energi-og oljespørsmål, som styrer av delstat som har mangeårig erfaring i saken.

Olje og erfaringene fra Alaska ble da også brukt som livbøye på flere punkter, også når temaet ikke var naturlig - uten at hun ble spesielt korrigert for det.

Tidligere har Palin uttrykt tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Nå var hun langt fra like skråsikker og sa det ikke var opp til å henne å avsi en vitenskapelig dom.

Biden var igjen mer oppdatert på faktakunnskapen, men unnlot å gjøre det til et poeng.

Begge var imidlertid enige i at det trenges en reform for å skaffe ny energi, også alternativ og ikke bare olje og gass, og Palin viste igjen til eksempler fra sin hjemstat.

Bide roste Palin for engasjementet.

- Jeg og Obama vil støtte henne i dette. Men jeg tror ikke John MCain går med på det. Jeg håper at hun klarer å overtale ham, sa Biden - vennlig, smilende, med en ørliten frydende tone i stemmen.

Og påstod at McCain 20 ganger i Kongressen har stemt mot energiplanen, som vil sikre mer rent kull, mer sikker atomkraft og bedre utnyttelse av oljeressursene.

Biden trakk også slagordet som Rudy Giuliani til enorm latter lanserte under Republikanernes landsmøte; "Drill, baby, drill" som symbol på å gjøre seg uavhengig av oljelandene i Midtøsten.

- Det Republikanerne ikke sier, er at det går 10 år fra man starter letingen til den første oljedråpen produseres, sa Biden.

Palin forsvarte "Drill baby drill" med oljehunger i den amerikanske befolkningen, hunger etter større oljeutvinning innenfor USAs grenser der hvor det er mulig.

- I Alaska er vi i gang med å bygge en stor naturgassledning - som er Nord-Amerikas dyreste infrastrukturprosjekt, sa hun, for å understreke at hun på enkelte områder faktisk har trening i toppolitikk.

Les: Bjørn Hansens analyse Biden vant, Palin bedre enn ventet

Utenriks og terrorfare

Når det kom til utenriks- og sikkerhetspolitikk ble det klasseforskjell mellom kandidatene.

Her var Biden på hjemmebane, kanskje ikke unaturlig ettersom han er leder av Senatets utenrikskomité.

Palins budskap var pugget og innlært, og klok av skade fra CBS-intervjuene forsøkte hun å holde seg til stien som var tegnet opp på forhånd. Hun svarte enkelt, med standariserte svar som var drillet.

Video nsps_upload_2008_10_3_8_30_6_6.jpg

Video: Begge har sønner i Irak, men hvor står de?

På spørsmål om en plan tilbaketrekning fra Irak, mente Palin i likhet med sin "sjef" at hun det vil bli en tragedie der hvis man trekker seg ut nå.

- Vi er ferdige når vi vet at Iraks regjering kan beskytte sine innbyggere. Vi samarbeider nært med Iraks regjering og vi nærmer oss målet, sa hun og trakk frem analysene til USAs øverstkommanderende David Petreaus om hva som har vært vellykket.

- Med all respekt, Gwen, sa Biden henvendt til debattlederen.

- Jeg hører ingen plan.

Palin repliserte at planen til Obama ville være det samme som å heise det hvite flagget - altså overgivelse.

Og hun angrep parhestene Biden/Obama for ulike syn på krigen. Biden har stemt for, Obama mot. Den disskrediterte i hennes øyne var selvsagt Obama.

Hun unnlot ikke å nevne at Biden - i likhet med henne - har en sønn som tjenestegjør i Irak.

- Jeg forstår ikke at du kan forsvare Obamas handlinger, spesielt med din egen sønn på vei til Irak

- Jeg har stor respekt for din familie. Obama, det er en annen historie, sa hun, smilte og blunket lurt i kameraet.

På spørsmålet om hvem som er farligst: Iran med atomvåpen eller et ustabilt Pakistan, hadde kandidatene to forskjellige svar.

Palin hadde innøvd fokus på Iran. Biden kunne briljere diskret med sitt analytiske evner.

- Pakistan har allerede atomvåpen og har hatt det lenge, sa Biden fast.

