NRK Meny
Normal

– Folket har talt og det klart

– Det amerikanske folket har talt, og det svært tydelig, mener Republikanerne. De forlanger at president Barack Obama skifter kurs.

Video John Boehner om mellomvalget i USA

John Boehner mener valgresultatet må få president Barack Obama og Demokratene til å snu i sin politikk.

Anders Tvegård (USA)

– Folket har talt - og det svært tydelig. Dette resultatet er en klar melding til president Obama, sier John Cornyn til NRK.

Sammen med Newt Gingrich er han på vei til lobbyorganisasjonen American Solutions i Washington D.C. Stemningen på valgvaken er høy idet resultater fra delstat etter delstat tikker inn.

American Solutions ledes av Newt Gingrich, som var flertallsleder i Representantenes hus på 1990-tallet. Den gang var Bill Clinton president, og måtte regjere med republikansk flertall. Nå nevnes Gingrich som en mulig presidentkandidat til valget i 2012.

Svinedyr valgkamp

John Cornyn har vært sjef for valgkampfinansieringen hos Republikanerne. Han kan med tilfredshet notere seg at Republikanerne har fått valuta for pengene i et år det er brukt rekordstore summer.

Newt Gingrich og John Cornyn

Newt Gingrich og John Cornyn under valgvaken til American Solutions.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Totalt er det brent av 3,5 milliarder dollar i årets mellomvalg, det er mer enn hva som ble brukt ved presidentvalgene i 2000 og i 2004.

Republikanerne har sikret seg kontrollen over Representantenes hus, og republikanerduoen er storfornøyd, selv om gjenerobringen av Senatet glipper.

Et parti har ikke vært så upopulært som Demokratene er nå på over 70 år, sier Cornyn til NRK – og smilet er i «supersize».

– Aldri har et parti tapt så mye, legger han til.

Akkurat dét mener den norske historieprofessor Geir Lundestad er å ta litt vel hardt i.

– Dette minner svært mye om mellomvalget i 1994. Da tapte Demokratene nær 54 seter i Representantenes hus og ni til i Senatet. Så faktisk er dette resultatet ikke så spesielt mye dårligere, sier Lundestad.

Også Newt Gingrich, som var svært delaktig i seieren i 1994, er svært fornøyd, selv om de altså ikke klarer å kopiere dobbeltseieren fra 1994. Gingrich var mannen bak «Kontrakt med Amerika», strategien bak valgseieren.

Gingrich har i valgkampen klart å stille seg bak både Republikanerne og den konservative grasrotbevegelsen Tea Party Movement. Fra valgvaken holder han kontakten med andre sentrale republikanere gjennom natten.

Video Republikanernes Boehner

VIDEO: John Boehner hadde et klart budskap til Obama.

Klar beskjed til Obama

En som også var innom selskapet til Gingrich, var John Boehner.

Han har inntil i dag vært Republikanernes mindretallsleder i Representantenes hus. Han blir trolig forfremmet, og overtar jobben som leder etter Demokratenes Nancy Pelosi.

– Det er klart hvem som er vinneren her i kveld. Det er det amerikanske folket. Og det er stemmen til det amerikanske folket som har talt, ropte Boehner til sine tilhengere da seieren var sikret.

– Og folket har en klar beskjed til president Obama: Legg om kursen! sa Boehner.

– Det som er best for Washington (Kongressen og/eller Det hvite hus, journ. anm.) er ikke nødvendigvis best for det amerikanske folket. Men dette skal endres i natt, sier Ohio-representanten, som har 18 år bak seg i Kongressen.

Boehner har fått kritikk fra deler av media i valgkampen for å fremstille seg som en nykommer i politikken. Til tross for at han har sittet i Representantenes hus siden 1991, og vært mindretallsleder siden 2007, distanserer han seg nå fra den økonomiske krisetilstanden som råder i nasjonen.

Hjemstaten Ohio er en av delstatene som er hardest rammet av den økonomiske tilbakegangen.

Den største delen av det amerikanske budsjettunderskuddet ble opparbeidet under Bush-administrasjonen, og de første økonomiske redningspakkene – som nå er så upopulære i deler av velgerskaren – ble vedtatt på slutten av president George W. Bushs regjeringstid.

Dette lar ikke Boehner seg merke med i sin politiske agitasjon, verken i valgkampen eller på seiersfesten.

Barack Obama
Foto: Pete Souza / Ap

Samarbeid?

Boehner påpeker at USA et fjell av gjeld. Det viktigste kravet fra Republikanerne er kutt i forbruket og budsjettene, pluss rask redusering av den gigantiske statsgjelden.

– Det er bare å brette opp ermene. Vi har et godt stykke arbeid foran oss. Det skal bli en ny tilnærming til politikken som man ikke har sett før, sa Boehner til en entusiastisk tilhengerskare.

Meningsmålinger viser at velgerne ønsker samarbeid mellom partiene i Kongressen for å løse USAs problemer, som for tiden kan anses som svært krevende.

Som del av det republikanske lederskapet i Kongressen, har Boehner stått bak strategien med minst mulig samarbeid med Demokratene. Senest for to dager siden sa han at det viktigste målet for Republikanerne var å få Barack Obama ut av Det hvite hus ved valget i 2012, og all strategi vil være underordnet dette målet.

President Barack Obama ringte i dag Boehner da resultatet for Representantenes hus viste seier med god margin for konkurrentene og gratulerte med seieren. Han slo også på tråden til Republikanernes mindretallsleder i Senatet Mitch McConnell.

Presidenten skal ha sagt at han håper det lar seg gjøre å forsøke å finne en felles samarbeidsplattform mellom partiene for å få den amerikanske økonomien på rett kjøl.

– Vi håper at president Obama vil lytte til folket og forandre kursen og forplikte seg til å gjøre de endringene de forlanger. I den grad han er villig til å gjøre dette, er vi villige til å samarbeide med ham, sa Boehner i etterkant av samtalen med presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt