NRK Meny
Normal

- De gikk fra dør til dør og drepte

Grufulle detaljer om hva som hendte i Houla sist fredag siver nå ut til internasjonale medier, ettersom overlevende fra massakren makter å fortelle.

Video Overlevende Houla

Overlevende kvinner fra Houla forteller om hvordan ektemenn, døtre og slektninger ble drept.

Angrepene startet fredag ettermiddag, etter fredagsbønnen og varte utover natten.

Minst 108 mennesker ble drept. 49 av dem var barn og 34 av dem kvinner, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter. FN-observatørene slapp i helgen inn i området og talte de døde.

Bilder viser mishandling

Nyhetsbyrået Reuters har fått i hende en video hvor overlevende kvinner forteller om hva som skjedde i de grufulle timene i byen Houla og nærliggende landsbyer, som utgjør regionen med samme navn.

Reuters har ikke selv intervjuet kvinnene og understreker at de på grunn av forholdene på bakken i Syria ikke får verifisert opplysningene kvinnene gir.

Men det kvinnene forteller samstemmer med hva andre overlevende har formidlet til vestlige medier og organisasjoner, blant dem BBC og Human Rights Watch.

Gikk fra hus til hus

En kvinne i Houla mistet 13 slektninger.

– De slo og slo mannen min helt til hjernen sprakk. Så skjøt de ham. Deretter skjøt de fire av våre døtre. Min svigerinne og to av hennes barn drepte de, min kusine og hennes fire barn også i tillegg til min svigerinne og hennes datter, forteller hun til personene som filmer vitnemålet.

En annen kvinne har en lignende historie.

– De som angrep hjemmene våre var medlemmer av Shabbiya (regjeringsmilitsen) og soldater i uniform. De pekte på oss med våpen og samlet oss sammen i et rom, som en flokk sauer, før de fyrte løs. De drepte min far og bror, som var eneste gutt i en familie på syv jenter.

– De forlot ikke en eneste familie uten å drepe noen av familiemedlemmene. Det var en massakre. Deretter kom opprørerne og må Gud beskytte Den frie syriske hæren for at den reddet oss, sier kvinnen.

– Da de dro, snakket de om å sette fyr på huset. Da rømte jeg til min onkel, barføtt. Jeg skalv. Jeg så min mor, min søster og min bror. De lå på sengen, døde.

13 år gammel gutt som så familien ble drept

En 13 år gammel gutt, så sin mor og deler av sin familie bli drept rett foran øynene sine. Også han er intervjuet i Houla i en video som er formidlet til Reuters.

– Soldatene kom inn i huset vårt og førte min bror og mine onkler ut. Da min mor ropte til dem, siktet de på henne og skjøt, fem ganger inkludert i hodet. De traff min bror også. De forsøkte å skyte mot meg, men jeg sto dekket til og kulen gikk til siden.

Intervjueren spør den unge gutten om han vet hvem drapsmennene er. Gutten svarer at det var 11 menn i uniform. De kom ut fra en stridsvogn. Noen hadde glattrakede hoder og skjegg.

– Da de dro, snakket de om å sette fyr på huset. Da rømte jeg til min onkel, barføtt. Jeg skalv. Jeg så min mor, min søster og min bror. De lå på sengen, døde, sier 13-åringen.

Flere forteller om lignende opplevelser. At hele familien ble regelrett «meiet ned» samtidig.

– Da de åpnet døren, var jeg i samme rom, bak døren i stuen. De beordret mine brødre ut, og jeg fikk gjemt meg. Jeg hørte voldsom skyting, hele huset ristet. Da jeg åpnet døren ut, kunne jeg ikke gjenkjenne mine egne barn fra mine brødre.

– Det er ubeskrivelig. Jeg har tre barn og jeg mistet tre barn. Jeg skjelver fortsatt, jeg skjelver mens jeg snakker med deg, forteller en overlevende til BBC på telefonen.

Angrep på Houla i Syria

Bildet som er tatt ut av en amatørvideo skal vise hvordan folk flykter unna da angrepet fra regjeringshæren på byen starter fredag ettermiddag. Videoen er tatt opp av aktivister i Houla. Associated Press understreker at de ikke kan bekrefte ektheten av bildet.

Foto: Uncredited / Ap

Milits fulgte soldatene

Det eksakte handlingsforløpet er fortsatt ikke klarlagt, men ut fra rapportene synes det som om det hele startet da soldater fra den syriske hæren, som bemannet et sjekkpunkt, skjøt mot demonstranter for å spre dem i Taldou.