- John McCain sier faren er i Irak. Men kommer det et nytt terrorangrep, planlegges det i fjellene mellom Pakistan og Afghanistan. Det er der Al Qaida-ledelsen befinner seg. Derfor må vi få den nye regjeringen i Pakistan stabil. Derfor må vi bidra til å bygge skoler slik at barn får kunnskaper til å stå imot.

- Der lever Osama bin Laden - og vi skal gå etter ham, sa Biden med ettertrykk.

Video nsps_upload_2008_10_3_8_24_24_5.jpg

Video: Biden valgte å angripe på utenrikspolitikken

Palin trakk frem at Barack Obama har sagt at han uten betingelser vil snakke med statsledere som er definert som dikatorer og fiender av USA. Hun navngav Irans president og Castro-brødrene og la til "og andre".

- Dette viser en naivitet og en mangel på dømmekraft, som er farlig, sa hun - men uten samme troverdighet som John McCain har når han snakker om det samme.

Det var også den eneste gangen Biden lot seg friste til et lite stikk på sitt spesialemne.

- Jeg er forbauset over at Palin stadig trekker frem Irans president Ahmadinejad. Det er jo ikke han som kontrollerer sikkerhetsapparatet i Iran, sa Biden.

- Men når det gjelder å snakke med fienden; Våre venner og allierte ber og tigger om at vi skal sette oss ned og snakke. Og bruke diplomati.

- McCain vil en gang ikke snakke med Spania! En NATO-alliert med soldater i Irak!

Mange feil begått

- For første gang på fem år, sender Bush toppdiplomater til Iran, sa Biden og lot det skinne igjennom at det var høyst på tide.

Sarah Palin vedgikk åpent - for å distansere McCain med Bush at den nåværende regjeringen har begått flere utenrikspolitiske blundere - som alle andre tidligere regjeringer, som hun la til.

- Men vi har tenkt å lære fra tidligere feil. Vi vil sette partipolitikken til side og sette nasjonen først, erklærte hun.

Noe Biden grep begjærlig.

- Vi hører det stadig vekk. Men hvordan forskjellig strategien i forhold til Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan blir fra Bush til McCain - det har vi ikke hørt ennå.

- Og dere vet hvor den politikken har ført oss, sa han og snakket rett til TV-seerne.

Begge kandidatene var innom pliktøvelsen Israel. Amerikanske jøder spiller fortsatt en stor betydelig politisk rolle for enhver som skal forsøke å bli amerikansk president.

- Israel er den beste allierte i Midtøsten. Vi kan ikke tillate et nytt holocaust. En Palin/MCain-administrasjon vil alltid støtte Israel, sa Palin og sa hun støttet en tostatsløsning.

Biden, som er katolikk, sa sin side sa at ingen har vært bedre støtte i Kongressen for Israel, enn Joe Biden.

Også når det gjaldet atomvåpen, nedrustning, problemet i Darfur og en mer suksessfull strategi for Afghanistan var Palin tydelig på tynn is - uten å kunne gi konkrete eksempler.

Men hun klarte seg - og det ble ikke samme katastrofe som i intervjuene med Katie Couric.

Og når spørsmålene dreide inn på spesifikke vedtak i Kongressen som gjaldt disse temane, meldte hun elegant pass.

- Jeg er ikke noen Washington-innsider og kjenner ikke til det så godt. Jeg har sett debattene på fjernsyn, i likhet med mange andre. Mitt budskap er; Hey, fortell oss hvorfor dere har stemt slik dere har gjort, sa hun og stilte seg med det på velgernes - og seernes - side.

Biden - som har vært senator i nærmere 30 år - smilte spontant og unnlot å forfølge temaet.

Visepresidentjobben

På spørsmål om hvordan de ser på rollen som vispresident og hvordan de har tenkt å forme den, var det også en ulik tilnærming.

- Visepresidentjobben er gitt mer autoritet med årene, blant annet i arbeid i nærmere samarbeid med Senatet. Og jeg tror at en president vil verdsette våre styrker.

