Syriske opprørere kan ha brukt nervegass

FN har samlet inn informasjon fra medisinsk personell og skadde som tyder på at opprørerne i Syria har brukt nervegassen sarin. – Det er i så fall uakseptabelt, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Barn drept i luftangrep i Syria

MISTANKE: FN mistenker at syriske opprørere kan ha brukt nervegass.

Foto: Abdullah al-Yassin / Ap

Den uavhengige FN-kommisjonen som gransker borgerkrigen i Syria har ennå ikke sett bevis for at regjeringsstyrkene har brukt kjemiske våpen, sier Carla del Ponte, et av kommisjonens medlemmer.

– Våre granskere har intervjuet ofre, leger og ansatte ved feltsykehus, og ifølge deres rapport er det sterke, konkrete mistanker om bruk av sarin. Men det finnes foreløpig ingen ubestridelige bevis, sier Del Ponte.

– Opprørerne

Dette er snakk om opprørerne, ikke regjeringsstyrkene, legger hun til.

President Bashar al-Assad og opprørerne beskylder hverandre for bruk av kjemiske våpen.

Ifølge USAs president Barack Obama foreligger det beviser på at det er brukt kjemiske våpen i Syria.

– Men vi vet ikke når, hvor eller hvordan det er blitt brukt. Heller ikke hvem som har brukt det, sa Obama på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag.

– Kan være et sverteforsøk

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at hvis disse opplysningene stemmer, så kan det være et forsøk fra opprørernes side på å sverte regimet.

– Dette er uansett veldig alvorlig. Bruk av kjemiske våpen er en grov forbrytelse og i så fall en ny opptrapping av konflikten. Man må forholde seg til internasjonale regler og det gjelder også opprørsgrupper, sier han til NRK.

Utenriksministeren sier at dette viser hvor vanskelig og broket denne konflikten er og at det som skjer i Syria nå på ingen måte er en konflikt mellom det gode og det onde.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det ser ut til at det er opprørerne som har brukt gassen, og det viser hvor vanskelig konflikten i Syria er, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Se intervju med Espen Barth Eide her.

Ban advarer

Bevisene som nå foreligger for at kjemiske våpen er blitt brukt, kan føre til en endring i hvordan verdenssamfunnet vil forholde seg til konflikten i Syria, ifølge Obama.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer om en opptrapping av konflikten i Syria etter at Israel bombet mål nær Damaskus søndag.

– Generalsekretæren ber alle sider om å utvise tilbakeholdenhet og å handle forsvarlig, for å hindre en opptrapping av det som allerede er en svært farlig konflikt, sier Bans talsmann Martin Nesirky.

USA ikke informert

USA ble ikke informert på forhånd om de israelske flyangrepene mot mål i Syria, ifølge en amerikansk etterretningskilde.

Uten å bekrefte at det er Israel som står bak angrepene, opplyser kilden til nyhetsbyrået Reuters at USA ble informert om bombingen i etterkant.

Israels luftangrep mot et militært forskningssenter ved Damaskus er en krigserklæring, ifølge den syriske regjeringen.

Israel har foreløpig ikke offisielt kommentert angrepene, men anonyme tjenestemenn har bekreftet at de har funnet sted.


LES OGSÅ: – Vi har bevis for at kjemiske våpen er benyttet i Syria

LES OGSÅ: Robert Mood tegner helsvart bilde av situasjonen i Syria

LES OGSÅ: Syria avviser å ha brukt kjemiske våpen

LES OGSÅ: – Dette kan føre til mer våpen til opprørene i Syria

LES OGSÅ: - Regimet har brukt kjemiske våpen

SISTE NYTT

Siste nytt