NRK Meny
Normal

Anklagerkappe og busstur ga oppsving for Eva Joly

Med presidentvalget få dager unna har den norsk-franske kandidaten tatt av seg de økologiske klærne og tatt på seg anklagerkappen. Det har fått sving på valgkampen.

Eva Joly

Eva Joly snakker med journalister i Paris-forstaden Neuilly onsdag utenfor huset Sarkozy kjøpte i 1997. Tilhengere av Joly holder opp plakater med ”snakkebobler” for å gjøre budskapet hennes tydeligere.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Kristian Elster i Toulon
Foto: NRK
Eva Joly på forsiden av avisen Metro

Eva Joly var torsdag forsidestoff i den landsdekkende gratisavisen Metro, kanskje Frankrikes mest leste avis.

Foto: Faksimile

Søndag arrangeres første valgomgang av det franske presidentvalget, og etter uker med stillhet er plutselig Eva Joly i sentrum av medieoppmerksomheten.

Onsdag inviterte hun medier med seg på en busstur rundt i Paris-området som skulle sette fokus på økonomiske misligheter fra president Nicolas Sarkozy.

På bussen med navnet «bus Sarko One» opptrådte Joly med mikrofon i hånden som en bussguide og viste frem bygninger som skulle illustrere Sarkozys uærlighet.

Første stopp var i den rike Paris-forstaden Neuilly, der Sarkozy i 1977 kjøpte en bolig til over 30 millioner kroner i en handel Joly i en årrekke har stilt spørsmål ved.

Deretter gikk bussen videre til boligen til Liliane Bettancourt, Frankrikes rikeste kvinne, som har vært etterforsket for å ha gitt ulovlige bidrag til Sarkozy.

”Tour Sarkozy” sikret Eva Joly innslag i alle nyhetssendingene onsdag kveld, og forsiden av den landsdekkende gratisavisen Metro torsdag,

På forsiden av Le Monde

Tirsdag sikret Eva Joly seg en enda gjevere forside. Da viet Frankrikes viktigste avis, Le Monde, hovedoppslaget sitt til et intervju med Joly.

Den ærverdige avisen, som knapt bruker bilder på forsiden, hadde et stilisert bilde i duse farger øverst på siden.

I intervjuet inne i avisen svarer Eva Joly på kritikken hun har fått fra partifeller om at hun har ført en dårlig valgkamp og vært for kritisk til felleseuropeiske løsninger på dagens EU-krise.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eva Joly på forsiden av Le Monde

Eva Joly var på forsiden av Le Monde tirsdag 17. april.

Foto: Faksimile

Avsluttet med stort valgmøte

En av de som har kritisert Joly er Daniel Cohn-Bendit, som sitter sammen med Joly i EU-parlamentet.

Cohn-Bendit, som med sin bakgrunn som en av lederne under studentopprøret i 1968 har en ikonisk posisjon hos De grønne, har tidligere ikke drevet valgkamp for sin partifelle Eva Joly.

Onsdag kveld holdt Eva Joly sitt siste store møte foran 2000 tilhengere i Cirque d’hiver i Paris.

  • De store folkemøtene der kandidatene snakker til tusener, eller titusener av tilhengere lever fortsatt i beste velgående i Frankrike. Se bilder fra noen av kandidatenes møter den siste uken: Folkemøtet lever i Frankrike
Joly og Cohn-Bendit

Eva Joly sammen med ikonet Daniel Cohn-Bendit på scenen I Paris onsdag kveld.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Tilstede, både i salen og på scenen, var både Cohn-Bendit og andre i partiet som tidigere har vært kritiske til Joly.

Fem dager før valget sluttet partiet rekkene rundt Joly, ikke minst i håp om å styrke sin forhandlingsposisjon før parlamentsvalget i juni.

Store håp i fjor høst

Oppmerksomheten kommer utvilsomt kjærkomment etter tunge måneder i valgkampen for Eva Joly.

Tidlig i fjor høst hadde Eva Joly opptil fem-seks prosents oppslutning på meningsmålingene, og optimister så for seg at hun kunne få over ti prosent av stemmene i første valgomgang.

Partiet hadde fått 16 prosent av stemmene ved valget til EU-parlamentet i 2009, og 12 prosent ved regionalvalget i Frankrike året etter.

Flere kommentatorer så for seg at hun kunne forhandle seg til en plass i en eventuell regjering til Francois Hollande, mot å støtte ham i andre valgomgang.

Forsvant etter forhandlinger

I november vedtok da også De grønne at partiet skulle støtte Sosialistpartiets Francois Hollande i andre valgomgang.

I prosessen rundt vedtaket forsvant imidlertid Eva Joly fra offentligheten i flere dager, og flere sentrale medarbeidere forlot henne.

