Store globale selskaper som Google, Amazon, Facebook og Apple skattlegges nå med en minimumssats på 15 prosent, opplyser Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
Tysklands finansminister Olaf Scholz har lenge kjempet for en internasjonal skatteenighet.
Foto: Mandel Ngan / AFPEnigheten er et enormt steg i retning større rettferdighet i skattelovgivningen, mener Tysklands finansminister Olaf Scholz.
– I framtiden vil store selskaper betale sin rettferdige andel når det gjelder å finansiere vår felles velferd, sier han.
Irland ikke med
USAs finansminister Janet Yellen omtaler enigheten som historisk. Enigheten er i tråd med det G7-landene ble enige om tidligere i år.
Planen for innføring av de nye reglene blir ferdiggjort i oktober.
Ni OECD-land er ikke med på avtalen. Blant landene som ikke er med på enigheten, er Irland og Ungarn.
Begge landene har lav selskapsskatt, og flere teknologiselskaper har kontorer i Irland som har fordelaktige skattevilkår.
Digitalisert samfunn
Planen oppdaterer nøkkelelementer i et hundre år gammelt internasjonal skattesystem som ikke lenger er formålstjenlig i et globalisert og digitalisert samfunn, ifølge OECD.
Planen er todelt.
Først skal den sørge for stabilitet i det internasjonale skattesystemet og sørge for en mer rettferdig fordeling av skatt i forskjellige land.
Så gjelder det innføring av en global minimumsskatt på inntekter for store selskaper på minst 15 prosent. Det vil medføre rundt 150 milliarder dollar, tilsvarende rundt 1.300 milliarder kroner, ekstra i årlige skatteinntekter globalt.