Hopp til innhold

Palestinsk politiker er overbevist om at det vil bli en palestinsk stat

I flere tiår har Hanan Ashrawi jobbet for en løsning for palestinerne. Men hun tror alt snakk om en tostatsløsning kan være tomme ord.

hanan-ashrawi-220224

Hanan Ashrawi har vært en tydelig palestinsk stemme i flere tiår.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Hanan Ashrawi har vært en tydelig palestinsk stemme i flere tiår.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Hvorfor lot du Israel ødelegge den palestinske staten gjennom alle disse årene hvis du er for en tostatsløsning, spør Hanan Ashrawi. Spørsmålet er rettet mot vestlige ledere.

NRK møter henne på kontoret hennes i Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Hun forteller at hun vanligvis sier nei til intervjuer, men slipper oss inn siden Norge «oppfører seg skikkelig».

Secretary of State James Baker, left, meets with Palestinians Faisel Husseini, delegation leader, and Hanan Ashrawi, right, at the U.S. Embassy in Jerusalem, Friday, August 2, 1991.

VÆRT MED LENGE: Bildet er fra 1991. Hanan Ashrawi møter den amerikanske ambassadøren til Israel, James Baker.

Foto: Ap

Hanan Ashrawi omtaler situasjonen palestinerne nå befinner seg i som ekstrem der alle er traumatisert, både i Gaza og på Vestbredden.

Man får ikke fred, stabilitet og sikkerhet hvis det palestinske folket fortsetter å være målskive og bli umenneskeliggjort, sier hun.

Hanan Ashrawi har vært en sentral i palestinsk politikk i over 30 år. På 1990-tallet var hun med i starten av Oslo-prosessen, som er det nærmeste man har kommet en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne.

 This file photo taken on September 14, 1993 shows then Palestinian Liberation Organization chairman Yasser Arafat (2nd L) adjusting his kaffiyeh as he poses for photos withthen UN Secretary General Boutros Boutros-Ghali (2nd R), PLO political director Mahmoud Abbas (L) and then PLO spokeswoman Hanan Ashrawi (R), at United Nations headquarters, one day after the signing of the historic Israel-PLO Oslo Accords. Boutros-Ghali, who died aged 93 on February 16, 2016 was the only United Nations chief whose second term was blocked by the United States despite the backing of the 14 other countries in the Security Council. / AFP / HAI DO
Vis mindre

OSLO-AVTALEN: Hanan Ashrawi sammen PLO-lederen og generalsekretæren i FN

Foto: Afp

Hun trakk seg fordi hun mente at maktforholdet mellom partene var skjevt. I dag sier hun at de tapte forhandlingene to ganger.

Burde dere ha signert?

– Vi burde vært mer skeptisk. Vi burde forstått at denne okkupasjonen ville fortsette. Vi endte opp med mer undertrykkelse, død og ødeleggelse, sier hun.

hanan-ashrawi-220224

FORHANDLING: Hanan Ashrawi tror ikke på forhandlinger om en tostatsløsning nå.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

–Verden har sett på mens vi har dødd

Krigen i Gaza har vekket kravene om en tostatsløsning til live igjen ledet an av blant annet USA, som en nær alliert av Israel.

Også Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener at det ikke finnes noe troverdig alternativ til en tostatsløsning.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har avvist det blankt.

– Lytt til hva de sier og se hva de gjør, sier Ashrawi. Hun tror ikke på noen forhandling med den nåværende regjeringen.

Hanan Ashrawi, in her occupied West Bank home of Ramallah, Thursday, Dec. 16, 1993.

TRAKK SEG: Hanan Ashrawi i sitt hjem i Ramallah. Bildet er tatt 16. desember 1993, kort tid etter at hun trakk seg som talsperson for PLO-leder Yasser Arafat.

Foto: Ap

– Men kan verden stoppe rasismen og tyveri av land og ressurser, så sier jeg fint, gi meg en tostatsløsning. Vi kan leve side om side i fred og harmoni. Vi trenger ikke å elske hverandre. Naboer kan være bare naboer. Men hvis verden ikke kan stoppe overgrepene, så ikke selg oss tomme ord og slagord.

– Er det de gjør?

Jeg tror det er en reell fare for det. Europa har i flere tiår sagt til oss at de er for en tostatsløsning. Men de gjorde ingenting for å redde det eller stanse bosettingene, sier hun.

I dag er det et lappeteppe av bosettinger på Vestbredden, som Israel okkuperte i 1967. Mellom dem ligger veier som bare kan brukes av israelere. 146 bosettinger er etablert der og 144 mindre utposter, som gjør at mange mener det er vanskelig å se for seg en palestinsk stat.

U.S. movie star Richard Gere (R) hugs the President of Institute for Global Dialogue and Democracy Hanan Ashrawi

KJENNER MANGE: Hannan Ashrawi møter den amerikanske skuespilleren Richard Gere i 2003. Da var hun president i Instituttet for global dialog og demokrati.

Foto: REUTERS

– Jeg har fulgt dette i 30 år og vi beveger oss lenger og lenger vekk fra det for hvert år, sier forsker ved PRIO, Jørgen Jensehaugen.

Han tror ikke på noe gjennombrudd nå heller.

– Jeg er redd for at man bare bruker det som en hvilepute i stedet for å ta tøffe valg. Hvis man mener alvor må man gjøre mer for å reversere en utvikling som har gått over 50 år og man må behandle Israel annerledes, mener han.

Ashrawi mener palestinerne har gode grunner for å være skeptiske.

hanan-ashrawi-220224

PALESTINA: Hanan Ashrawi er sikker på at de en dag vil ha en egen stat.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

–Verden har sett på mens vi har dødd, mistet vårt land, frihet og rettigheter.

Tror israelere vil våkne

Men hun har likevel ikke mistet troen på at palestinerne en dag vil leve i eget land.

– Ja, jeg er overbevist at det vil skje. Ikke snart, men det vil skje. For palestinere er her for å bli. Vi er her med vår historie, kultur og identitet fast bestemt på å bli uansett hva det koster. Og før eller senere vil israelerne våkne og se hvor dette tok oss. Ikke bare palestinere, men israelere og hele regionen.

Drap, bombing, utsulting og trakassering. Palestinske og israelske traumer er store og volden bare fortsetter. Likevel er det noen som tror på en vei ut av krigen. Programleder er Eline Buvarp Aardal.

Drap, bombing, utsulting og trakassering. Palestinske og israelske traumer er store og volden bare fortsetter. Likevel er det noen som tror på en vei ut av krigen. Programleder er Eline Buvarp Aardal.

SISTE NYTT

Siste nytt