Hopp til innhold

Opprør truer hjelpearbeidet i Haiti

De voldelige opptøyene i Haiti har spredd seg og gjør humanitært arbeid i området farlig. Hjelpeorganisasjonens Cares arbeid i Port-au-Prince er midlertidig lagt ned.

Alle ti departementer i landet og hovedstaden Port-au-Prince har nå meldt om tilfeller av kolera.

Sykdommen sprer seg fort, og den siste rapporten fra amerikanske Centers for Disease Control (CDC) viser at det er meldt om 91.770 tilfeller i hele landet.

Røde Kors frykter at så mange som 650.000 kan bli smittet av sykdommen .

Kolerautbrudd i Haiti

Befolkningen i Haiti som ikke har tilgang til rent vann, bader og vasker tøy i gatene der vannet blandes sammen med kloakk og søppel.

Foto: Evelyn Hockstein/CARE

Farlig for hjelpearbeiderne

Behovet for hjelp er svært stort, men hjelpeorganisasjonene som holder til i det lille landet møter på store utfordringer.

– Vi har måttet legge ned vårt hjelpearbeid i Port-au-Prince midlertidig, og redusert i andre deler i landet, forteller kommunikasjonssjef i Care, Lisa Sivertsen.

Nyheten om at det må en ny valgomgang til i Haiti har ført til voldsomme demonstrasjoner i flere byer , og stoppet flyavganger til og fra Port-au-Prince.

De voldelige opptøyene har spredd seg de siste dagene.

– Ansatte i Artiboniteområdet kan fortsatt drive noen aktiviteter, men dette begrenses på grunn av at det ikke er trygt å bevege seg og at de ikke får forsyninger fra Port-au-Prince, forteller Sivertsen.

Valgarbeidere i Haiti skal nå ta en ny gjennomgang av resultatene i presidentvalget, etter de voldsomme opptøyene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Vannforsyning til kolerasyke i Haiti

Care-ansatte gjør klar en palle med vannrensepakker som skal sendes ut, men på grunn av sikkerhetsmessige årsaker kan de ikke distribuere på samme måte som tidligere.

Foto: Evelyn Hockstein/CARE

Ambulanser kommer ikke fram

Hun forteller at distribusjonen av rent vann inn til flyktningleirene har stanset på grunn av veiblokkeringer, og fare for angrep på lastebiler og personell.

Også Røde Kors opplever situasjonen som svært vanskelig.

Generalsekretær Børge Brende forteller at heller ikke de får fram ambulanser, men at hjelpearbeidet i hovedstaden fortsatt er oppe og går.

– Men på grunn av opptøyene har vi måttet stanse opp en del av de daglige hjelpeoperasjonene, fordi folkene våre må holde seg inne, forteller han.

Vurderer opptrapping

Jordan Tappero i amerikanske Centers for Disease Control ba torsdag de internasjonale hjelpeorganisasjonene om å utvide oppholdet på Haiti.

Røde Kors har sendt to eksperter til Haitis hovedstad for å vurdere situasjonen i forhold til eventuell opptrapping.

– De kom til Haiti for to dager siden, men har ikke engang kommet seg ut av basecamp på grunn av den farlige situasjonen. Vi håper de skal få kommet seg ut i dag, sier generalsekretær Børge Brende.

– Innsatsen må trappes opp. Vi må bare vente til situasjonen har roet seg litt, slik at vi ikke utsetter våre hjelpearbeidere for farlige situasjoner, sier han.

– Det vi frykter er at sikkerhetssituasjonen skal føre til at arbeidet med å stoppe kolerautbruddet blir alvorlig forsinket og svekket, sier han.

Desperate og redde

Paradoksalt nok er det stor motstand i befolkningen mot at hjelpeorganisasjonene skal sette opp nye behandlingssentre. Flere av Cares behandlingssentre opplever at folk kaster stein mot dem.

– Folk er veldig redde for seg selv og barna sine. Ingen vil ha et behandlingssenter i nabolaget, da de er redd for smitte, sier Brende.

Røde Kors trenger 2000 flere sykepleiere, og minst 350 flere leger i Haiti. Det er et skrikende behov for flere behandlingssentre, og ikke minst å få distribuert ut rensetabletter, rent vann, antibiotika og intravenøs væske.

– Vi krysser fingrene, og håper situasjonen skal roe seg når sinnet etter valget legger seg, sier Brende.