Dansk Irak-styrke overlot fanger til torturpoliti

Koalisjonsstyrkene har hatt god kjennskap til at irakisk politi systematisk har brukt tortur. Likevel har danske styrker overlatt fanger til politiet i Irak.

IRAQ-BRITAIN-TROOPS

Danske soldater begynte i 2004 å ta med britiske soldater på oppdrag for å slippe å ta irakere til fange selv.

Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP

Wikileaks har sluppet nær 400.000 hemmelige rapporter fra krigen i Irak. Rapportene beskriver blant annet hvordan koalisjonsstyrkene har kjent til og lukket øynene for systematisk og grov misthandling og tortur av fanger fra det irakiske politiet.

Les også: Kamphelikoptre angrep sivile og opprørere som prøvde å overgi seg
Les også: Mer enn 66.000 sivile drept i Irak
Les også: Hundrevis drept på USAs kontrollposter i Irak

Nå viser rapportene, i følge den danske avisen Information, at den danske styrken i Irak har medvirket i å overlevere et ukjent antall fanger til irakisk politi.

Forsvarsministeren fortalte ikke hele historien

I 2006 bedyret Det danske forsvarsministeriet overfor Folketingets forsvarsutvalg at den danske bataljonen i Irak hadde anholdt 21 personer fra 2004 og 2005.

Rapportene den danske avisen har gått gjennom forteller en annen historie. De viser at den danske Irak-styrken medvirket i tilfangetakelse av minst 95 personer.

Minst 65 av disse ble overlatt til de irakiske myndighetene.

Kilder i Forsvarsministeriet sier til Information at årsaken til at ikke alle disse var med i fremleggelsen for Folketinget, var at danske styrker i løpet av 2004 rutinemessig begynte å ta med britiske soldater på sine operasjoner.

På den måten var det ikke danskene som fysisk la hånd på fangene ved pågripelsen til tross for at de medvirket. Dette skulle overføre det juridiske ansvaret for fangene og deres videre skjebne til britene.

Rapporterte ikke drap på 15.000 sivile

Den britiske avisen The Guardian har også gått gjennom rapportene som nå er lekket på Wikileaks.

De har avdekket at 66.081 av 109.000 drepte i den perioden rapportene dekker var såkalte ikke-stridende. 15.000 av disse drapene på sivile har ikke vært offentlige.

Britiske og amerikanske militære og myndigheter har sågar benektet at det har vært ført oversikt over døde sivile.

Blant de drepte er det registrert 66.081 sivile, 23.984 «fiender», 15.191 medlemmer av irakiske sikkerhetsstyrker og 3.771 soldater fra utenlandske styrker som inngår i koalisjonsstyrkene.

SISTE NYTT

Siste nytt