NRK Meny
Normal

Obama vil hjelpe angrende Reid

USAs president Barack Obama forsøker å dempe bråket rundt «neger»-kommentarene til Senats-leder Harry Reid ved å love å hjelpe ham i Nevada i valgkampen.

President Barack Obama og senator Harry Reid

VET HVA SOM ER I HJERTET HANS: President Barack Obama vil komme til Nevada og hjelpe senator Harry Reid med gjenvalget.

Foto: Charles Dharapak / Scanpix/AP

Det hvite hus opplyser at president Obama i februar vil reise til Reids hjemstat Nevada, der han ligger tynt an i kampen om å beholde setet i Kongressen.

Senator Harry Reid, Nevada

Senator Harry Reid trenger støtte for å klare gjenvalg i Nevada.

Foto: J. Scott Applewhite / Scanpix/AP

Beslutningen om å dra til Nevada kommer sammen med forsøket på å få Demokratene og det afroamerikanske samfunnet til å samle seg rundt Reid, og avverge krisen som partiet er i foran mellomvalget.

– Snakker ikke med «neger-dialekt»

Lørdag måtte Reid offentlig beklage uttalelsene han tidligere hadde gitt da han spådde at Barack Obama kom til å bli landets første svarte president fordi han var «lys i huden» og ikke snakket med «neger-dialekt» med mindre han ville det.

Beklagelsen skjedde også over telefon direkte til presidenten, og måtte skje etter at boken «Game Change», som handler om valgkampen i 2008, kom ut.

«Jeg beklager dypt at jeg brukte så dårlig valgte ord. Jeg beklager dypt for å ha fornærmet alle amerikanere, spesielt afroamerikanere, med mine upassende kommentarer,» skrev Reid i en uttalelse.

Trent Lott

Republikaneren Trent Lott skulle bare feire en gammel mann, men måtte trekke seg som majoritetsleder i Senatet for upassende kommentarer.

Foto: Luke Frazza / Scanpix/AFP

I sitt raske svar, svarte president Obama at han «godtok Harrys unnskyldning uten forbehold, siden jeg har kjent ham i mange år ... og jeg vet hva som bor i hjertet hans. ... Jeg er ferdig med denne saken nå.»

Trakk seg etter rasistiske kommentarer i 2002

At president Obama nå reiser for å gi ham en hjelpende hånd og stemme med gjenvalget, kan passe godt. Reids plass i Senatet er et sete Republikanerne sikler etter, og har sjanse til å erobre.

Reid har en stund kjempet for å avfeie ryktene om at han kan komme til å gi seg i Kongressen, og Republikanerne har i tillegg brukt valgkampkommentarene til godt siden de ble kjent.

Republikanerne har også en lignende historie fra 2002, da Senats-leder Trent Lott fra Mississippi gikk av etter å ha kommet med upassende kommentarer om hvordan USAs problemer kunne vært løst dersom Storm Thurmond fra South Carolina i 1948 hadde blitt valgt til president.

Thurmond gikk i 1948 til valg på en platform som gikk i mot at forskjellige raser ble blandet.

Nå har Republikanerne blant annet funnet frem kommentarene som Reid kom med i 2002:

President Barack Obama og visepresident Joe Biden

Ett år etter at «sleivkjeften» Joe Biden kom med sine upassende kommentarer, ble han valgt til Barack Obamas kandidat som visepresident.

Foto: Charles Dharapak / Scanpix/AP

– Dersom du kommer med etniske vitser på privaten, er det mye lettere å si etniske ting offentlig. Jeg gjør alltid som jeg sier, sa Reid i forbindelse med Lott-saken.

Obama tilga visepresident Biden i 2007

Forholdet mellom Reid og president Obama har vært godt siden Obama kom til Washington som nyvalgt senator i 2005. Allerede året etter oppfordret Reid juniorsenatoren fra Illinois å stille som presidentkandidat.

Sammen med presidenten har Reid vært en drivkraft til å få gjennom den nye amerikanske helseplanen, før han de siste dagene har måttet sitte ved telefonen og unnskylde seg overfor afroamerikanske maktpersoner, samt president Obama selv.

Reids telefon med unnskyldning er uansett ikke den første president Obama har måttet svare på. For bare tre år siden var det nåværende visepresident Joe Biden som måtte ringe til senatoren fra Illinois og beklage at han hadde sagt at Obama var «den første afroamerikaneren som er veltalende, smart, ren og en likanes kar.»

Obama aksepterte også den unnskyldningen, og litt over et år senere valgte han Biden til sin visepresidentkandidat i kampen om Det hvite hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt