NRK Meny
Normal

Over 50 drept i Elfenbenskysten

Over 50 mennesker er drept og over 200 er skadet i sammenstøtene i Elfenbenskysten, opplyser FNs høykommisær for menneskerettigheter.

Ivorianske soldater i Abidjan, Elfenbenskysten
Foto: Sunday Alamba / Ap

Høykommissær Navi Pillay fordømte søndag også det hun beskrev som «omfattende brudd på menneskerettighetene».

Frykter ny borgerkrig

Etter valget nekter president Laurent Gbagbo å gå av, til tross for at hans motstander Alassane Ouattara har erklært seg som vinner. Internasjonale ledere forsøker å få Gbagbo til å anerkjenne resultatet og presse ham ut, mens han på sin side svarer med å kreve at FN-soldatene forlater landet.

Både USA, og EU har truet med sanksjoner mot landet dersom Gbagbo ikke forlater presidentstillingen. FN, Den økonomiske sammenslutningen av vestafrikanske stater, EU og AU har erklært Ouattata som vinner av valget, mens Elfenbenskystens konstitusjonelle råd har erklært Gbagbo som vinner.

Situasjonen i Elfenbenskysten skal diskuteres i FNs sikkerhetsråd mandag.

Det fryktes at landet igjen skal bryte ut i borgerkrig etter at folk lojale til henholvdsvis Gbagbo oh Ouattara støter sammen i væpnede kamper ute på i gatene Abidjan.

Vil beholde makten

Det er lite som tyder på at Gbagbo gir fra seg makten.

Før valget 28. november utsatte han valget seks ganger på fem år for å fortsette i jobben. Han har overhørt alle trusler fra det internasjonale samfunnet, og han bruker sikkerhetsstyrkene til å slå ned mot Ouattaras tilhengere.

Lørdag ba han altså også de 10.000 FN-soldatene om å forlate landet, men det er lite trolig at FN vil høre på en mann de ikke anerkjenner som president.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt