Opererer fiendens hjerter

Den indiske legen Rajesh Sharma har reddet hundrevis av barn fra Pakistan, hjemlandets erkefiende.

Sharma og familien fra Lahore

Ismail ligger i en sykehusseng på Jaypee-sykehuset i Noida utenfor Delhi. Operasjonen tok syv timer, og resultatet var godt.

Foto: GEORGE KURIAN / NRK

Han hadde en dødelig hjertefeil, og ble bare verre og verre.

Til slutt kunne ikke lenger Mohammed Ismail Awais (8) fra Lahore i Pakistan spille cricket, badminton eller svømme, men måtte holde seg helt i ro. Foreldrene innså at gutten trengte en operasjon.

– Legene i Pakistan hadde ikke like mye erfaring, og heller ikke like gode resultater. Så vi gjorde det som var best for sønnen vår, og det var å reise til India, sier far Awais Shabbir, en øyelege.

På forhånd var foreldrene svært engstelige: De hadde hørt mye om India, erkefienden, og nesten utelukkende negativt.

– Så klart vi var redde. Situasjonen vi ser i mediene og på TV, er at hvis du drar til India, får du trøbbel, sier mor Saba Awais, som jobber som lærer i Lahore.

– Men fra øyeblikket vi kom, har alt bare vært bra.

Endret mening

Snart vil sønnen Ismail reise tilbake til Pakistan, og han gleder seg til igjen å spille cricket og fotball.

Og foreldrene drar tilbake med et helt nytt inntrykk av landet mange av deres landsmenn hater.

– Vi har fullstendig endret mening om indere: Fra å se på dem som dårlige naboer, til å se dem som flotte mennesker, sier Awais Shabbir.

Ismail og foreldrene

– Så klart vi var redde. Situasjonen vi ser i mediene og på TV, er at hvis du drar til India, får du trøbbel, sier mor Saba Awais. FOTO: KRISTIN SOLBERG / NRK

Foto: KRISTIN SOLBERG / NRK

Opererer fiendens barn

Det er takket være Rajesh Sharma, en av Asias fremste barnehjertekirurger. Den indiske legen har reddet livet til hundrevis av pakistanske barn de siste to tiårene.

– De begynte bare å komme. Vi reklamerte aldri for det, sier han.

Han håper at operasjonene – i tillegg til å redde liv – kan bidra til å endre holdninger.

– Det er mye mistillit på begge sider, men vi er like. Og jeg tror det vil bli understreket når de kommer hit og møter oss. Jeg håper de drar tilbake med et godt inntrykk, sier han.

Rajesh Sharma

Hjertekirurgen Rajesh Sharma under operasjon av en gutt på ett år. FOTO: GEORGE KURIAN / NRK

Foto: GEORGE KURIAN / NRK

Dårlige naboer

Pakistan og India har vært erkefiender siden den blodige delingen av subkontinentet for snart 70 år siden. De har kjempet tre kriger og en uerklært minikrig. Selv i fredstider er forholdet iskaldt – og de historiske narrativene på begge sider av grensen er svært ulike.

Denne måneden har India og Pakistan igjen varslet at de skal gjenoppta fredssamtaler, etter et avbrudd på tre år. Men fredssamtaler har blitt påbegynt og avbrutt utallige ganger.

Det dårlige forholdet viser seg på bakken i strenge visumregler, lite handel og skremselshistorier om den andre. Det har igjen ført til lite kontakt mellom de to folkene.

Sharma før operasjon

Rajesh Sharma forbereder seg til en operasjon. FOTO: GEORGE KURIAN / NRK

Foto: GEORGE KURIAN / NRK

Håp om kontakt

Analytikere tror at mer kontakt mellom to folk som har mye felles, men lite med hverandre å gjøre, kan bidra til et bedre forhold.

– Menneskelig kontakt er nødvendig for å minne oss på at vi deler mye. Det er nødvendig å minne oss på det, for ellers kan en spiral av gjengjeldelser bli så dødelig at det kan ødelegge begge land, sier professor Sreeram Chaulia, professor, ved Jindal School of International Affairs i India.

Foreldrene til Mohammed Ismail Awais er helt enige.

– Det som Rajesh Sharma gjør, og andre som ham gjør, kan endre ting. Med Guds vilje vil slikt gradvis utvikle et bedre og sunnere naboskap mellom de to landene, sier Awais Shabbir.

SISTE NYTT

Siste nytt