Obama tok på seg skylden

I ettermiddag tok president Barack Obama ansvaret for at Demokratene tapte mellomvalget i USA.

Video Obama tok på seg skylda

USAs president Barack Obama ønsker å samarbeidet med Republikanerne etter nattens valgnederlag.

Barack Obama i Det hvite hus

Det var en ydmyk president som tok på seg skylden for det dårlige valgresultatet i mellomvalget.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Noen valgnetter er mer morsomme enn andre. Noen er slitsomme, noen er ydmykende. Men alle valg, uavhengig av hvem som vinner eller taper, minner oss om at det er folket vi har privilegiet å tjene, som har makten i et demokrati, sa presidenten til et tallrikt pressekorps i Det hvite hus.

– Gårsdagens valg bekreftet at folk er frustrerte over den økonomiske situasjonen. Vi har skapt fremskritt, men for mange har ikke sett dem. Som president tar jeg ansvar for det, sa han.

Vil samarbeide

Det var en rolig og reflektert president som tok seg tid til å svare på journalistenes spørsmål i nesten en time, og som understreket gang på gang at han gleder seg til samarbeide med Republikanerne.

– Jeg ser frem til å jobbe sammen med John Boehner og Mitch McConnell, og jeg er sikker på at vi vil finne et felles standpunkt på de vanskelige spørsmålene.

Obama understreket også at han tar ansvaret for at han og regjeringen ikke har gjort nok i forhold til økonomien.

– Jeg tar direkte ansvar for at vi ikke har gjor nok, svarte Obama.

Vant Huset

For i natt vant det Republikanske partiet flertall i Representantenes hus med 239 mot 196 seter, mens Demokratene beholdt et knapt flertall i Senatet, 53 seter mot 47.

– Det amerikanske folket har talt, og det svært tydelig, mente Republikanerne i natt. De forlanger nå at president Barack Obama skifter kurs.

– Jeg må nå jobbe hardere for å oppnå konsensus. Jeg tror det er ingen tvil om at folk først og fremst bryr seg om økonomien. Det vi så i går var at folk føler at vi ikke har kommet langt nok når det gjelder den økonomiske utviklingen, svarte Obama.

Obama ringte i dag tidlig John Boehner, som inntil i dag har vært Republikanernes mindretallsleder i Representantenes hus, og gratulerte med seieren. Han slo også på tråden til Republikanernes mindretallsleder i Senatet Mitch McConnell.

– Vi håper at president Obama vil lytte til folket og forandre kursen og forplikte seg til å gjøre de endringene de forlanger. I den grad han er villig til å gjøre dette, er vi villige til å samarbeide med ham, sa Boehner i etterkant av samtalen med presidenten.

Obama var ikke redd for at det republikanske flertallet kommer til å ødelegge for hans reformer.

– Jeg er sikker på at helsereformen vil bli et samtaleemne. Men jeg tror vi har misforstått velgerne hvis vi tror de mente at alt som har skjedd de to siste årene må gjøres om igjen, svarte Obama, som vil være lydhør for nye ideer som kan forbedre helsesystemet.

Arbeidsplasser

– Men vi skylder folket å konsentrere oss om å skape jobber. Vi må være sterke og vi må stå sammen. Ingen person eller parti har monopol på visdom, derfor vil jeg høre på alle. Derfor vil jeg ha en ærlig og god debatt. Derfor vil jeg invitere demokrater og republikanere med i en diskusjon om hvor vi går som nasjon, sa presidenten.

Forakt for Washington har gitt grobunn til Tea Party-bevegelsen. Obama understreker at det er viktig at Washington jobber for folket og ikke mot det.

– Selv om vi er stolte demokrater og stolte republikanere, er vi mer stolt over å være amerikanere. Det må vi huske på, minnet presidenten om.

SISTE NYTT

Siste nytt