Taldou er den største av flere landsbyer som ligger i utkanten av byen Houla. Landsbyene har i hovedsak sunnimuslimsk befolkning, men i enkelte av dem er alawittene, som familien Assad og størsteparten av regimet tilhører, den dominerende gruppen.

I etterkant av beskytningen fra regjeringssoldatene, angrep opprørere sjekkpunktet. Senere på ettermiddagen ble Houla og flere landsbyer angrepet med stridsvogner og bombekastere. Deretter, ved 19-tiden startet regjeringstro militsmedlemmer å gå fra hus til hus og massakren startet.

FN-observatør i Houla

En FN-observatør som kom til Houla 26. mai blir vist rekken av døde barn.

Foto: HO / Afp

Mange forteller at de først trodde det var en husinspeksjon av soldater på jakt etter opprørere.

– De som angrep var alle fra Assads shabeiha's (regjeringstilnyttet militser red.anm.). De kom fra Fela og Sharklia (nærliggende landsbyer red.anm.) De angrep oss, sa «dø dere svin» og dro, forteller en kvinne i videoen som Reuters har offentliggjort.

Det samme forteller andre innbyggere til vestlige kilder. Enkelte sier det både var regjeringssoldater, personer fra sikkerhetspolitiet og militssoldater som gikk fra hus til hus og drepte, men de fleste overlevende nevner kun militsene når de blir spurt om hvem gjerningsmennene var.

Den syriske regjeringen benekter at deres soldater innblandet og sier «bevæpnede terroristgjenger» står bak. Motivet skal være å provosere det internasjonale samfunnet til en væpnet reaksjon.

Forlatt by

Avisen The Times har mottatt fotografier fra Houla, mange så grusomme at avisen velger å ikke offentliggjøre dem. På flere av bilder vises mishandlede og drepte barn, flere av dem under ett år.

Andre bilder viser nedbrente bygninger og butikker i en forlatt hovedgate. I veggene ser man tydelig kulehull. Fortauene er farget røde av blod. Det samme er innsiden av flere hjem, hvor vegger, sofaer, senger og tepper er stenket med blod. På enkelte av bildene er FN-observatører avbildet, etter at de slapp inn i helgen.

– Det synes som om hele familier ble skutt i sine egne hjem, sier Rupert Colville, som er talsmann for FNs høykommissær for flyktninger til internasjonale medier.

Kun 20 av de døde hadde skader som tilsa at de døde som følge av artilleriild.

– Det som er helt klart, er at det fant sted en avskyelig handling, sier Colville.

Funnet bakbundet

Samtidig som stadig nye detaljer fra Houla-massakren kommer frem, opplyser FNs observatørkorps at de har funnet 13 lik utenfor Assukar, i nærheten av Deir Ezzor, som ligger øst i Syria.

– De drepte ble funnet i tirsdag kveld, opplyser generalmajor Robert Mood som leder FNs observasjonsstyrke i Syria i en pressemelding.

– Likene var alle bakbundet, og enkelte ser ut til å ha blitt skutt i hodet på kloss hold, sier Mood i en pressemelding.

Mood sier han er dypt uroet av drapene. Han fordømmer dem som redselsfulle og uforsvarlige og ber nå alle parter om å vise tilbakeholdenhet.

Til FN i dag

FNs sikkerhetsråd skal i ettermiddag møtes for å drøfte situasjonen i Syria. Kofi Annans nestkommanderende vil overbringe siste nytt, både fra FN-observatørene og Annan selv.

Russland har i dag indikert at – tross massakren – ikke er åpne for å skifte standpunkt når det gjelder utenlandsk militær tilstedeværelse i Syria, selv under FN-flagg. Det samme med Kina. Begge landene har vetomakt i FNs sikkerhetsråd, og har det siste året bremset nesten alle forslag og uttalelser vedrørende Syria.

Frankrikes nye president François Hollande luftet ideen i går, men heller ikke alle EU-partnere er begeistret for forslaget, inkludert Tyskland som også var sterk motstander av NATO-innblanding i Libya.

Russland mener også utvisningen av syriske diplomater fra flere vestlige land bare gjør situasjonen vondt verre.

I dag ble også Nederlands charge d'affaires utvist fra Syria, som gjengjeldelse fra syriske myndigheter. Vedkommende var en av de siste vestlige diplomatene i Damaskus.

Det syriske nasjonalrådet gjorde det klart i dag at president Bashar al-Assad må trekke seg, skal Kofi Annans fredsplan om en politisk løsning ha noen mulighet til å lykkes.

– Situasjonen er nå eksplosiv og kan true hele regionen, sier Burhan Ghalioun til nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt