OPCW-sjef bekrefter at sikkerhetsteam er skutt på

Et sikkerhetsteam fra FN, som skulle undersøke om det er trygt for OPCWs våpeninspektører å granske påstandene om bruk av kjemiske våpen mot innbyggerne i Douma, ble skutt på og måtte trekke seg ut av byen.

FN-biler forlater hotellet Four Seasons i Damaskus 18. april 2018

FN-biler forlater hotellet Four Seasons i Damaskus hvor FN-tjenestemenn og inspektørene fra OPCW er stasjoner.

Foto: Louai Beshara / AFP

Sikkerhetsteamet fra FN skulle bane vei for en gruppe inspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, en såkalt «Fact Finding Mission», som skal granske mulig bruk av kjemiske våpen i Douma.

Sikkerhetsteamet oppsøkte to steder.

– På det første stedet samlet det seg en stor folkemengde og teamet fikk råd fra sine overordnede i FN om å trekke seg tilbake. På sted nummer to ble det skutt mot personellet og eksplosiver ble detonert, opplyser OPCWs leder Ahmet Üzümcüi en uttalelse.

Ifølge en syrisk tjenestemann protesterte folkemengden mot angrepene i helgen, som ble utført av amerikanske, britiske og franske luftstyrker.

– Det var en beskjed fra folket, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået Reuters.

Ingen av sikkerhetsfolkene skal ha kommet til skade under opptrinnene.

Krever uhindret tilgang

– Per nå vet vi ikke når inspektørene kan være på plass i Douma, sier OPCW-leder Ahmet Üzümcü.

Üzümcü sier FNs sikkerhetsseksjon må gi klarsignal om at det er trygt for inspektørene å dra til byen som det nå er så sterk internasjonal strid om, og at inspektørene må få uhindret tilgang til alle eventuelle åsteder.

Ifølge beretninger fra innbyggere, aktivister og hjelpearbeidere mistet over 40 mennesker livet i angrepet mot byen 7. april, mange av dem skal ha dødd som følge av å bli utsatt for kjemiske gasser.

Den sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene, som arbeider i opprørskontrollerte områder, skal ifølge Reuters ha gitt OPCWs inspektører nøyaktige angivelser hvor de som døde i angrepet er gravlagt.

De hvite hjelmene var de første som formidlet bilder og opplysninger fra Douma 7. april. Organisasjonen er senere beskyldt av Russland for å ha fabrikkert anklagene om gassangrepet og at Storbritannia har bistått dem med iscenesettelsen.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sa i går at amerikanske eksperter mener både klorgass og nervegiften sarin ble brukt.

Syrisk helsepersonell er delt i sin oppfatning om hva som har skjedd. Noen mener kjemiske stridsmidler utvilsomt ble brukt og har fortalt dette i intervjuer med internasjonale medier, andre støtter regimet og sier de ikke så tegn på dette på pasientene som oppsøkte dem.

Oversiktsbilde over Douma 16. april 2018

Bombene med det som hevdes å være en foreløpig ikke identifisert gass ble sluppet ned over byen med helikoptre, forteller aktivister og hjelpearbeidere. Andre kilder bestrider dette.

Foto: Louai Beshara / AFP

Venter i Damaskus

OPCWs inspektører kom til Damaskus allerede på fredag og lørdag, og skulle etter planen startet arbeidet i helgen med vitneavhør og prøvetaking. Douma ligger kun noen få kilometer fra den syriske hovedstaden. Men foreløpg har de måttet vente uventet lenge på «grønt lys».

Syriske og russiske myndigheter har forklart forsinkelsen med at inspektørene mangler sikkerhetstillatelse fra FN.

OPCW, som ikke er en del av FN, mener på sin side at alle nødvendige tillatelser er på plass.

En FN-kilde i Damaskus opplyste til Reuters at inspektørene inntil videre ville bli værende i den syriske hovedstaden, sammen med sikkerhetsfolkene fra FN.

Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari sa i forbindelse med et møte i FN sikkerhetsråd i går at de internasjonale inspektørene fritt kan reise til Douma og starte arbeidet, så lenge FNs sikkerhetsteam beslutter at forholdene er trygge.

Mandatet fra FN er å undersøke hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen under angrepet 7. april, samt hva slags kjemikalier som i så fall ble benyttet. Hvem som eventuelt utførte angrepet, er ikke innenfor OPCWs mandat å finne ut.

SISTE NYTT

Siste nytt