Hopp til innhold

Syria avviser å ha brukt kjemiske våpen

Syria nekter for å ha benyttet kjemiske våpen mot opprørerne og hevder at de påståtte bevisene er fabrikkerte. Landet minner samtidig om hvordan Irak-invasjonen kom i stand.

Såret sivilist i Syria

Syria minner nå om hvordan USA og Storbritannia brukte Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen som påskudd for å invadere Irak i 2003.

Foto: Narciso Contreras / AP

USAs forsvarsminister Chuck Hagel hevdet torsdag at amerikansk etterretning, rett nok med noe varierende grad av pålitelighet, var kommet fram til at det syriske regimet trolig har benyttet kjemiske våpen, om enn i liten skala.

Britenes statsminister David Cameron fulgte opp og hevdet at det forelå begrensede, men troverdige beviser for at det er benyttet kjemiske våpen i Syria, trolig av regimet.

Minner om Irak

Hvilke beviser det er snakk om, ville verken Hagel eller Cameron gå nærmere inn på. Syria minner nå om hvordan USA og Storbritannia brukte Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen som påskudd for å invadere Irak i 2003.

– Amerikanernes og britenes påstander i slike spørsmål har liten troverdighet, sier Syrias informasjonsminister Omran al-Zoabi til det statlige, syriske nyhetsbyrået SANA.

Han understreker at det var Syria som først ba FN om å sende inspektører for å granske om opprørerne hadde brukt kjemiske våpen under et angrep mot regjeringsstyrker i Aleppo i mars. Da FN krevde at inspektørene måtte få fri adgang til hele Syria, for også å kunne granske tilsvarende anklager fra opprørerne, nektet regimet i Damaskus å slippe dem inn.

– Kom fra Tyrkia

– FN ønsker en ekspertgruppe lik den som bidro til ødeleggelsen av Irak i 2003. De ønsker at de væpnede terroristgruppene skal slippe unna med sin forbrytelse, sier Omran al-Zoabi.

Ifølge den syriske informasjonsministeren foreligger det klare beviser for at opprørerne brukte kjemiske våpen under angrepet som kostet minst 25 syriske regjeringssoldater livet i Aleppo.

– Våpnene kom trolig fra Tyrkia. Det var tyrkiske bokstaver på raketten, sier han.

Avventende

Både USA, Storbritannia og Israel avfeide inntil nylig påstander fra syriske opprørere, om at regimet hadde brukt kjemiske våpen ved en rekke anledninger. Hagel etterlyste senest denne uka beviser, før han dagen etter gjorde helomvending og hevdet at amerikansk etterretning satt på slik beviser, rett nok med noe varierende grad av pålitelighet.

EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton har stilt seg noe mer avventende til de påståtte bevisene.

– Det virker ikke helt klart, sa en talsmann for Ashton fredag.

Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov er derimot sikker i sin sak og avfeier de påståtte bevisene som propaganda.

– Russland avviser på det sterkeste enhver påstand som fremmes for å kunne innlede en militæroffensiv mot Syria, sier Bogdanov som er på besøk i Libanon.

Holder ikke mål

For FNs organisasjon for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) holder de påståtte bevisene som Israel, USA og Storbritannia har henvist til, uansett ikke mål.

– OPCW vil aldri involvere seg i testing av prøver som ikke er samlet inn av våre egne inspektører i felten, for vi må være helt sikre på hvordan prøvene har funnet veien til laboratoriet, sier talsmannen Michael Luhan.

Bilder av påståtte ofre for kjemiske våpen har liten verdi som bevis, understreker den uavhengige eksperten Ralf Trapp.

– Det er begrenset hvor mye man kan lese ut av slike fotobeviser alene. Man må innhente informasjon fra bakken, samle fysiske beviser og snakket med vitner og helsearbeidere som har behandlet ofrene, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt