NRK Meny
Normal

– Vi har bevis for at kjemiske våpen er benyttet i Syria

Barack Obama sier det finnes bevis for at det er brukt kjemiske våpen i Syria.

Barack Obama

Barack Obama under dagens pressekonferanse.

Foto: SAUL LOEB / Afp

På dag hundre av Obamas andre periode som president i USA, kalte presidenten inn til en pressekonferanse der pressen fikk stille spørsmål om den siste tidens hendelser.

Ett av spørsmålene som Obama svarte på gjaldt bruken av kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria.

– Vi har bevis for at det er brukt kjemiske våpen, men vi vet ikke hvem som har brukt dem eller hvordan de er brukt, uttalte Obama fra talerstolen i Det hvite hus.

Nye sanksjoner tilgjengelig

Presidenten forklarte at amerikansk etterretning hold på med å undersøke saken.

– Vi må ha alle fakta på bordet før vi foretar oss noe. Men dette kan resultere i en endring av situasjonen. Dersom det stemmer at Assad har brukt kjemiske våpen, så åpner det opp for at vi kan reagere med andre midler enn vi har gjort tidligere, sa Obama.

Hvilke midler det var snakk om ville ikke Obama gå nærmere inn på.

Vil stenge Guantánamo

Samtalen dreide seg også inn på Guantánamo. En sultestreik blant fangene har på nytt ført fengselet inn i medias søkelys.

Obama har gått til valg på at han ville stenge det kontroversielle fengselet, og han sa at han ville gjøre ett nytt forsøk på dette.

– Jeg vil gjøre ett nytt forsøk på ta dette opp med kongressen. Guantánamo er ikke nødvendig for sikkerheten til det amerikanske folk, og at det fortsatt er åpent skader vårt rykte internasjonalt, uttalte presidenten.

Ga ros til Collins

Obama reiser torsdag til Mexico, der han skal møte landets ferske president Enrique Peña Nieto, som overtok makten 1. desember i fjor.

– Vi vil diskutere hvordan USA og Mexico sammen kan jobbe for å løse problemene med den blodige narkotikakrigen i Mexico, sa Obama.

Helt til slutt berømmet Obama basketballspilleren Jason Collins, som i går sto fram som den første homofile spilleren i en stor amerikansk lagsport.

– Jeg er veldig stolt over hva han har gjort, sa Obama før han gikk av podiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt