– Dette kan føre til mer våpen til opprørene i Syria

Først sa israelsk etterretning det, så informerte USAs president Barack Obama Kongressen om det, og nå sier Storbritannias statsminister David Cameron at han har bevis for det: Det er brukt sarin-gass i Syria.

Syriske opprører klargjør våpnene sine i Aleppo

Den siste ukes nyheter om bruk av kjemiske våpen i Syria kan føre til flere og bedre våpen til de syriske opprørsgruppene. Som her klargjør ammunisjon i Aleppo.

Foto: Anonymous / Ap

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron sier de har jordprøver fra Syria som beviselig inneholder sarin.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Cameron og Obama er nå begge enige om at grensen er brutt og at verdenssamfunnet må gjøre mer. Det store spørsmålet er hva?

For begge de to nevnte statslederne sier det er uaktuelt å sende inn soldater.

– Jeg ønsker ikke det, og jeg tror ikke det er sannsynlig. Men jeg tror vi kan trappe opp presset mot regimet, arbeide med våre partnere, arbeide med opposisjonen for å sørge for det riktige resultatet, sier Cameron til BBC.

Har jordprøver

Britene skal selv ha undersøkt jordprøver fra Syria ved et laboratorium i London som skal inneholdte nervegassen Sarin. En type gass det syriske regimet skal ha store kvanta av.

De ukonvensjonelle våpnene skal ha blitt brukt mot opprørsgrupper som kjemper for å styrte regimet til president Bashar al-Assad.

USA har tidligere advart Assad-regimet mot bruk av kjemiske våpen og har sagt at dette vil være å krysse «den røde linjen» som kan utløse en utenlandsk intervensjon.

I går informerte USAs forsvarsminister Chuck Hagel om at Assad-regimet skal ha brukt kjemiske våpen to ganger. Samtidig understreket han at etterretningstjenestens slutninger bygger på «varierende grad av pålitelighet» og at de ikke har andre opplysninger enn at det skal dreie seg om bruk i «små kvanta».

Allerede tirsdag denne uken la den israelske militære etterretningen frem bilder som de mener er bevis for at det er brukt slike våpen. Bildene var tatt i Khan al-Assal-området i nærheten Aleppo.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel i Abu Dhabi

USAs forsvarsminister Chuck Hagel kom med opplysningene om det syriske regimet og mulig bruk av kjemiske våpen under en pressekonferanse i Abu Dhabi.

Foto: Jim Watson / Ap

– Forminskede pupiller, skum i munnen og andre tegn indikerer, etter vårt syn, at dødelige kjemiske våpen er blitt brukt, sa brigadegeneral Itai Brun som leder forsknings- og analyseavdelingen i den israelske militære etterretningen på en sikkerhetskonferanse i Tel Aviv.

– Etter det vi erfarer, har regimet brukt dødelige kjemiske våpen flere ganger, først og fremst saringass, sa Brun.

Døde dyr i Syria

Døde dyr på bakken i Khan al-Assal-området nær Aleppo 23, mars i år. Innbyggere i området sier at dyrene døde etter et angrep med kjemiske våpen. Både regimet og opposisjonen anklaget motstanderne for å ha brukt de kjemiske våpnene.

Foto: George Ourfalian / Reuters

Også militære i Qatar, som har tatt opprørernes side, sier at de sitter på bevis for at kjemiske våpen er brukt.

Kan føre til flere våpen

Video Intervju med KJetil Selvik om Jemen

Kjetil Selvik tror det nå blir en mer glidende overgang mot bevæpning av syriske opprørsgrupper.

Foto: Nyhetsspiller

– Nå er det på tiden at FNs sikkerhetsråd reagerer, heter det fra den syriske opposisjonen i dag. Det tror ikke Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik vil skje med det første.

– Det er litt tidlig å si om krigen går inn i en ny fase. Dette vil nok være en glidende overgang. Men det store spørsmålet er; hva gjør man når man har satt så mye prestisje på en grense, og denne grensen brytes. For hindrene for den vestlige verden er jo de samme som før, sier Selvik, som er forsker ved Christian Michelsens Institutt i Bergen.

Frem til i dag har USA, Storbritannia, Frankrike og andre vestlige land kun bidratt med militær trening, kommunikasjonsutstyr og såkalte «ikke dødelig» militærutstyr. Det kan det bli en forandring på nå.

– Det jeg tror kommet til å skje er at flere vestlige land vil støtte utvalgte opprørsgrupper med mer enn det de gjør i dag. Det kan være antiluftskyts og andre typer våpen, sier Selvik.

I Syria så avviser fungerende utenriksminister Fasal Mikdad tvert at regjeringsstyrker har tatt i bruk kjemiske våpen.

Mikdad mener anklagene kun kommer fordi Storbritannia og Frankrike forsøker å forhindre avsløringer av at det er opprørerne som har brukt slike våpen. Regimet har også tidligere hevdet dette.

SISTE NYTT

Siste nytt