NRK Meny
Normal

Opposisjonen krever regjeringsmakt

Pakistans president Pervez Musharraf har lidd nederlag ved valget på ny nasjonalforsamling, og opposisjonen krever regjeringsmakt.

Ødelagt valgplakat for Musharraf

Unge pakistanere passerer en istykkerrevet valgplakat for presidentens parti.

Foto: LIU JIN / AFP

Pakistanske opposisjonspartier håper å danne en koalisjonsregjering og sette president Pervez Musharrafs støttespillere på sidelinjen.

Video: Sviende nederlag for presidenten  

Som den største politiske kraften i landet forlanger vi at vi får anledning til å danne regjering, sier Asif Ali Zardari, som har tatt over ledelsen av Det pakistanske folkepartiet (PPP) etter drapet på hans kone Benazir Bhutto.

Koalisjon

Zardari sier PPP nå vil forsøke å overbevise Nawaz Sharifs parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) om å bli med på et regjeringssamarbeid.

Samtidig avviser Musharraf at han må gå av.

- Vi aksepterer folkets tale og erkjenner offentlig at vi har tapt gårsdagens valg, sier en talsmann for Musharrafs parti Pakistan Muslim League (PML-Q).

Talsmannen understreker at valget ikke var noe presidentvalg.

Ingen av opposisjonspartiene har fått flertall i parlamentet, og de må klare å samarbeide om de skal sette Musharraf til side. 

Valgfeiring i Pakistan

Sharifs tilhengere feiret i gatene i natt.

Foto: Wally Santana / AP

PPP og Sharif seiret

De uoffisielle resultatene fra 261 stemmekretser viser i kveld at Musharrafs parti PML-Q har fått fattige 38 mandater, mens PPP har sikret seg 87 plasser.

Sharifs parti PML-N har fått 67 mandater.

Musharraf ble valgt for nye fem år i høst. Han kom til makten som general i et statskupp i 1999, og ble en nær alliert av USA i "krigen mot terror", men dette er en krig pakistanere flest mener tilhører Washington, og ikke dem.

Gårsdagens valg på nasjonalforsamling og fire regionforsamlinger skulle vært holdt i begynnelsen av januar, men ble utsatt etter det blodige drapet på Benazir Bhutto i slutten av desember. 

Valgdeltakelsen var på vel 40 prosent. Folk fryktet opptøyer i gatene og bombeangrep mot valglokalene, men valget ble avviklet i relativt rolige former over hele landet, kanskje på grunn av 80.000 soldater og en stor politistyrke som var utkommandert for å beskytte valglokaler og velgere.  

Det endelige resultatet er ventet i løpet av dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt