Hopp til innhold

NATO-topp langet ut mot Obama-administrasjonen

Først langet generalen ut mot både visepresident Joe Biden og USAs ambassadør i Afghanistan. Nå ber han om unnskyldning.

McChrystal Enemies

General Stanley McChrystal følte seg sveket av USAs ambassadør Karl Eikenberry (bak) i Afghanistan.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Forholdet mellom NATOs øverskommanderende i Afghanistan, den amerikanske generalen Stanley McChrystal, og Det hvite hus har vært anstrengt. Det ble ikke noe bedre da McChrystal fyrte av bredside etter bredside mot administrasjonen til president Barack Obama i et intervju i magasinet Rolling Stone.

Les også: 300 briter døde i Afghanistan
Les også: Fire NATO-soldater omkom
Les også:
FN kutter enda mer i Afghanistan

Nå har generalen krøpet til korset.

– Hvem er Biden?

Visepresident Joe Biden har lenge vært uttalt skeptisk til McChrystals strategi for å vinne krigen i Afghanistan. På spørsmålet om hva han mener om sin egen visepresident, svarte generalen.

– Joe Biden? Hvem er det?

Og slik fortsatte det. Generalen fortalte at han følte seg sveket av USAs ambassadør Karl Eikenberry som advarte Obama mot å sende flere amerikanske styrker slik McChrystal ba om.

– Jeg liker Karl, jeg har kjent ham i årevis, men de har aldri sagt noe slikt til oss tidligere. Han forsøker å sikre flanken sin med tanke på historiebøkene. Dersom vi mislykkes kan han si det var det jeg sa, sa generalen i intervjuet.

– Sorry...

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Det har fått generalen til å gå ut og beklage sine egne uttalelser.

– Jeg ønsker å gi uttrykk for en dypt ektefølt beklagelse for dette intervjuet. Det var en feil som viste dårlig dømmekraft, og det burde aldri skjedd. Gjennom min karriere har jeg lagt vekt på prinsippene om personlig ære og profesjonell integritet. Det som reflekteres i den artikkelen er langt under denne standarden, sier generalen nå.

SISTE NYTT

Siste nytt

Pence: – En som setter seg over grunnloven bør ikke bli president

USAs tidligere visepresident Mike Pence starter valgkampen med kraftig kritikk av sin tidligere sjef Donald Trump.