- McCain sier han vil utnytte mine kunnskaper om energipolitikk og jeg vil bruke min erfaring som guvernør, borgermester, regulator av olje- og gassindustrien og eier en av liten bedriften. Og jeg vil kjempe for familier som har barn med spesielle behov - jeg kan nesten ikke vente, sa Palin med energi og henvisning til sitt halvt år gamle barn med Down syndrom.

Biden svarte at han har en historie som viser at han har fått gjennomført ting.

- Men det er Obama som vil være president og ikke jeg. Jeg vil være en nær rådgiver, vil jeg sitte i samme rom hvor alle avgjørelsene blir tatt og forsøke å bidra med gode råd, sa Biden og levnet i samme slengen ikke sittende visepresident Dick Cheney mye ære.

- Cheney er den mest farlige visepresidenten i USAs historie. Han forstår ikke begrensningene som ligger i konstitusjonen - som er å støtte presidenten. Og se hvor han har ført oss, sa Biden.

Og ble ikke motsagt av Palin.

Video nsps_upload_2008_10_3_7_30_45_194.jpg

Video: Slik vil de styre hvis de må ta over som president.

Svakeste side

Debattantene ble også spurt om hva som var deres akilleshæl.

For å spisse det, sa debattlederen at Palin mangler kunnskap om rikspolitikk og erfaring og Biden mangler disiplin.

Begge unngikk å svare så best de kunne.

Palin trakk i stedet frem sine meritter som guvernør, borgermester, mor og forretningseier. At hun har et handikappet barn og kommer fra en vanlig familie.

- Todd (ektemannen red.anm.) har vært der. Vi har sittet rundt kjøkkenbordet og diskutert hvor langt pengene rekker. Vi har vært bekymret, vi har ikke hatt helseforsikring, vi har drøftet kostander ved barnas skolegang - jeg vet hvordan dere har der, sa hun rett i kameraet.

Biden svarte at folk fikk bedømme ham etter hva han hadde gjort etter over 30 år i Senatet. Og han vil ikke la Palin ta monopol på kjøkkenbord.

- Jeg er selv en vanlig middelklassemann og vet hva som rører seg. Skal jeg ikke vite det fordi jeg er mann?

- Med all repsekt, guvernør. Jeg har vært enslig foreldrer for to gutter, som i tillegg var hardt skadet. Jeg hadde en far som ikke fikk seg jobb, og som sa til meg da han flyttet fra Pennsylvania til Delware; jeg henter deg når jeg har penger, sa Biden og måtte et øyeblikk ta seg sammen for å fortsette.

Det er først den sisten tiden han selv offentlig nevner denne store ulykken som i så mange år preget hans familie. Og han gikk rett hjem.

Et seerpanel var utstyrt med mentometerknapper, og grafen gikk rett til værs.

- Jeg forstår alle de som sitter med bekymringene rundt kjøkkenbordet. Og vet du hva, de ser etter hjelp! De ser ikke etter mer av det samme, sa Biden med henvisning til hovedbudskapet at McCain = Bush.

Sluttreplikken

I sin sluttreplikk sa Palin, for å reise seg over sist ukes katastrofer, at hun var glad for å snakke direkte til velgerne og utenom det hun kalte mediefilteret.

- Jeg vil sloss for USA, jeg vil sloss for middelklassen. Jeg har vært der blant dere og vet hva utfordringene nå er. Men jeg kjenner også gleden av å bo i USA og er stolt over landet mitt. Jeg vil sloss for friheten, som Ronald Reagan sa; firhet er bare en generasjon unna. John McCain står for dette, sa Palin.

Biden mente velgerne sto foran ett av de viktigste valgene i historien.

- Det er et enorm behov for endring. Vi vil sørge for den. Vil skal sørge for at barn blir sendt på skolen, at folk blir betalt lønn og og vi skal garantere soldatene som kommer hjem helserettigheter og utdanning.

- Jeg vokste opp i et nabolag, hvor vi lærte verdier som verdighet og respekt. Og jeg ble fortalt at står du kan, kan du nå dit du vil.

- Min far pleide å si "Champ, når du blir slått, kom deg opp på føttene og kjemp videre" sa Biden - før det var han som stjal frasen "Gud velsigne våre soldater".

Les hele debatten her hos New York Times.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt