Hopp til innhold

Pakistans tidligere statsminister skutt i beinet

Pakistans tidligere statsminister Imran Khan er skutt i beinet, melder Sky News. Tilhengerne hans sier det er snakk om et drapsforsøk.

Imran Khan

Pakistans tidligere statsminister Imran Khan under en demonstrasjon 1. november i år.

Foto: ARIF ALI / AFP

NRK presiserer: I en tidligere versjon av saken brukte NRK et gammelt bilde av Imran Khan, som ble sendt ut torsdag og fremstilt som ferskt og fra hendelsen. Dette er nå byttet ut.

En mann begynte å skyte mot Pakistans tidligere statsminister. Imran Khan holdt et politisk tale i Wazirabad.

Khan skal ha blitt truffet av tre/fire kuler i beinet. Fire andre ble også truffet av kulene blant de er lederen for partiet PTI, Pakistan Tehreek-e-Insaf, Faisal Jawad

Ifølge Sky News reporter, som så det hele, ble de skadde tatt vekk fra åstedet i stor fart. Vitner forteller at han var bandasjert og i bevissthet.

Khan er en tidligere cricketspiller. Han var Pakistans statsminister fra 2018 til april i år.

Khans støttespillere betrakter skytingen som et drapsforsøk.

– De som står bak hendelsen kommer til å bli straffet, og de som er skadet kommer til å få best mulig medisinsk hjelp, sier Parvez Elah delstatsminister i Punjab ifølge avisen Dawn.

Ifølge BBC skal en mann være arrestert etter skytingen.

Pakistans statsminister Shehbaz Sharif har fordømt hendelsen og satt i gang en gransking.

tilhenger av den avgåtte statsministeren Imran Khan under en protest mot den sittende regjeringen

Han har ledet en rekke protester mot regjeringen. Her er han med på en mars mot landets hovedstad, Islamabad 1. november.

Foto: ARIF ALI / AFP

Aksjonerte mot regjeringen

Etter fire år som statsminister måtte Khan gå av i april etter et mistillitsforslag.

Ingen pakistansk statsminister har noensinne fullført femårsperioden, men Khan ble den første som mistet jobben i et mistillitsforslag.

I de etterfølgende månedene har han kritisert regjeringen og landets militære sjefer.

Khan har anklaget Pakistans regjering for å være i lomma på USA. Han har ledet en rekke protester. Disse har fått stor politisk tilslutning. Skytingen i dag fant sted under protest som er del av en mars mot landets hovedstad. Et av kravene hans er at det utlyses nyvalg.

Statsministeren holder fast at valget skal gjennomføres neste år, som planlagt.

Imran Khan

Kritikken som Khan kom med førte til at han i august ble han tiltalt av for brudd av Pakistans antiterrorlover.

Foto: ARIF ALI / AFP

Terrorsiktet

Den tidligere statslederen har kritisert politiet for å ha torturert en av hans politiske støttespillere Shahbaz Gill. Gill som tilhører samme parti, ble anholdt for oppvigleri.

Kritikken som Khan kom med førte til at han i august ble han tiltalt av for brudd av Pakistans antiterrorlover. Han ble løslatt mot kausjon, i påvente av rettssak.

I oktober kunngjorde landets valgkommisjon at den tidligere cricketspilleren ikke får lov til å inneha politiske verv de neste fem årene. Grunnen er at han ikke opplyst om gaver han har mottatt fra utlandet da han var statsminister. Blant gavene er flere Rolex- klokker, en ring og mansjettknapper

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.