Hopp til innhold

Ingen klar Palin-effekt

Sarah Palin kommer ikke styrket ut etter mellomvalget i USA. Flere av kandidatene hun ga sin fulle støtte til og drev valgkamp for, gikk på store nederlag.

Sarah Palin

Sarah Palin har reist mye rundt i USA for å støtte sine utvalgte kandidater, men vant ikke frem med alle sine favoritter.

Foto: Randy Snyder / Afp

– De av de mest profilerte Tea Party-kandidatene som tapte - eller ligger an til å tape - var de mindre polerte og mest uortodokse, sier Hallvard Notaker, forsker ved Forum for samtidshistorie ved Universitetet i Oslo.

– Ligner på tvilen mange har om Palin

Blant dem var Christine O'Donnell i Delaware, Sharron Angle i Nevada og Joe Miller i Alaska. De har det til felles at Palin har uttrykt sin sterke støtte til dem, og flere av Palins favoritter har vekket hoderystende reaksjoner blant de mer etablerte republikanerne.

Hallvard Notaker, forskar Forum for samtidshistorie.

Hallvard Notaker mener Sarah Palin ikke kan si seg helt fornøyd etter at flere av hennes klare favoritter tapte.

Christine O'Donnell drev med heksekunster i fortiden og har gjentatte ganger i valgkampen måttet benekte at hun er en heks. Kritikere har hevdet at hennes manglende kunnskaper, som har vist seg gjennom valgkampen, er en hån mot amerikansk politikk.

Også Angle og Miller har kommet med mer eller mindre rare utspill som republikanske partirådgivere har gjort sitt beste for å dempe.

– Den tvilen disse kandidatene har skapt om seg selv, ligner jo på den tvilen mange har om Sarah Palin, sier Notaker til NRK.no.

Skaper entusiasme

Palin ga i valgkampen sin klare støtte til 60 kandidater. Av dem tilhørte 38 den konservative Tea Party-bevegelsen, resten var etablerte republikanere. Ved 15-tiden norsk tid har 28 av Palins favoritter vunnet sine valg, halvparten av dem representerer Tea Party, ifølge Washington Post.

Sarah Palin har reist USA rundt for å snakke varmt om «sine» kandidater.

Christine O'Donnell

Christine O'Donnell, en omstridt Tea Party-kandidat, taler til sine tilhengere etter valgnederlaget.

Foto: Jessica Kourkounis / Afp

– Tea Party brakte entusiasme inn i valget og mobiliserte velgere, så de skal ha en del av æren for den store fremgangen til Republikanerne i Representantenes hus, sier skribent i Minerva, Jan Arild Snoen.

At Palin er egnet til å skape entusiasme, er det ingen tvil om, mener Hilde Restad, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Palin er flink på det overflatiske. Hun er folkelig, morsom og har en evne til å skape en kontakt mellom seg og velgerne, og er helt klart en yndling på ytterste høyrefløy, sier Restad.

– Flere av Palins favoritter tapte

Men heller ikke hun mener vi har sett en «Palin-effekt» ved årets mellomvalg.

– Flere av kandidatene hun støttet, tapte. Palin har dessuten spilt en litt motstridende rolle ved at hun har støttet flere Tea Party-kandidater som det republikanske partiet ikke har støttet.

Tea Party-bevegelsen har vokst seg sterk de siste par årene, men ved at flere av de mindre skolerte, de såkalte amatørene, led valgnederlag, har bevegelsens svakheter også kommet frem, mener Hallvard Notaker.

– Valget har synliggjort begrensninger i Tea Party-bevegelsen og viser at det er grenser for hvor langt man kan fjerne seg fra den vedtatte normen for politikere, sier Notaker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.