Hopp til innhold

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 288 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.

5sr92PoUWQs

Minst 288 mennesker mistet livet i en togulykke i Balasore, India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.

Ulykken er en av de dødeligste i India noen gang.

TV-bilder fra stedet viser ødelagte vogner, forvridd metall og et stort antall passasjerer liggende ved siden av ulykkesstedet i delstaten Odisha øst i India.

– Det var høye rop om hjelp og blod over alt. Mange var fanget inne i kupeene og ropte om hjelp, sier Ashok Samal til Hindustan Times.

Han hørte bremsene og så krasjet før han løp til ulykkesstedet for å hjelpe.

Antall bekreftede døde er forventet å øke. Minst 288 personer er bekreftet omkommet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tallet på skadde skal nå være over 800.

– Det er blod og folk som dør rundt meg, sier et øyenvitne til Reuters.

Modi besøker ulykkesstedet i dag

Hæren i India er kalt inn for å bistå med evakuering og håndterning av passasjerer som er skadet.

Statsminister Narendra Modi sier de gir all mulig hjelp til dem som er rammet av ulykken. På Twitter skriver han «I denne sorgens stund er tankene mine hos de etterlatte. Måtte de skadde komme seg snart.»

Han besøkte ulykkesstedet lørdag. Der snakket han med redningsarbeidere og overlevende på sykehus.

Det er fortsatt usikkert hva som er grunnen til ulykken. En foreløpig rapport peker på signalfeil, opplyser mediesjefen for «South Eastern Railway» Anand.

Avisen Hindustan Times peker på menneskelig svikt, siden toget i fart kjørte på feil spor i flere minutter før krasjet.

Tre tog skal ha vært involvert i ulykken: Et passasjertog sporet av og flere vogner falt over på motsatt spor. De ble truffet av et annet tog i høy fart fredag kveld. Et frakttog sto parkert ved ulykkesstedet.

Dødstallene og antall skadde stiger etter at tog kolliderte i India fredag 2. juni 2023

Dødstallene og antall skadde stiger etter at tog kolliderte i India fredag 2. juni 2023

Foto: AP

Fastklemte passasjerer

Togulykken er den verste i India på nær 20 år, sier myndighetene.

I 1995 døde 350 mennesker i en togulykke utenfor hovedstaden New Delhi.

Redningsmannskaper har jobbet intenst for å få ut flere hundre personer som sitter fast i vrakene av togvognene, forteller distriktssjef Dattatraya Bhausaheb Shinde fra Balasore.

En av de overlevende forteller at han fikk 10–15 personer over seg da ulykken skjedde.

– Jeg lå i bunnen av en haug av mennesker. Da jeg kom ut av togvraket så jeg en som hadde mistet hånda si. En hadde mistet beinet. En annen hadde et knust ansikt, sier han ifølge BBC.

Mellom ti og tolv togvogner sporet av i ulykken, og vrakrester havnet på et spor ved siden av, sier en talsperson for jernbanedepartementet til nyhetsbyrået AP.

Et annet passasjertog, som kom fra motsatt retning, kjørte inn i vrakrestene, og opptil tre vogner fra dette toget sporet også av.

Bilder fra ulykkesstedet viser at folk klatrer på vrakrestene i håp om å redde ut skadde.

kZUs-PysqlI

Store redningsmannskapet jobber for å redde passasjerer ut fra de ødelagte togene.

Foto: AFP

Godstog også involvert

Også et godstog var involvert i hendelsen, sier Amitabh Sharma i Indian Railways til AFP. Dette toget sto parkert ved ulykkesstedet.

Nesten 500 politifolk og redningsmannskaper, samt 200 ambulanser og busser, har deltatt i redningsinnsatsen, ifølge Pradeep Jena.

Det indiske jernbanenettet er det største i verden som er underlagt én sentral ledelse. Hver dag tar om lag 12 millioner indere toget, skriver NTB.

Årlig skjer det flere hundre togulykker i India, og mange av dem skyldes gamle signalanlegg eller menneskelige feil. I senere år har store nyinvesteringer bidratt til å bedre sikkerheten i togtrafikken i India.

SISTE NYTT

Siste nytt