Selv om Joly kom tilbake til offentligheten etter få dager, lyktes hun aldri å få sving på valgkampen og har slitt med rundt én til to prosents oppslutning på meningsmålingene i lang tid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Seks franske presidentkandidater

Det franske nyhetsbyrået AFP sendte torsdag ut denne billedkombinasjonen med teksten “de viktigste kandidatene I det franske presidentvalget”. For Eva Joly er det gode nyheter å bli tatt med i den gruppen. Med klokken fra øverst til venstre: Nicolas Sarkozy, François Hollande, Jean-Luc Melenchon, Eva Joly, Marine Le Pen og François Bayrou.

Foto: DSK / Afp

Overskygget av økonomien

Eva Jolys kandidatur har også slitt med at miljøvern er blitt et stadig mindre viktig tema i fransk politikk det siste året i takt med oppmerksomheten på de økonomiske problemene.

En meningsmåling tidligere i april viste at 86 prosent av franskmenn tror deres personlige økonomi vil bli dårligere i tiden fremover.

I tillegg førte terroraksjonene i Toulouse i mai, der åtte mennesker mistet livet, til at det har vært enda vanskeligere å få miljøspørsmål på dagsorden.

– Når vi spør franske velgere hva som er viktigst for dem i valget, hva som opptar dem, så kommer miljøvern sist, sier Frederic Dabi, en analytiker i meningsmålingsfirmaet IFOB.

Eva Joly har da også innrømmet at hun kunne gjort en bedre jobb med å få frem sine saker.

– Når jeg ser på målinger at kjøpekraft er det viktigste og miljøet kommer på sisteplass, må jeg si til meg selv at jeg har vært ganske dårlig, sa Eva Joly til journalister i forrige uke,

I det omtalte intervjuet med Le Monde sukket hun også over at halalslakt har fått mer oppmerksomhet enn miljøvern i valgkampen.

Kritisert for norsk aksent

Joly har også fått kritikk for å snakke fransk med en tydelig norsk aksent og får ikke til å være det franskmenn kaller «presidentielle», å ha den fremtoning de ønsker seg blant landets president.

Jean-Paul Cottura

Jean-Paul Cottura, pensjonert postmann i Toulon.

Foto: Kristian Elster / NRK
Bokhandler i Toulon

David driver en bokhandel i Toulon.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Hun «virker ikke» når det gjelder media. Hun har et stort hjerte for sine ideer, men når hun snakker med dårlig aksent hjelper det lite, sier David, som driver i en bokhandel i middelhavsbyen Toulon.

Flere av hennes utspill har også vekket reaksjoner i brede lag, blant annet forslagene om å gjøre jødiske og muslimske helligdager til offisielle markerte dager.

Den pensjonerte postmannen Jean-Paul Cottura er ikke enig i kritikken av Eva Joly.

– Hun er ærlig. Det er synd at ikke partiet hennes har behandlet henne bedre, sier 59-åringen til NRK.no.

Selv om han har sympati for både Eva Joly og De grønne velger likevel Jean-Paul Cottura å stemme på Venstrefrontens Jean-Luc Melenchon i stedet.

Ville droppe militærparade

Et av Jolys utspill som har vekket både oppsikt og harme var da hun ville nedlegge den berømte militærparaden på Champs Elysée på den franske nasjonaldagen, 14. juli.

Med henvisning til det norske barnetoget pekte hun på at det ikke er nødvendig med en militærparade for å markere nasjonaldagen.

– En profesjonell politiker oppfører seg ikke slik. Det taler kanskje til hennes fordel at hun ikke er politiker, men det hjelper ikke, Hadde Cohn-Bendit vært De grønnes kandidat ville han fått 12-14 prosent av stemmene, sier bokhandleren David til NRK.no.

Trenger tyngde for å forhandle

Eva Joly og Cecile Duflot

Eva Joly drev torsdag valgkamp sammen med De grønnes partileder Cecile Duflot i Sør-Frankrike for å markere opprettelsen av en ny nasjonalpark.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

12-14 prosent av stemmene virker uoppnåelig for Eva Joly, som på de siste meningsmålingene har ligget rundt to prosent.

For partiet er det likevel viktig at hun gjør en så god figur som mulig, slik at partiet står sterkere i forhandlingene med Sosialistpartiet etter første valgomgang.

Riktignok inngikk De grønne i fjor høst en avtale om å støtte sosialistene i andre valgomgang, men for sosialistenes Francois Hollande er det viktig at populære politikere blant De grønne driver aktiv valgkamp for ham.

Skal De grønne nå opp med sitt mål om å få miljøvernministeren i en eventuell sosialistregjering etter valget, trenger de mer enn to prosent i ryggen i de kommende forhandlingene.

Det viste seg i Paris onsdag kveld, da partiets store navn kom ut på scenen i Cirque d'hiver og støttet Eva Joly.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt