NRK Meny
Normal

IAEA: Iran prøver å utvikle atomvåpen

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mener å ha funnet en rekke tegn på at Iran har forsøkt å utvikle atomvåpen.

President Mahmoud Ahmadinejad besøkte Natanz i 2008

Irans president Mahmoud Ahmadinejad på besøk på atomanlegget Natanz. Han sier at Irans atomprogram kun er ment til å produsere energi.

Foto: Anonym/SCANPIX / Ap

IAEA-sjef Yukio Amano

IAEA-sjef Yukio Amano blir kritisert av Mahmoud Ahmadinejad for å være USAs nikkedukke.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til en rapport som konkluderer med at Iran har prøvd å utvikle atomvåpen.

I rapporten står det at deler av det Irans atomprogram er til fredelige formål, mens andre deler er ment å utvikle atomvåpen. Rapporten beskriver også hvordan Iran har jobbet med å utvikle atomstridshoder, skriver AP

– IAEA har alvorlige bekymringer angående en mulig militær dimensjon i Irans atomprogram, heter det i rapporten som har et 13 siders vedlegg med tekniske beskrivelser av Irans forsøk.

Ifølge rapporten har Iran begynt å overføre kjernefysisk materiale til undergrunnsbunkeren Fordow, like utenfor byen Qom.

Flere sanksjoner

– De første reaksjonene fra USA tyder på at amerikanske myndigheter vil jobbe for å øke sanksjonene mot Iran, uttalte en amerikansk tjenestemann tirsdag kveld.

Sanksjonene kan blant annet bli rettet inn mot kommersielle iranske banker og bedrifter.

Tjenestemannen mener derimot at det er lite sannsynlig at Irans olje- og gassindustri vil bli rammet av sanksjonene.

Russland tviler

Russland sier at landet for lenge siden informerte IAEA om at russiske vitenskapsmenn kan ha hjulpet Iran med utvikling av atomvåpen, og at rapporten ikke inneholder noe nytt, skriver NTB.

Russiske myndigheter er kritisk til tidspunktet for offentliggjørelsen av rapporten,

– Vi tviler sterkt på nødvendigheten av å avsløre innholdet i rapporten nå, først og fremst fordi samtaler mellom Teheran og internasjonale meglere akkurat har startet, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet tirsdag kveld.

– Stanser ikke programmet

Iran har hele tiden hevdet at anrikingen av uran skal brukes til fredelige formål, og nekter for at de har planer om å produsere atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa i en uttalelse tirsdag kveld at landet ikke vil stanse sitt atomprogram.

– Amerikanerne har fabrikkert noen papirer og gitt dem til IAEA-sjef Yukio Amano. Han gjentar kun det som står i papirene, hever Ahmadinejad.

Han spør hvorfor IAEA ikke publiserer en rapport om USA, eller en rapport om noen av USAs venner.

– Hvorfor publiserer ikke de en rapport om de tusenvis av amerikanske militærbasene rundt om i verden som har gjemt unna atomvåpen, la presidenten til i en TV-tale.

Vil angripe Iran

Forrige uke ble det kjent at Israel statsminister Benjamin Netanyahu forsøker å overtale regjeringen til å godkjenne et angrep på Iran for å stanse landets angivelige atomvåpenprogram.

Tirsdag formiddag, før innholdet i rapporten ble kjent, sa Israels forsvarsminister Ehud Barak at Israel ikke har bestemt for å angripe Iran.

– Krig er ingen piknik. Vi vil ha piknik. Vi vil ikke ha krig, sa Barak til israelsk radio. Han sa også at Israel forberedt seg på «ubehagelige situasjoner», og at de til syvende og sist har ansvaret for sin egen sikkerhet.

USA og Storbritannia skal også ha begynt å legge planer for et eventuelt angrep mot Iran.

Eksperter sier at Iran er minst ett år unna å være i stand til å produsere en atombombe, skriver BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt