Obama vil ha på plass en ekstremist-plan

Fra FNs talerstol ba USAs president Barack Obama verden stå sammen mot de voldelige ekstremistene i IS, Al Qaida og Boko Haram.

Fra FNs talerstol ba USAs president Barack Obama verden stå sammen mot de voldelige ekstremistene i IS, Al Qaida og Boko Haram.

Video: Fra FNs talerstol snakket Barack Obama om at verden nå står ved et veiskille.

– Vi må tilby noe annet slik at unge mennesker ikke vender seg mot ekstremisme, fortalte Obama FN-delegatene, før han ba dem bli med på å legge frem en alternativ løsning og ta konkrete skritt mot ekstremisme.

– Vi bør ha på plass en detaljert plan i løpet av ett år, sa presidenten under åpningen av FNs 69. hovedforsamling.

Knuse dødsnettverket

Denne uken startet USA en aksjon mot IS i Irak og Syria før den internasjonale koalisjonen mot IS var klar og uten mandat fra FNs sikkerhetsråd, men i samarbeid med Saudi-Arabia, Bahrain, Jordan, De forente arabiske emirater og Qatar.

– USA vil fortsette å jobbe for en bred koalisjon som skal knuse dette dødsnettverket. I dag ber jeg dere om å delta i dette arbeidet, sa Obama.

– Vi må opprettholde det militære presset mot ISIL. De som har sluttet seg til gruppen bør forlate slagmarkene mens de har sjansen, sa presidenten, som bevisst bruker et alternativt navn på ekstremistene som kaller seg selv Den islamske staten (IS).

Han ba også verdens ledere tenke på hva som ligger bak ekstremismen.

– Vi må avvise sekterisk vold. Vi ser heldigvis at vi noen steder kan være på vei i riktig retning. Irak har fått en inkluderende regjering. I Libanon vender folk seg mot ekstremistene, sa Obama.

Intervju med Erna Solberg

Video: Statsminister Erna Solberg vil vurdere om Norge skal bidra med mer i kampen mot IS.

Veiskille

Obama ba også verdenssamfunnet sette en stoppe pengestrømmen til IS.

Tidligere har det blitt kjent at gruppen har bygget seg opp med bidrag fra støttespillere blant annet i Golfstatene. Men siden har gruppa lagt under seg store områder, og dermed har tilgangen til penger og ressurser økt.

IS holder seg i stor grad unna ordinære finanssystemer og benytter seg av kontanter. Dermed blir det også mer utfordrende å kontrollere pengestrømmene.

Obama mener verden nå står ved et veiskille og talen han holdt i FN skilte seg klart fra hans kjente Kairo-tale der han snakket om forsoning og fredelige samtaler i Midtøsten. Nå oppfordret han til kamp mot ekstremister og ba muslimer ta et oppgjør mot hatet som nå er i ferd med splitte hele regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel bombet mediehus i Gaza

En bygning på Gazastripen som huser flere internasjonale medier, har kollapset etter å ha blitt truffet av raketter under et luftangrep. Israel hevder at militært utstyr som tilhørte Hamas var i bygningen før angrepet.