Myndighetenes beskjed til innbyggerne: «Må Gud beskytte oss alle»

Orkanen «Irma» har truffet land i Karibia. Nå meldes det om omfattende skader og oversvømmelser på flere av øyene som er rammet.

Orkanen Irma over Atlanterhavet

REKORDORKAN: Orkanen «Irma» er den kraftigste som noensinne er målt over Atlanterhavet. I dag morges norsk tid traff den land i Antigua og Barbuda. Bildet er

Foto: Noaa Noaa / Reuters

I dag morges norsk tid passerte orkanen «Irma» over øytstaten Antigua og Barbuda.

Kategori 5-orkanen er den kraftigste som noensinne er målt over Atlanterhavet, og har retning mot Jomfruøyene og Puerto Rico.

Amerikanske myndigheter har allerede erklært nasjonal krisetilstand på De amerikanske jomfruøyene, i Puerto Rico og i Florida, dit orkanen ventes senere denne uka.

Nekter å evakuere

Onsdag formiddag melder den franske værvarslingstjenesten at orkanen har nådd øyene Saint-Barthélemy og Saint-Martin, og at lavereliggende områder er oversvømt.

Flere innbyggere på de franskkontrollerte øyene har nektet å la seg evakuere før stormen treffer. Ifølge AP dreier det seg om 7000 personer.

– Vi frykter for de av våre landsmenn som dessverre ikke ville lytte til beredskapsrådene og flytte seg til sikrere steder, sier Frankrikes minister for oversjøiske territorier, Annick Girardin, til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge lokale myndigheter er brannstasjonen på Saint-Barthélemy oversvømt, og redningskjøretøyer kommer seg ikke ut. I tillegg skal regjeringsbygningen på Saint-Martin være delvis ødelagt.

Franske myndigheter ber dem som blir værende om å bli i husene sine og ikke bevege seg utendørs før de får beskjed.

Gjennom det verste

Myndighetene i øystaten Antigua og Barbuda ba på forhånd innbyggerne om å søke ly for den kommende katastrofen, og avsluttet uttalelsen med «Må Gud beskytte oss alle».

Innbyggerne på Antigua har flyttet vekk fra lavtliggende områder. Noen bor hos venner og slektninger, andre i kirker eller tilfluktsrom.

Onsdag ettermiddag norsk tid så Antigua og Barbuda ut til å være gjennom det verste. Ifølge statsminister Gaston Browne er det så langt ikke meldt om omkomne, kun materielle skader.

Blant annet ble taket revet av politistasjonen på Barbuda, slik at politiet måtte søke ly andre steder. I tillegg skal telefonnettet ha gå ned flere steder.

Browne mener både de lokale myndighetene og befolkningen var godt forberedt på orkanen.

– Vi har gjennomlevd den kraftigste orkanen som noensinne har stormet sin vei gjennom Karibia. Og vi har gjort det med slående resultater, sier Browne, ifølge AP.

Vil holde hastigheten

Irma har på det meste hatt en hastighet på 295 km/t, ifølge USAs nasjonale orkansenter. De kraftigste vindene forventes å passere over Jomfruøyene og nord for Puerto Rico.

Orkanen ventes å løye noe når den nå treffer land, men vil trolig fortsatt være i kategori fire eller fem de neste par dagene.

Også innbyggerne på seks av Bahamas' sørligste øyer har blitt bedt om å evakuere.

Statsminister Hubert Minnis sier myndighetene ikke vil være i stand til å hjelpe dem som blir igjen. Øyboerne blir fra i dag av fløyet til hovedstaden Nassau.

– Prisen du betaler for å ikke evakuere er ditt eget liv eller fysisk skade, sier statsministeren til AP.

Forberedelser til orkanen Irma

FORBEREDER SEG: Innbyggerne i St. John's forberedte seg tirsdag på at Irma skulle treffe land.

Foto: Johnny Jno-baptiste / AP
Laster kart, vennligst vent...

HAR TRUFFET LAND: Onsdag morgen norsk tid traff «Irma» Antigua og Barbuda. Onsdag formiddag hadde orkanen nådd de franskkontrollerte øyene Saint-Barthélemy og Saint-Martin.

ORKANENS ØYE: Denne applikasjonen viser luftstrømmene basert på gjeldende værvarsler, og oppdateres hver tredje time.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt