NRK Meny
Normal

Omfattende sanksjoner mot Iran

USA, Storbritannia og Canada bryter alle økonomiske forbindelser med Iran som svar på anklagene om at landet er i ferd med å utvikle atomvåpen.

George Osborne

Storbritannias finansminister George Osborne lanserte mandag nye sanksjoner mot Iran.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Storbritannias finansminister George Osborne sa mandag at de vil bryte alle bånd med iranske banker på grunn av opplysningene om at landet angivelig er i ferd med å utvikle atomvåpen .

– Den britiske regjeringen har nettopp annonsert nye økonomiske sanksjoner mot Iran. Vi avbryter all kommunikasjon mellom det britiske og iranske bankvesenet, sier Osborne, ifølge AFP.

Ifølge finansministeren er dette første gang Storbritannia stenger ute et helt lands banksektor fra det britiske markedet.

Rammer oljeindustrien

Mandag kveld sluttet også Canada seg til og kom med tilsvarende økonomiske sanksjoner mot iranerne.

Iranske atomsentrifuger ved anlegget Natanz

Irans president Mahmoud Ahmadinejad inspiserer et atomanlegg i Natanz. Han sier at Irans atomprogram kun er ment til å produsere energi.

Foto: HO / AFP

Sanksjonene er de første som kommer i kjølvannet av Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) rapport om at Iran trolig forsøker å utvikle atomvåpen.

I rapporten står det at deler av det Irans atomprogram er til fredelige formål, mens andre deler er ment å utvikle atomvåpen. Rapporten beskriver også hvordan Iran har jobbet med å utvikle atomstridshoder, skriver AP.

Forsterker sanksjoner

USAs utenriksminister Hillary Clinton offentliggjorde sent mandag norsk tid de amerikanske sanksjonene mot Iran.

USA har fra ført av innført sanksjoner mot en rekke iranske myndighetsorganer og rammet landets eksportnæring.

Clinton sier USA nå for første gang vil ramme Irans energisektor. Finansminister Timothy Geithner sier sanksjonene også vil inneholde forbud mot pengeoverføringer og kontakt mellom amerikanske og iranske banker.

I forkant av rapporten fra IAEA kom det også opplysninger om at USA og Storbritannia har begynt å legge planer for et militært angrep på Iran .

EU-sanksjoner i desember?

Hillary Clinton sa mandag at hun forventer at også flere land følger etter med tilsvarende sanksjoner mot Iran.

Storbritannia skal også ta opp spørsmålet opp til diskusjon når EUs utenriksministre møtes i desember.

Ifølge diplomatiske kilder kan regjeringene i EU bli enige om de nye sanksjonene mot Iran allerede tirsdag. 1. desember, når EUs utenriksministre skal møtes, kan straffetiltakene bli formalisert.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy foreslo i en uttalelse at sanksjonene også bør rettes mot iransk oljehandel, og at sentralbankens midler fryses.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt