Pakistan innrømmer etterretningstabbe

Osama bin Laden har trolig bodd i den pakistanske byen Abbottabad i over fem år.

Osama Bin Laden

Osama bin Laden har lekt katt og mus med vestlig etterretning og amerikanske styrker siden 1999 før han søndag ble skutt og drept.

Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

Den pakistanske etterretningsorganisasjonen, ISI, innrømmer overfor BBC at de burde ha funnet bin Laden før.

Ifølge BBC gjennomførte ISI en rassia mot huset der bin Laden ble drept allerede i 2003. Man trodde den gangen av Al Qaida medlemmet Abu Faraj al-Libi befant seg der, men fant ingenting.

– Eiendommen var ikke blant de stedene vi lette, og det er pinlig for ISI, sier en anonym kilde i etterretningsorganisasjonen til BBC.

Detaljer om aksjonen

Foreløpig holder amerikansk etterretning kortene tett til brystet, men stadig flere detaljer siver ut om aksjonen som tok livet av verdens mest ettersøkte mann.

I følge nyhetsbyrået Ap finnes det bilder av verdens mest ettersøkte mann der han er skutt over det venstre øyet, og amerikanske myndigheter vurderer nå å frigi disse bildene for å hindre konspirasjonsteorier.

Tidligere har det kommet frem opplysninger om at terrorlederen ble skutt to ganger i brystet og en gang i hodet da 15 amerikanske spesialsoldater fra det som trolig er Navy Seals 6. avdeling tok seg inn boligenes hans i Abbottabad.

Ifølge National Journal ble det bygget en kopi av bygningen som soldatene brukte til å trene på oppdraget i begynnelsen av april.

Søkte rom for rom

En halvtime etter at angrepet var startet hadde soldatene ennå ikke funnet målet for aksjonen. To av bin Ladens menn var skutt og drept, mens to helikoptre fortsatt stod i bakgården og ventet.

Slik bodde bin Laden

En modell av huset til Osama bin Laden som amerikansk etterretning laget for å øve i før helgens aksjon.

Foto: HO / Reuters

Rom for rom ble gjennomsøkt, før de fant verdens mest ettersøkte terrorist på et soverom i øverste etasje, skriver Washington Post.

– Disse minuttene føltes som timer, fortalte Obamas anti-terrorrådgiver, John Brennan, pressen i går.

Så like før klokken to natt til mandag lokal tid, stormet spesialstyrkene inn på soverommet og etter en kort skuddveksling var en av verdens historiens lengste menneskejakter over.

Osama bin Laden var død.

Luksusvilla

Bygningen bin Laden skjulte seg i, sto i sterk kontrast til fjellhulene i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan der man i årevis har antatt at han befant seg.

Osama

Huset i Abbottabad som bin Laden bodde i før han ble drept.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Luksusvillaen, som amerikanerne fikk opplysninger om fra Al Qaida-fanger ved den kontroversielle Guantanamo-leiren fra, befant seg blant andre vanlige hus i garnisonsbyen Abbottabad.

Forskjellen var imidlertid slående: Det var tre etasjer høyt, åtte ganger større enn andre hus i nabolaget, og murene skal ha vært opptil 5 meter høye og med piggtråd, ifølge Reuters.

Eiendommen var verdsatt til rundt 6 millioner kroner, men hadde likevel verken telefon- eller internettforbindelse.

Bildebeviset

Foreløpig har ingen, utenom det amerikanske forsvaret, sett liket av mannen som ble sett på som Vestens største fiende, og fortsatt er det ikke sikkert om noen vi få sett det.

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for at ingen skal kunne tvile på at bin Laden er død, sier Brennan.

– Derfor vil vi vurdere om den informasjonen som vi vi frigi også vi inneholde bilder, sier mannen som har jaktet bin Laden i 15 år.

USA begrunner at de ennå ikke har frigitt bilder med et om at de ikke vil sette fremtidige anti-terroraksjoner på spill.

Bin Laden ble identifisert av de amerikanske spesialstyrkene og de tok deretter DNA-prøver av ham som vil bli testet oppmot hans avdøde søster.

Databeslag

Sammen med liket av bin Laden tok amerikanerne med seg flere harddisker og datamaskiner, som amerikanerne tror kan inneholde verdifull informasjon om fremtidige terrorplaner.

– Kan du forestille deg hva som finnes på Osama bin Ladens harddisk, sier en amerikansk tjenestemann til Politico.com, som får bekreftet at det møysommelige arbeidet med å avdekke hva som finne på datafilene har startet.

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en av kvinnene som ble brukt som menneskelig skjold.

Osama bin Laden ble så begravet til sjøs fordi ikke noe land var villig til å ta imot liket, ifølge en amerikansk tjenestemann.

– Tradisjonelle ritualer for en islamsk begravelse ble fulgt. Den døde ble først vasket og lagt i et hvitt klede, sier en høytstående tjenestemann i forsvaret.

SISTE NYTT

Siste nytt