Over 20 drept i sammenstøt mellom politi og kristne

Over 20 ble drept i kampene, og nærmere to hundre er skadd etter kraftige sammenstøt mellom koptiske kristne og militærpolitiet i Kairo søndag kveld.

Flere hundre koptiske kristne tok til gatene søndag for å demonstrere mot at en kirke i Aswan-provinsen ble ødelagt for en uke siden – de hevder muslimske ekstremister står bak kirkeødeleggelsen.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo 04.02.2011

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo.

Foto: Nyhetsspiller

Egyptisk TV viste bilder fra demonstrasjonen, som startet utenfor TV-bygget, der demonstranter satte fyr på militære kjøretøy og kastet bensinbomber mot sikkerhetsstyrker. Vitner rapporterte om kraftig skyting, og at hundrevis angrep hverandre med kjepper. Tusener deltok i demonstrasjonen.

– Det har vært voldsomme opptøyer i Kairo. Utenfor det koptiske sykehuset er det fullstendig kaos, og det ligger minst 14 døde der inne, sier Kairo-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen til NRK.no natt til mandag.

– Det er svære gateslagsmål, biler står i brann, kristne og muslimske demonstranter står nå på hver sin side i kamper mot hverandre, fortsetter Falkenberg Mikkelsen.

Les også: Angrep Israels ambassade i Kairo

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video Opptøyer i Kairo

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Dramatiske kamper mellom politi og kristendemonstranter.

Militærbil kjørte over 10 personer

Opptøyene startet utenfor TV-bygningen i Maspero søndag formiddag, og spredte seg til Tahrir-plassen. Vitner hevder blant annet at noen av demonstrantene fikk tak i våpen fra politiet og avfyrte skudd mot soldatene.

Og statskanalen meldte at flere er drept etter å ha blitt truffet av skudd fra kristne demonstranter.

Et vitne forteller til CBSNews at kampene er nådeløse.

– En militærbil kjørte over minst 10 personer, sier Essam Khalli til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kairo

– Tre soldater er skutt og drept av koptiske demonstranter utenfor den statlige TV-kanalens bygninger i Kairo, meldte TV-kanalen selv søndag kveld.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

I sinne over ødelagt kirke

De koptiske kristne deltok også i en protest sist torsdag utenfor den statlige TV-kanalens lokaler.

Også da utrykte de sinne over at kirken i Aswan ble ødelagt i et angrep, noe de beskylder muslimske ekstremister for å stå bak. Det er dette demonstrasjonene søndag bunner i, og de krever nå at provinsguvernøren Mustafa Kamel al-Sayyed må gå av fordi han ikke beskyttet kirkebygget.

Kirken skal ha blitt angrepet etter at guvernøren skal ha uttalt at koptiske kristne bygget kirken uten tillatelse, ifølge den statlige kanalen.

De koptiske kristne, som utgjør ti prosent av populasjonen i Egypt, krever at kirken må rekonstrueres.

Statsministeren: Dette er et forsøk på å skape borgerkrig

Essam Sharaf

Statsminister Essam Sharaf oppdaterte statusen sin på Facebook etter opptøyene i Kairo i dag.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Statsminister Essam Sharaf utrykte på Facebook at han ønsker ro.

– Dette er ikke en konfrontasjon mellom kristne og muslimer, men et forsøk på å skape kaos og strid, skrev statsminister Essam Sharaf på sin Facebook-side søndag kveld.

– De eneste som drar nytte av disse voldshandlingene, er fiendene av januarrevolusjonen og det egyptiske folk, både muslimer og kristne, skrev Sharaf videre.

– Økt sekterisk spenning

– Helt konkret dreier demonstrasjonene i Kairo seg om hendelsen i Aswan. Dette har bygd seg opp den siste uken, også kommer det på bakgrunn av økt sekterisk spenning etter revolusjonen, sier Falkenberg Mikkelsen.

Spenningen mellom kristne og muslimer har økt etter opprøret i februar. Søndagens kamper er de mest voldelige siden opptøyene i februar som førte til at president Hosni Mubarak måtte gå av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt