Kamphelikoptre angrep sivile og opprørere som prøvde å overgi seg

Kamphelikoptret som drepte to Reuters-journalister skal også ha drept opprørere som prøvde å overgi seg. Andre helikoptre drepte minst 14 sivile i en tidligere ukjent hendelse.

Iraq Shooting

VIDEO: De nye lekkede dokumentene fra krigen i Irak forteller om flere hendelser lik denne videoen som Wikileaks slapp tidligere i år.

I april i år publiserte Wikileaks en svært sterk video tatt opp fra et av de amerikanske Apache-helikoptrene i Irak. Videoen viste hvordan to ansatte i nyhetsbyrået Reuters sammen med ti andre sivile irakere ble drept av amerikanske soldater.

Les også: Drepte Reuters-ansatte
Les også: Familien brast i gråt da de så drapsvideoen

Nå viser de nye dokumentene fra Irak-krigen at det samme helikoptret også var involvert i en hendelse der opprørere som forsøkte å overgi seg ble angrepet fra lufta, skriver den britiske avisa Guardian.

Andre helikoptre skal ha skutt og drept sivile bare dager etter drapene på Reuters-journalistene.

Guardian er et av flere mediehus som har hatt tilgang til nesten 400 000 krigsdokumenter fra Irak lekket til varslernettstedet Wikileaks. Avisa har blant annet avslørt at over 66 000 sivile ble drept i Irak-krigen mellom 2003 og 2009, noe som er 15 000 flere enn tidligere kjent.

Ved å gå inn i detaljene kan avisa fortelle sterke historier om hvordan luftkrigen går utover sivile, og kommunikasjonen ikke alltid er korrekt.

– De kan ikke overgi seg til luftstyrker

En enkeltrapport Guardian har funnet i dokumentmengden forteller at helikopteret som skjøt og drepte de to Reuters-journalistene en stund tidligere hadde vært ute på oppdrag og møtt opprørere som satt i et kjøretøy med lasteplan på bakken.

Rapporten forteller hvordan helikopteret skjøt mot kjøretøyet, noe som resulterte i at opprørerne forlot lasteplanet og signaliserte at de ville overgi seg. Helikopteret gikk likevel til angrep på opprørerne.

– Helikopterenheten på stedet er klarert til å angripe. De kan ikke overgi seg til luftstyrker og er fortsatt gyldige mål, rapporterer en militærjurist til helikoptret for det angriper.

Deretter beskriver rapporten som Guardian har publisert hvordan helikopteret bommer med den første målsøkende raketten. Deretter for de ny tillatelse til å bombe et skur opprørerne har rømt inn i. Til slutt kan de rapportere hjem at både skuret og kjøretøyet er tilintetgjort.

Apache-helikopter

Wikileaks-rapportene fra Irak forteller om hvordan slike Apache-helikoptre angriper mål på bakken.

Foto: Eric S. Swist / Ap

Gikk til angrep på sivile i tett befolket område

En annen rapport Guardian har gransket viser hvordan en massiv luftstyrke gikk til angrep på tett befolkede områder øst i Iraks hovedstad Bagdad.

I en serie med beskytninger, bombinger og andre angrep ble minst 14 sivile drept av amerikanske luftstyrker.

Disse angrepene skjedde bare fire dager etter hendelsen som tok livet av to Reuters-journalister, og som hele verden har fått se i detalj på grunn av den lekkede videoen (se video i toppen av saken).

16. juli 2007 angriper to amerikanske Apache-kamphelikoptre opprørere fra luften i svært tettbefolket område av Bagdad. Målet er å slå ned motstand fra grupperinger som støttet den invasjonskritiske religiøse lederen Moqtada al-Sadr.

Kamphelikoptrene får senere støtte av ubemannete dronefly og to F-16 bombefly.

– Gjennomfører endelig beskytning

Angrepet mot de tett befolkede områdene startet etter at soldater på bakken hadde blitt beskutt av opprørere. Soldatene tilkalte da luftstøtte, og to kamphelikoptre kom til stedet.

Kamphelikoptrene beskyter områdene der opprørerne skal befinne seg, og kort tid etter kommer det til to F-16 bombefly og et ubemannet dronefly som filmer området fra lufta.

Etter mer skyting roer det seg.

– Helikopterenheten gjennomfører nå et siste skuddraid i området, står det å lese i rapporten før tallene på drepte og skadde begynner å komme inn.

En navngitt irakisk informant ringer inn og opplyser at 14 sivile er drept av angrepene.

Omtrent samtidig rapporterer en irakisk militærenhet at 12 opprørere er drept. Det kommer ikke klart fram av rapporten om det er snakk om de samme menneskene, eller om det totalt kan være snakk om 26 døde som resultat av luftskytset.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt